AFYONKARAHİSAR (AA) - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Elazığ'da yaşanan patlamanın akabinde yaralılara daha hızlı müdahale edilebilmesi için Ankara, Gaziantep ve Malatya'dan yaklaşık bin 800 ünite kan gönderildiğini bildirdi.
Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı Gazlıgöl beldesindeki mineralli su fabrikasında incelemelerde bulunan Kınık, burada yaptığı açıklamada, kana her zaman ihtiyaç duyulduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Özellikle 15 Temmuz sonrası Van'da ve Elazığ' da yaşanan patlamalar, bizleri tekrar yaraladı. Bu konuyla ilgili olayın ilk başladığı andan itibaren, gerekli tedbirlerimizi aldık. Bugün Elazığ'da yaşanan patlamanın akabinde Ankara, Gaziantep ve Malatya'dan yaralılarımıza daha hızlı müdahale edilmesi için yaklaşık bin 800 ünite kan gönderdik. Elazığ'daki iki noktada vatandaşlarımızdan kan tedarikini artırdık."
- Mülteci krizi
Suriye'de yaşananlardan sonra Türkiye'yi ve Avrupa'yı etkileyen mülteci krizi konusunda Avrupa'daki paydaşlarıyla eş güdüm halinde çalıştıklarını anlatan Kınık, "Burada insani bir sorun var. Bu insani sorunun bütüncül bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığımız ile yaptığımız çalışmalar neticesinde mülteci sağlığı merkezlerinin Kızılay aracılığıyla kurulması ve işletilmesi için çalışıyoruz. Türkiye'deki sağlık sisteminin yükünü azaltmak ve mülteci kardeşlerimize daha kaliteli sağlık hizmeti vermek için çalışıyoruz." diye konuştu.
- Mineralli su sektörü
Kızılay'ın mineralli su sektörünün lideri konumunda bulunduğunu ve mineralli su fabrikalarının Kızılay için önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu aktaran Kınık, 30 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getirdi.
Ürün çeşitliliğini artırdıklarını anlatan Kınık, "Tüketiciye yeni sunacağımız güvenli bir Kızılay Su üretimine başlayacağız. Özellikle Marmara, Ege, Doğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgemizde iyi kaynak tespit ettik. Dolayısıyla ürünlerimizin Türkiye'nin genelinde ve dünyada bulunabilmesi için altyapı yatırımlarımıza ağırlık verdik. Dağıtım ağımızı güçlendiriyoruz. Pazar payımızı arttırmak için özellikle ev dışı tüketim noktalarına da ulaştırabilmek için gerekli pazarlama ve satış ağına ağırlık veriyoruz." dedi.
- Vekaleten kurban kesimi
Vekaleten kurban kesiminin Kızılay'ın yıllardır yürüttüğü bir faaliyet olduğunun altını çizen Kınık, bu yıl da vekaletle kurban kesim organizasyonunun süreceğini kaydetti.
Bu yıl yaklaşık olarak 52 bin kurban hissesi öngördüklerini ifade eden Kınık, şöyle devam etti:
"30'a yakın ülkede kurban organizasyonumuzu gerçekleştireceğiz. Türkiye'de de Kızılay'ın özgün bir kurban modeli var. Özellikle et ve süt kurumuyla yapmış olduğumuz bu kurban çalışmasında kesilen hayvanlarımız, kavurma haline dönüştürülüyor. 1,5 yıl raf ömrü olan kurban konservelerimiz de ihtiyaç sahibi ailelerin sofralarını şenlendiriyor. Bu anlamda İslami şartlara uygun bir şekilde bu kurban ibadetini Kızılay vekaletini vererek vatandaşlarımız gerçekleştirebilirler."
AA