Türk usulü Fransız peynirlerin lezzet yolculuğu

İzmirli Canan Urhan, oğlunu ziyaret için gittiği Fransa'da öğrendiği peynir yapım tekniklerini Türk usulüyle harmanlayarak 4 çeşit küflü peynir üretimi yapıyor- Keçi sütünden ürettiği ve markalaştırdığı "canruba", "tarzı siyah", "arşiran" ve "endamı nur"

İZMİR (AA) - MERİÇ ÜRER - İzmirli kadın girişimci Canan Urhan, oğlunu ziyaret amaçlı gittiği Fransa'da öğrendiği peynir yapım tekniklerini, Menemen ilçesinde kurduğu tesiste Türk usulüyle harmanlayarak 4 çeşit küflü peynir üretiyor.

"Canruba", "tarzı siyah", "arşiran" ve "endamı nur" markasıyla ürettiği peynirleri çok sayıda otel, restoran ve zincir marketlere satan Urhan, başarılı kadın girişimci olarak dikkati çekiyor.

İzmirli 53 yaşındaki Urhan, 2005 yılında oğlunun yurt dışında üniversite kazanmasının ardından onu ziyaret etmeye başladı. Ziyaretleri sırasında dil sıkıntısı yaşayan ve Fransızca dil kursuna yazılan Urhan, peynir yapımıyla uğraşan Fransız komşusunu ziyaretlerinde, dilini geliştirdi.

Komşusunun üretimhanesinde peynirlerin yapılışını izleyen Urhan, bu işi öğrenmek isteyince Fransız peynirlerinin yapım teknikleri üzerine eğitim veren bir okula yazıldı.

- Fransız mandırasında staj

Önce dil, ardından peynir yapım eğitimi aldığı Fransa'da 7-8 yıl kalan Urhan, bu peynirlerin Türkiye'de olmadığını fark edince ülkesinde üretmeye karar verdi.

Eğitimi tamamladıktan sonra Fransız komşusunun imalathanesinde ve bu ülkenin farklı yerlerinde staj yapmaya başlayan Urhan, Türkiye'ye döndükten sonra orada edindiği bilgilerle Türk usulünü harmanlayarak özel peynirler üretmeye başladı.

Canan Urhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Menemen Emiralem'de bulunan çiftlik evinin mutfağında öğrendiklerini uygulamaya başladığını, bir süre hobi olarak devam eden denemeleri sonucunda kendi şirketini kurduğunu anlattı.

Daha önce herhangi bir iş deneyimi olmamasına rağmen peynir üretimi yapmaya başladığını kaydeden Urhan, 2015'te gerekli üretim izinlerini alarak profesyonel iş yaşamına atıldığını ifade etti.

- Küflü peynirlere isim verdi

Ablası ve iki çalışanıyla birlikte yüzde yüz keçi sütünden ürettiği peynirlerin yapımında Fransız tekniklerinin de kullanıldığını anlatan Urhan, şöyle konuştu:

"Fransız komşumun neler yaptığını gördüğüm zaman açıkçası bu işe vuruldum. Bu peynirleri kendisinin de önerisiyle Türkiye'de gerçekleştirmeye karar verdim. Ben kendime özel farklı peynirler yapmak istiyordum, herhangi bir peynirin taklidini değil. Fransa'nın birçok bölgesinde mandıralarda yaptığım stajlarda farklı peynirlerin yapım tekniklerini inceleyerek tamamen kendimize özel Türk damak zevkine uygun peynirler üretmeye başladım.

Bizim ürettiğimiz peynirler oldukça değişik. Bizim peynirlerimizi aslında Fransız peyniri olarak tanıyorlar ancak bizimkiler aslında yüzde yüz Türk peynirleri. Biz yüzde yüz keçi sütü kullanıyoruz. Sütün yağını almıyoruz, tereyağı ya da krema yapmıyoruz çünkü. Almış olduğumuz keçi sütünü pastorizasyon işlemine tabi tutuyoruz, farklı bir teknikle yüzde yüz yine doğal şirdenden yapılmış peynir mayası kullanarak mayalıyoruz ve kendi özel bekletme odalarımızda iklimlendirme dediğimiz koşullarda küflendirmeye tabi tutuyoruz. Bizim peynirlerimizin küflü olduğunu özellikle belirtmek isterim. Üzerindeki küf asla rahatsız edici değil tam tersine sağlık açısından faydalı küflerdir."

Ürettiği peynirlere "canruba", "tarzı siyah", "arşiran" ve "endamı nur" ismini veren Urhan, "aydilge" adlı 5. çeşidi de sadece inek sütüyle çalışarak gerçekleştireceklerini dile getirdi.

- Elde üretiliyor

Günlük 1 ton sütün işlendiğine ve yaklaşık 100 kilogram peynir ürettiklerine işaret eden Urhan, "Bazı dostlar kendi ülkelerinde yemiş oldukları peynirlere çok benzetirken Doğu bölgemizde yaşayan arkadaşlarımız da 'Aynı bizim memleketimizin peyniri olmuş' derler. Çünkü bizim peynirlerimiz eskiden yapılmış olduğu gibi sütün yağını almadan çalıştığımız için damakta uzun süre kalıcı bir etki lezzet bırakan peynirlerdir. Bizim peynirlerimiz artizan peynirler. Endüstriyel peynirler değil. Bizim bir tek makinamız var o da pastorizasyon makinası. Onun dışında tamamen elle üretilen peynirlerdir. Butik üretim yapıyoruz. İstanbul'da özel restoranlara, otellere ürün gönderiyoruz. Bunun haricinde bazı zincir marketleri gurme ürünler satan reyonlarında da ürünlerimiz bulunur. Bizim yerimize gelip peynirlerimizi alanlar da var." diye konuştu.

AA

Ekonomi Haberleri

Yatırımı Konya'ya Yapıp Çin'e Kafa Tutar mı?
Adana Baklavası, Türkiye'nin Lezzeti Olma Yolunda
Enerjide Devrim: MEDAŞ’tan Girişimcilere 1 Milyon TL Destek!
İŞKUR, 50 bine yakın vatandaşı işverenle buluşturdu
Memurlar için Vergi Düzenlemesi Talebi: Vergi Dilimi Yüzde 15'te Sabitlenmeli