"Türkiye beyin cerrahisinde Avrupa'nın çok üzerinde"

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Şahin:- "Türkiye, beyin ve sinir hastalıklarının tedavisinde ABD ve Avrupa'daki birçok özel kliniklerle yarışacak boyutta"- "Son yıllarda Sağlık Bakanlığının, sağlık turizmine verdiği önem dolayısıyla ülkemize yurt

KOCAELİ (AA) - METİN GİRGİN - Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Soner Şahin, "Gelişen mikrocerrahi teknolojisi ve tedavi yöntemleriyle ülkemizde beyin tümörü hastalıklarının tedavisi başarıyla sağlanıyor. Türkiye, beyin ve sinir cerrahisinde, Avrupa'nın çok üzerinde." dedi.

Doç. Dr. Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimsel olarak tespit edilen birçok kromozom analizlerinde bazı tümörlerin ailesel (kalıtımsal) geçiş gösterdiğini, bunun beyin damar hastalıkları için de geçerli olduğunu bildirdi.

Eskiden beyin tümörlerine sadece iyi veya kötü huylu teşhisi konulabildiğini belirten Şahin, şu an tümörleri çok sayıda alt grupta sınıflandırabildiklerini, bunun da tedavi açısından çok büyük yararının olduğunu ifade etti.

Beynin kendisinden kaynaklı tümör hastalığına yakalananların yüz bin kişide yaklaşık yüzde 0,9 olduğuna işaret eden Şahin, iyi huylu beyin tümörlerinin neredeyse yüzde yüze yakının tedavi edildiğini, ameliyat sırasında bir komplikasyon olmadığı sürece yaşam kalitelerinin çok yüksek olduğunu vurguladı.

Şahiin, Türkiye'de, beyin tümörü hastalıklarının teşhisi ve tedavisinde "Robotik cerrahi", "Cyberknife", "Gamma Knife Radyocerrahi" yöntemlerinin başarıyla kullanıldığını, hastalığın çok küçük lezyon olsa bile beyin tümörünün ameliyatsız tedavi edildiğini belirtti. Şahin, "Ameliyatları da kafatasını açmadan, küçük bir delikten gerçekleştiriyoruz. Bu yöntemlerle çok ciddi sağ kalımlar sağlanabiliyor." ifadesini kullandı.

Şahin, yardımcı tedavi yöntemleriyle kötü huylu bir beyin tümöründe yaklaşık ortalama yaşam ömrünün 13-14 aya kadar çıktığına dikkati çekti.

Çocuklarda görülen beyin tümörlerinin çok nadir karşılaşılan, büyük çoğunluğu kötü huylu tümörler olduğuna değinen Şahin, "Bu tümörler, beyincik ve beyin sapı bölgesinde daha çok sık rastlanır. Erişkinlerde ise daha çok beynin kendi dokularıyla alakalı tümörlere ve metastatik lezyonlara rastlıyoruz." diye konuştu.

- "Türkiye, Avrupa'nın çok üzerinde"

Türkiye'de gelişmiş cerrahi yöntemlerle tümörü hastalıklarının başarıyla tedavi edilmesinin, yurt dışından çok sayıda hastanın ülkeye gelmesini sağladığını anlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Türkiye, beyin ve sinir hastalıklarının tedavisinde Türkiye ABD ve Avrupa'daki birçok özel kliniklerle yarışacak boyutta. Özellikle genç jenerasyon doktorlarımız tarafından çok ciddi atılımlar yapıldı, çok ciddi projeler yürütülüyor. Türkiye bu teknolojiye sahiptir. Avrupa beyin cerrahisinin çok üzerindeyiz. Son yıllarda Sağlık Bakanlığının, sağlık turizmine verdiği önem dolayısıyla ülkemize yurt dışından çok sayıda hasta tedavi olmaya geliyor."

Şahin, erken tanı konulduğu takdirde beyin tümörlerinden korkulmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kafatasını açmadan küçücük bir delikten biyopsi alıp, ameliyat ediyoruz. Bu, müthiş bir konfor. Kol ve bacağımızı hareket ettiren merkezin üzerindeki tümörlerde eğer hastanın bir nörolojik defisiti yoksa veya çok az bir miktarda felci varsa bunu arttırmamak adına ameliyat sırasında hastayı uyanıkken ameliyat ediyoruz. Tümör konuşma merkezi üzerindeyse eğer hastayı konuşturuyoruz, sayı saydırıyoruz. Kol bacak sahasının merkezindeki bir tümör ise, eline çocukların kullandığı, örneğin öten bir civciv oyuncak veriyoruz. Ayağını kaldırmasını istiyoruz hastalarımızdan. Bu, müthiş bir konfor. Hasta uyanık, sizinle beraber konuşarak bu işlemi gerçekleştiriyoruz."

AA

Sağlık Haberleri

Antibiyotik tedavisi neden yarım bırakılmamalı?
Kreşlerde Salgın Riski
Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor