BUDAPEŞTE (AA) - Türk profesörler, Tuna Nehri kıyısındaki Estergon Kalesi'nde incelemelerde bulundu.
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Bir ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Macaristan'ın Tuna Nehri’nin kıyısında yer alan Estergon Kalesi’ne su sağlayan mekanik düzen ve çalışması hakkında yerinde inceleme yaptı.
Evliya Çelebi'nin 1670'ta ziyaret ettiği ve çeşitli eserlerinde bahsettiği, yaklaşık 345 yıl sonra, günümüzde neredeyse bir efsane haline gelen bu sistemin nasıl işlediği, 60 metre yukarıdaki kaleye nasıl su çıkarıldığı konusunda araştırmalar yapan ekip, Macar meslektaşları Tamas Herzceg ve Zoltan Szepesi başta olmak üzere Estergon ve Duna Müzesi yetkilileriyle çalışma yaptı.
Konuyla ilgili AA’ya konuşan Prof. Dr. Mustafa Kaçar, bu sistemin dünya ve Osmanlı kültür tarihi açısından çok önemli bir buluş olduğunu belirterek, yapılacak arkeolojik çalışmalar, restitüsyon ve restorasyon sonucunda sistemin dünya kültür tarihine kazandırılmasının önemini vurguladı.
Prof. Dr. Atilla Bir ise Osmanlı ordusu tarafından kuşatılan kalenin su ihtiyacının kesintiye uğramamasının dikkati çekici olduğunu ve bu yüzden konunun önem kazandığını belirterek, Estergon Kalesi’nde uygulanan su ikmal sistemin dünyada benzerinin bulunmadığını belirtti.
Sultan Süleyman zamanında yapılan ve Evliya Çelebi’nin de Seyahatname eserinde bahsedilen Küçük Kapı, Öziçeli Hacı İbrahim Cami ve Kedi Sokağı’nda da incelemelerde bulunan Türk profesörler, Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül’ü de ziyaret etti.
Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) desteğiyle gerçekleşen inceleme gezisi neticesinde dünya kültür mirasının korunmasına hizmet edecek bir proje hazırlanacak.