İZMİR/DENİZLİ (AA) - Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, ABD ile Türkiye'nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya almasına ilişkin, "Vize krizi, ABD'nin mevcut yönetiminin vahim bir hatası. Bunun sabırsızca ve düşünülmeden alınmış bir karar olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Akgerman, yaptığı açıklamada, ABD'nin göçmenler hariç tüm Türkiye vatandaşlarına yönelik vize yasağına tepki gösterdi.
Bu kararın doğru olmadığını vurgulayan Akgerman, "Vize krizi, ABD'nin mevcut yönetiminin vahim bir hatası. Bunun sabırsızca ve düşünülmeden alınmış bir karar olduğunu düşünüyorum. Yeni dünya düzeninde eski ortaklıkların yıpranmasının bir ekonomik bedeli olacaktır. Ancak bunlar da geçici olacaktır. Millet olarak bunun üstesinden gelmek için dayanışmamızı artırmalıyız." ifadelerini kullandı.
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci ise ABD'nin vize kararının Türk halkına ve iş dünyasına karşı yaptığı bir haksızlık olduğunu ifade etti.
Diplomatların sükunetle bu konuyu mutlak suretle çözmesi gerektiğini dile getiren Keçeci, şöyle konuştu:
"Özellikle ABD'nin Türkiye'de yıllardan beri çok büyük sermayelerle yatırdığı bir iş düzeni var. Türkiye'nin de son zamanlarda Amerika ile bu güven çervesinde yaptığı işler var. Dolayısıyla bu vize iş dünyasının kullandığı ülkelerin birbirine gelip gitmesini sağlayan bir araçtır. Eğer insanlar bu ülkelere karşılıklı olarak gelip gidemezlerse her iki ülkenin işinde mutlak suretle aksaklıklar ve mağduriyetler olur. Bu işten hem ABD ticaret dünyası hem Türkiye'nin iş dünyası zarar görecektir. Biz iş dünyası olarak ABD'nin bir an önce bu hatalı tasarrufundan vazgeçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizin şu anda sergilemekte olduğu görüş bence bir sükunetli çözüm yoluna dönüktür. Dolayısıyla bence çözüm yolu doğrudur."
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü de mütekabiliyet esasının devletlerarası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini gerektirdiğini, Türkiye'nin şerefli ve güçlü bir ülke olarak ABD'nin vize başvurularını askıya almasına karşılık bu esasa dayanarak vizeleri karşılıklı olarak kaldırma kararı aldığını belirtti.
Türkiye'nin kendisine yönelik yapılan yaptırımlara tepkisiz kalamayacağını dile getiren Ülkü, şunları kaydetti:
"Türkiye ile ABD arasındaki vize krizinin elbette ekonomiye yansımaları da olacaktır. Yaklaşık 18,5 trilyon dolarlık büyüklüğüyle ABD ekonomisi, Türkiye gibi ihracatını sürekli geliştiren ve hedeflerini yüksek tutan bir ülke için çok değerli bir pazar konumunda yer alıyor. Nitekim 2016 yılında en çok ihracat yaptığımız 5. ülke olan ABD’yle ikili ticaret hacmimiz 17,5 milyar dolara kadar yükselmişti. Bu bağlamda Amerika ile olan ticari ilişkilerimizi rasyonel bir şekilde sürdürmemiz ve daha ileri seviyelere taşımamız gerekiyor. Bu nedenle iş dünyasının temsilcileri olarak bizlerin temennisi, bu gerilimin iki ülke arasındaki ekonomik ilişki ve iş birliğine asgari düzeyde etki etmesidir."
AA