Türkçe Yeterlilik Sınavı yapılıyor

Yunus Emre Enstitüsünce 22 ülkede eş zamanlı düzenlenen sınava Türkiye’de 85, toplamda ise 400 aday katılıyor

ANKARA (AA) – Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen Türkçe Yeterlilik Sınavı'nın (TYS) Türkiye’deki uygulaması 85 yabancı öğrencinin katılımıyla yapılıyor.

Sınav Merkezi Birim Sorumlusu Nursel Tan Elmas, öğrencilerin Türkçe dil yeterliliklerinin belirlendiği sınavın yapıldığı Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Elmas, TYS’nin 22 ülkede eş zamanlı olarak 400 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Sınavın iki oturumda yapıldığını ifade eden Elmas, ilk oturumda adayların Türkçe okuma, dinleme ve yazma becerilerinin değerlendirildiğini, ikinci oturumda ise katılımcıların Türkçe konuşma becerilerinin ölçüldüğünü söyledi.

Elmas, sınavın Türkçe'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin lisandaki yeterliliklerini ölçmek amacıyla YEE tarafından düzenlendiğini kaydetti.

TYS’nin, 2013 yılından bu yana yılda 3 kez düzenlendiğine değinen Elmas, şöyle devam etti:

“Bugün 2016 yılının son sınavını gerçekleştiriyoruz. Sınavda başarılı olan öğrenciler, Türkçe yeterlilik belgesi almaya hak kazanıyorlar. Bu belgeyle Türkiye’deki üniversitelerde okumak istedikleri bölümlerin hazırlık sınıflarından muaf tutuluyorlar. Belgelerini iş başvurularında da kullanabiliyorlar. Türkçe yeterlilik belgesi bu bağlamda da adaylara büyük avantaj sağlıyor. Sınavımıza Avrupa’dan, Balkanlar’dan ve Ortadoğu’dan çok yoğun katılım oldu. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz.”

Elmas, ayrıca, sınava ev sahipliği yapan okulun yetkililerine de teşekkür etti.

YEE tarafından Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda geliştirilen sınavla, Türkçenin uluslararası geçerliliğe sahip standart bir sınava kavuşması ve Türkiye’nin yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalarına destek olunması amaçlanıyor.

Toplam süresi 180 dakika olan sınavda, adaylara ilk oturumda “okuma” için 60, “dinleme” için 45, “yazma” için 60 olmak üzere toplam 165 dakika süre verilirken, ikinci oturumda “bağımsız konuşma” için 5, “karşılıklı konuşma” için 10 olmak üzere toplam 15 dakika süre tanınıyor.

AA

Gündem Haberleri

SHOW TV'nin beğenilen dizisi 'Deha'ya program durdurma cezası
Bergama'da Kıyamet Beklentisi: Gerçek mi, Efsane mi?
Belediyelerin ödenmeyen borçları bütçelerinden kesilecek
Çarptığı tilki tampona sıkıştı
Afyon'dan kaymaklı Dubai çikolatası