New York Borsası (NYSE), dün Turkcell'in 30. yılını kutladığı gong törenine ev sahipliği yaptı. İstanbul ve New York borsalarına aynı anda kote olan ilk şirket olan Turkcell'in bu özel günü, Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç'un konuşmasıyla taçlandı. Koç, Turkcell'in yaklaşık çeyrek asırdır NYSE'de işlem gördüğünü belirterek, "Telekomünikasyon operatörü olarak çıktığımız yolda, bugün 'uçtan uca teknoloji sağlayıcısı' kimliğimizle sektörümüzün lider şirketiyiz" dedi.
Turkcell'in NYSE'deki Yolculuğu
Turkcell, 24 yıldır işlem gördüğü New York Borsası'nda, şirketin 30. kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen gong töreniyle piyasa kapanışını gerçekleştirdi. 8 Temmuz Pazartesi günü yapılan törende, Turkcell'in 1994 yılından bu yana kaydettiği önemli gelişmeler ve kilometre taşları paylaşıldı. Genel Müdür Koç, "İnternet sağlayıcılığından dijital ödeme sistemlerine, mobil mesajlaşma uygulamasından dijital müzik platformuna, veri merkezinden bulut teknolojilerine kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyoruz" dedi. Ayrıca, e-ticaretten oyun sektörüne, çağrı merkezi işletmeciliğinden enerji üretimine kadar geniş bir yelpazede yenilikçi çözümler sunduklarını belirtti.
Türkiye'yi Küresel Veri Üssü Yapma Hedefi
Dr. Ali Taha Koç, Turkcell'in Türkiye için sadece ekonomik ve toplumsal katkılar sağlamakla kalmayıp, milli menfaatler noktasında da stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Koç, "Türkiye'nin Turkcell'i olarak hedefimiz, ülkemizi 'küresel veri üssü' konumuna taşımak. Bu vizyonla ocak ayında TDC adıyla yeni bir şirket kurduk ve bu şirket, Türkiye'yi global arenaya taşıma hedefiyle çalışmaya başladı" dedi.
Veri Merkezi Yatırımları ve Gelecek Planları
Turkcell'in veri merkezi yatırımlarının 350 milyon doları aştığını belirten Koç, "4'ü yeni nesil olmak üzere toplam 33 veri merkezinde yaklaşık 32 bin metrekare aktif beyaz alana sahibiz. 4 yeni nesil veri merkezimizle 4 bin yerli ve yabancı şirkete bulut ve veri barındırma hizmeti sunuyoruz" dedi. TDC Veri Barındırma Hizmetleri adıyla kuracakları şirketin iş hedefinin, Türkiye'yi dünyanın önde gelen veri ve bulut teknolojileri üslerinden biri haline getirmek olduğunu belirtti.
Yapay Zeka ve Veri Sahipliğinin Önemi
Koç, teknoloji dünyasındaki global değişime de değinerek, yapay zekanın önemine dikkat çekti. "İnsanlığın bugüne kadar ortaya çıkardığı tüm teknolojilerden daha farklı bir 'şey' ile karşı karşıyayız: Yapay Zeka. Çok hızlı ve çok kompleks bir gelişime tanık oluyoruz. Bu çağda; teknoloji ile veri arasında karşılıklı bir beslenme döngüsü var. Dolayısıyla 'veri sahipliği' büyük önem taşıyor" dedi.
Türkiye'nin Küresel Veri Üssü Olmasının Getirileri
Türkiye'nin küresel veri üssü konumuna gelmesiyle ülke ekonomisine pozitif yönde katkı sağlanacağını ifade eden Koç, "Daha stabil ve hızlı bir internet bağlantısı, daha gelişmiş bulut hizmetleri, dijital servisler ile daha rekabetçi ve daha yüksek hizmet kalitesi gibi bir dizi önemli avantajı da beraberinde getirecek" dedi.
Turkcell'in Toplumsal Katkıları
Son 10 yılda toplumsal fayda projelerine 300 milyon dolar katkı sağladıklarını belirten Koç, "Kurulduğumuz günden bu yana, eğitimden spora, kültür-sanattan sürdürülebilirliğe kadar her yaş grubundan ve toplumun her kesiminden milyonlarca vatandaşımızın yanında olduk. 2002'den bu yana spora ve sporculara milyarlarca lira destek verdik. Sürdürülebilirlikte ise hedefimiz 2050'de karbon ayak izinde net sıfır şirket olmak" dedi.