ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Türkiye’nin kültür ve diplomasi bağlarını güçlendirmek amacıyla beş kıtada 50'den fazla merkez ve 100'ün üzerinde irtibat noktasında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE), 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma faaliyetleri kapsamında dünyanın farklı kentlerinde etkinlik düzenleyecek.
Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin YEE'den aldığı bilgilere göre, darbe girişiminin birinci yılında, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin 81 ilinde darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenler için anma programlarının yapılması planlanlanıyor. Türkiye sadece yurt içinde değil, uluslararası kamuoyunun 15 Temmuz'da neler yaşandığını öğrenmesi için yurt dışında da etkinlikler gerçekleştiriyor.
Bu kapsamda YEE'nin yoğun faaliyet yürüttüğü Filistin, Makedonya, Hırvatistan, Kosova, Bosna Hersek, Fransa, İtalya, Macaristan, Romanya, Rusya, Azerbaycan ve KKTC'deki merkezleri başta olmak üzere 59 ülkedeki 131 irtibat noktasında 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri için anma etkinlikleri yapacak.
Türk büyükelçilikleri, konsolosluklar ve ilgili ülkelerin devlet yetkilileriyle ortaklaşa planlanan etkinlikler kapsamında fotoğraf sergisi, sempozyum, panel ve toplantıların yanı sıra saygı ve anma koşuları düzenlenecek.
Etkinliklerle, 15 Temmuz’da Türkiye’nin varlığına, bütünlüğüne ve demokrasisine darbe yapmayı planlayan, hedefi ülkeyi işgal etmek olan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve hain darbe girişimine ilişkin uluslararası kamuoyunun, yerel yönetim ve medya aracılığıyla detaylı şekilde bilgilendirilmesi amaçlanıyor.
- "Yüz binlere 15 Temmuz’u anlatıyoruz"
YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında neler yaşandığını dünyaya anlatmak için yoğun çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Ateş, "Türkiye'deki darbeyi anlatan, ilk müdahale eden biz olduk. Tüm temsilciliklerimiz aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki medya mensuplarıyla iletişime geçtik. Medya, yerel siyasetçiler, akademisyenlerle bir araya geldik. Bir sene boyunca 50’den fazla merkezimiz, 100’ün üzerinde irtibat noktamızda yüz binlere, Türkiye'nin 15 Temmuz'da neler yaşadığını, milli iradenin meydanlara nasıl çıktığını ve nasıl bağımsızlık savaşı verdiğini anlattık." dedi.
- "Batı’da yoğun dezenformasyon var"
Çalışanlarının tamamının darbe girişimi anlatarak halkı bilinçlendirdiğini vurgulayan Ateş, şu ifadeleri kullandı:
"Özellikle Batı ülkelerinde çok yaygın dezenformasyon var. Sadece kültür enstitüsü olarak biz değil, devletin tüm kurumları ve sivil toplum kuruluşları da yoğun şekilde çalışıyor. Türkiye, 15 Temmuz'da aslında yeni bir tarih yazdı. O gece tek bir çağrıyla sokaklara dökülen, tankların önüne geçen, silahtan korkmayan, kendisine doğrultulan namlunun üzerine giden insanlar oldu. Bu kalkışma aslında Türk milletinin özgürlüğüne ve milli iradeye ne kadar düşkün olduğunu gösterdi. Bizim, bu özgürlük ruhunu ve 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin normalleşme sürecini dünyaya anlatmamız gerekiyor. Bu anlamda YEE olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz."
- "Türk kültürüne ilgi suistimal edildi"
FETÖ'nün, Türk kültürü ve dilini öğrenmek isteyen insanların iyi niyetlerini suistimal ettiğini söyleyen Ateş, "Yurt dışında şimdiye kadar ne yazık ki bu örgüt, Anadolu insanının kültürel değerlerini kullanarak yaygınlaştı. Türk okulları ismini kullanarak bir devlet okulu algısı yarattılar. Dolayısıyla yabancı hükümetler, yabancı devletler, bazen bu okulları devletin okulları zannettiler." diye konuştu.
Ateş, darbe girişiminin FETÖ'nün niyetini açıkça ortaya koyduğunu altını çizerek, şöyle devam etti:
"Ülkeler arası kültür diplomasisini baltalama girişimlerinde de bulunan bu art niyetli harekete karşı devletimiz Türkiye’nin doğru kanallardan tanıtılması ve Türkçe’nin doğru şekilde öğretilmesi için Yunus Emre Enstitülerini kurdu. Doğru kaynakların yurt dışına ulaştırılması, oralarda Türk kütüphanelerinin kurulması, Türkiye'deki üniversitelerle irtibatlandırılması gibi alanlar tamamen bizim kontrolümüzde gerçekleşiyor. Yunus Emre Enstitüleri bu anlamda Türkiye'ye ilgiyi doğru kanallara yönlendiriyor, bundan sonra da bunu sürdürecek."
- 15 Temmuz gecesi harekete geçilmişti
YEE Başkanı Ateş’in talimatıyla 15 Temmuz gecesi, 5 kıtadaki YEE'ler harekete geçmiş, yurt dışında oluşabilecek dezenformasyonun engellemek amacıyla hain darbe girişimi hakkında bilgilendirme yapmıştı.
YEE, basın bültenleri ve ikili görüşmelerle dünyanın dört bir yanında 15 Temmuz günü yaşananlarla ilgili bilgi vermiş ve darbe girişimi anlatılmıştı.
Darbe girişiminden yaklaşık bir hafta sonra Türkiye’de başlayan Türkçe Yaz Okulu katılan 46 ülkeden 540 yabancı öğrenci Türk halkına desteklerini dile getirmişti. Demokrasi nöbetlerine katılan öğrenciler, demokrasinin yanında olduklarını ve darbe girişimini kınadıklarını ifade etmişti.
AA