BERLİN (AA) – Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ülkede uzun süreden beri yaşayan Türk kökenlilerin Almanya'ya yüksek derecede sadakat göstermeleri talebinde bulunmasına ilişkin, böyle kavramlarla toplumsal gelişmelerin tartışılmasının tehlikeli olduğunu söyledi.
Sofuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Merkel'in Türklerden sadakat talep etmesi konusunda bir yorum yapmayı bile üzücü bulduğunu belirterek, Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde yapılacak eyalet meclisi seçimlerine işaret etti.
Bu tür açıklamaların seçimlerle ilgisi olsa da sonrası için büyük enkaz bıraktığını dile getiren Sofuoğlu, "Aşırı sağcı İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisini sağdan geçmek için yapılan bu tür açıklamalar sırıtıyor." ifadesini kullandı.
İnsanın bir şeye sadakat göstermesinin ölçülemeyeceğini vurgulayan Sofuoğlu, "Sadakat kavramı uyum kavramı gibi bir şey. Almancayı yüzde 100 konuşsanız da, işinize gitseniz de, Alman toplumu sizin uyum konusunu sorguluyor. Sadakat konusu da aynı şekilde böyle elastiki, içi doldurulamayacak, herkesin farklı anladığı bir kavram. Böyle kavramlarla toplumsal gelişmeleri tartışmak tehlikeli." değerlendirmesinde bulundu.
Sofuoğlu, hem iş gücü hem de yatırımlarıyla Almanya'nın gelişmesine katkıda bulunan bir toplumun dışlandığına ve Türkler üzerinden güvenlik ve sadakat tartışmaları yapıldığına işaret ederek, "Özellikle Ermeni soykırımı tasarısından sonra Türklere karşı sanki bilinçli bir propagandanın yapıldığı algısı var Türkler arasında. Bu algı toplumsal barışı zedeler. Buna siyasetçilerin daha fazla dikkat etmesi gerekir." şeklinde konuştu.
Anayasaya sadakat gösterilmesi gerektiğini ifade eden Sofuoğlu, "Tartışmanın Türkler üzerinden yapılması yanlış çünkü ülkede biyolojik olarak Alman olup da Alman Anayasası'na sadakat göstermeyen bir sürü insan var. Bir sürü aşırı sağcı Nazi var." ifadesini kullandı.
Başbakan Merkel'in Türk derneklerine kulak vereceğine yönelik açıklamaya da değinen Sofuoğlu, "Şimdiye kadar dinlendi Türk dernekleri. Dinlenen şeyler demek ki tam olarak anlaşılmıyor." diye konuştu.
Seçim döneminde oy getirecek söylemlere başvurulmasından şikayet eden Sofuoğlu, bu dönemde aşırı sağcı partilerin merkez sağdaki partileri telaşlandırdığını kaydetti.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Zafer Sarıkaya da 1950'lı yıllardan itibaren Türkiye’den ekonomik nedenlerden dolayı Avrupa'ya göç eden Türk topluluğunun Almanya gibi, içinde yaşadığı ülkeye katma değer oluşturma gayreti içinde olduğunu söyledi.
Almanya'nın yeniden inşası konusunda Türklerin büyük emeği bulunduğuna işaret eden Sarıkaya, "Sadece Almanya'ya değil, Türkiye’ye karşı da sorumluluğunu yerine getiren bu topluluk Almanya’ya karşı her zaman sadakatini ve emeğinin karşılığını ifade etmiştir." dedi.
Bu bağlamda Almanya'da uzun yıllardır var olan bu topluluğun sadakatinin Alman Anayasası’na yönelik olduğunu net bir şekilde ifade etmek istediğini belirten Sarıkaya, "Bu topluluğun Alman toplumuna ya da önümüzdeki süre içerisinde vatan kabul etmiş olduğu Almanya'ya karşı sadık olup olmadığı veyahut her iki topluma birden sadakatinin olup olamayacağını sorgulamak bence çok müspet anlamda bir tartışma ortamı oluşturmaz." değerlendirmesinde bulundu.
Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Sözcüsü Safter Çınar da Başbakan Merkel'in bu tartışmalara katılmasının şaşırtıcı ve üzücü bulduğunu ifade etti.
Bu tartışmalarda Köln'de gerçekleştirilen gösterinin gündeme getirilmesine de tepki gösteren Çınar, "İnsanlar demokratik haklarını kullandı. Ayrıca bu insanların anneleri, büyükbabaları Türkiye’den gelmiş. Türkiye’de akrabaları var. Onun için o ülkedeki olaylara daha hassas olmaları kadar normal bir şey olamaz. Bunun da Almanya'daki diğer yaşam faktörleriyle ilgisi yok." dedi.
AfD ile yarış yapmak için bu tür konuların gündeme getirildiğini dile getiren Çınar, "Bunlar çok yanlış çünkü toplumu bölüyorlar. Çoğunluk toplumuna hep 'göçmenler burayı istemiyor' gibi mesaj gidiyor. Azınlıklara da 'siz tehlikeli bir unsursunuz, tam bize ait değilsiniz' diye bir mesaj gidiyor. Çok kötü bir yanlış, bir gidiş" şeklinde konuştu.
AfD seçmeninin Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) söylemlerine göre hareket etmeyeceğini ifade eden Çınar, "Hiçbir AfD seçmeni CDU öyle dedi diye CDU'ya oy vermez. Seçmen orijinali seçer kopyasını değil." şeklinde konuştu.
Çınar, 1967’den beri Almanya’da yaşadığını ve geçmişte de benzer söylemlerle karşılaştığını ancak merkez partilerin geçmişten ders çıkaramadığını kaydetti.
Almanya Başbakanı Merkel, bir gazeteye verdiği röportajda "Uzun süreden beri Almanya'da yaşayan Türk kökenlilerden ülkemize yüksek derecede sadakat geliştirmelerini bekliyoruz." ifadesini kullanmıştı.
AA