İSTANBUL (AA) - KAAN BOZDOĞAN - Türk sivil toplum kuruluşları, Kurban Bayramı'nda 6 kıtada yaklaşık 100 ülkede ihtiyaç sahiplerine bayram sevinci yaşatacak.
İnsani yardımlarla dünyaya örnek olan Türkiye, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla açlık, sefalet ya da doğal afetle boğuşan ve ülkelerindeki savaş sebebiyle göç etmek zorunda kalan milyonlarca insana Kurban Bayramı'nda yardım ulaştıracak.
Kendilerine uzatılacak yardım elini bekleyen ihtiyaç sahipleri, kurban ve paylaşmanın önemine vurgu yapan temalarla hassasiyet içinde yürütülen çalışmalar sayesinde, bayram sevinci yaşayacak.
Dünyanın her köşesinde ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldüren Türk sivil toplum kuruluşları, bu Kurban Bayramı'nda 6 kıtada Türkiye'nin de içinde bulunduğu yaklaşık 100 ülkede faaliyet yürütecek. Ülkelerin farklı bölgelerinde İslami usullere göre kurban kesecek yardım gönüllüleri, mülteci kamplarına da giderek çalışma yapacak.
- Hisseler 475 ila 2 bin 200 lira arasında değişiyor
Yardım çalışmaları kapsamında, İHH İnsani Yardım Vakfı, Kolombiya'dan Venezuela'ya, Rusya'dan Kazakistan'a, Filistin'den Lübnan'a, Hindistan'dan Vietnam'a, Mozambik'ten Ruanda'ya kadar 6 kıtada 90 ülkede "İyilikte Payınız Olsun" sloganıyla kurban hisselerini ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. İHH, kurban bedelini 850 lira olarak belirledi.
Diversity Farklılık Derneği, "Bu Kurbanda da Onların Yanındayız" mottosuyla 46 ülkede kurban etini ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Derneğin kurban bağış bedeli 560 lira.
Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, "Kurban Fedakarlık, Hakk'a Yakınlıktır" başlığı altında 40 ülkede ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürecek. Vakfın yurt dışı kurban bedeli 750 lira.
İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu, "Kardeşinle Kurbanını Paylaş" şiarıyla 33 ülkede çalışma yapacak. Küçükbaş kurban bedelini 600, büyükbaş hisse bedeli ise 500 lira belirleyen federasyon, bayramda 2,5 milyon ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyor.
Sadakataşı Derneği gönüllüleri "Kurbanın Sırrı Paylaşmakta Saklı" diyerek, Burkina Faso'dan Irak'a, Suriye'den Abhazya'ya kadar 30 ülkede, yüzlerce bölgede faaliyet yürütecek. Derneğin hisse bedeli 500 liradan başlıyor.
Deniz Feneri Derneği, "Kurbanların Yoksulların Bayramı Olsun" başlığı altında 30 ülkede kurban kesecek. Derneğin yurt dışı kurban bedeli 720, yurt içi kurban bedeli ise bin 200 lira.
Hayrat İnsani Yardım Derneği temsilcileri, "Kurbanla Yakınlaş" sloganıyla 30 ülkede olacak. Derneğin yurt dışı kurban bedeli 720 lira.
Yardımeli Uluslararası İnsani Yardım Derneği, 30 ülkede kurban çalışması ile fidan dikim etkinliği yapacak. "Kurbanlar Kardeşliğe, Fidanlar İnsanlığa" sloganıyla yapılacak çalışmada, hisse sahipleri gönüllülük esasına göre 25 lira farkla daha önce belirlenen bölgelere fidan diktirebilecek. Dernek, Asya ve Afrika'da kurban hisse bedelini 650, Türkiye, Suriye, Orta Doğu ve Balkanlar’da 950, Filistin’de (Gazze)ise bin 500 lira olarak açıkladı.
Cansuyu Derneği, 20 ülkede yoksullara bayram yaşatacak. Derneğin Afrika'da kurban hisse bedeli 650, Asya'da 720, Türkiye, Yemen ve Filistin kamplarında bin 200, Gazze'de ise 2 bin 200 lira.
Afrika Kalkındırma ve İşbirliği Derneği gönüllüleri, kurbanda 16 ülkenin onlarca bölgesinde olacak. Derneğin kurban hisse bedeli 625 lira.
Beşir Derneği, 15 ülkede "Kurban Yakınlaşmaktır" temasıyla vekaletlerini aldıkları kurbanları kesip etlerini yoksullara dağıtacak. Derneğin yurt içi ve yurt dışı kurban hisse bedeli 850 lira.
Yeryüzü Doktorları Derneği, 9 ülkede "Kurban Olsun, Sağlık Olsun" diyecek. Derneğin kurban hisse bedeli 680 lira.
Kardeş Eli İnsani Yardım Derneği, Türkiye'nin yanı sıra Filistin (Gazze), Yemen, Çad, Uganda ve Bangladeş'te "Kurban Şükürdür, Bereketi Paylaştıkça Büyür" diyerek hareket edecek. Derneğin kurban hisse bedeli 475 lira, küçükbaş kurban bedeli ise 575 liradan başlıyor.
Tüm Afrika'nın Dostları Derneği (TADD) Sudan ve Etiyopya'da, Uluslararası İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği (İBS) sadece Etiyopya'da yardım faaliyeti yürütecek. TADD'ın kurban hisse bedeli 600, İBS'nin kurban bedeli 700 lira olarak açıklandı.
Yurt içi ve dışında kurban organizasyonuna katılarak kurban bağışı yapmak isteyen kişiler, sivil toplum kuruluşlarının internet siteleri üzerinden veya telefonla arayarak bilgi alabiliyor.
Ülke ve bölgelere göre farklılık gösteren kurban hisse bedelleri, online bağışın yanı sıra havale ve EFT yönetimiyle de ödenebiliyor. Bazı kuruluşlar bağışçılara kredi kartına taksit imkanı da sunuyor.