Türkiye ile AB'yi sivil toplum yakınlaştırıyor​

Türkiye ile AB arasında siyasi ve kültürel diyaloğun sivil toplum kuruluşları aracılığıyla güçlendirilmesi amacıyla 2008'den bu yana yürütülen "Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Programı" kapsamında 350'den fazla projeye yaklaşık 42,5 milyon avro hi

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında siyasi ve kültürel diyaloğun sivil toplum kuruluşları aracılığıyla güçlendirilmesini amaçlayan "Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Programı" kapsamında 2008'den bu yana Türkiye ve AB üyesi ülkelerde 350'den fazla projeye yaklaşık 42,5 milyon avro hibe sağlandı.

AA muhabirinin AB Bakanlığından aldığı bilgiye göre, AB ile Türkiye arasında devam eden katılım müzakereleri, Türkiye'de reform sürecinin desteklenmesi, AB müktesebatının üstlenilmesi ve uygulanmasıyla Türkiye ve AB arasında siyasi ve kültürel diyaloğun sivil toplum kuruluşları aracılığıyla güçlendirilmesinden oluşuyor.

Müzakere sürecindeki teknik çalışmaların yanı sıra sürecin en önemli konularından biri olarak görülen toplumlar arası bilgi eksikliğini ortadan kaldırmak ve önyargıları kırmak amacıyla AB Bakanlığınca çok sayıda çalışma yürütülüyor.

Bu çerçevede Türkiye ve AB toplumlarını birbirine yakınlaştırmak, karşılıklı anlayışı güçlendirmek, bilgi ve deneyim aktarımı imkanı sağlamak amacıyla hayata geçirilen "AB ile Türkiye arasında Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Programı" 2008'den bu yana Türkiye genelinde ve AB ülkelerinde uygulanıyor.

Program, Türkiye ile AB üyesi ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarını AB ile ilgili konular çerçevesinde bir araya getirerek toplumların birbirini tanımalarını ve bilgi alışverişinde bulunarak kalıcı diyalog kurmalarını amaçlıyor.

- Projelerin kazanımı bütçelerinden daha büyük öneme sahip

AB Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında Türkiye ve AB tarafından finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı, AB Bakanlığınca yürütülüyor. Belediyeler, meslek örgütleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve gençlik örgütleri gibi AB ile Türkiye arasındaki diyalogda önemli etkiye sahip aktörler, 2008'den bugüne Avrupalı ortaklarıyla diyalog için gençlik girişimleri, tarım ve balıkçılık, kültür ve sanat, medya, siyasi kriterler, çevre, enerji gibi farklı alanlarda projeler geliştirdi.

Programın 2008-2016 yılları arasında tamamlanan ilk üç aşamasında, kentler ve belediyeler, meslek kuruluşları, üniversiteler, diyalog için gençlik girişimleri, tarım ve balıkçılık, kültür ve sanat, medya ve siyasi kriterler alanlarında hibe programları yürütüldü.

Geçen yıl başlayan dördüncü aşamada ise çevre, enerji, tüketicinin ve sağlığın korunması, adalet, özgürlük ve güvenlik, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu, işletme ve sanayi politikası, tarım ve balıkçılık ile eğitim alanlarındaki 80 proje halen devam ediyor. Programın bu aşamasında Türkiye'deki 18 farklı kentte hayata geçirilen projelerde AB üyesi sekiz ülkeden ortaklar bulundu.

Program kapsamında bugüne kadar 350'nin üzerindeki projeye 42,5 milyon avro hibe desteği sağlandı.

Projelerle biyolojik çeşitliliğin korunması, yenilenebilir enerjinin desteklenmesi, kan bağışı, sporun ve sağlıklı yaşamın teşvik edilmesi, insan kaçakçılığıyla mücadele, mülteci haklarının korunması, gıda güvenliği, bölgesel politikaların güçlendirilmesi, erken okul terkleriyle mücadele gibi çeşitli alanlarda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

Program, hem Türkiye'nin AB içinde daha iyi ve doğru şekilde tanıtılması hem de AB'deki deneyimin Türkiye'ye aktarılması açısından karşılıklı fayda temeli üzerinde yürüyor. Bu çerçevede AB ile Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları arasında diyalog ve deneyim paylaşımının güçlendirilmesi, Türkiye'nin AB içinde AB'nin de Türkiye'de daha iyi tanınması ve anlaşılması öncelikler arasında bulunuyor.

- Yeni dönemde sivil toplum için dev bütçe sağlanacak

Bu yıl ve gelecek yıllarda kamuoyuna yapılacak yeni hibe çağrılarında önceki yıllardan farklı olarak, sivil toplum kuruluşları AB müktesebatındaki tüm alanlarla ilgili proje hazırlayabilecek. Geçmiş dönemlerde çerçevesi tespit edilen alanlardaki projelerle başvuruluyordu. Programın, bu yıl sonuna doğru başlaması öngörülen 5'inci aşamasında 40'a yakın projeye yaklaşık 6 milyon avro hibe kullandırılacak.

AB Bakanlığı, Türkiye genelinde sivil toplumun ve AB ile Türkiye arasındaki diyaloğun gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 2014-2020 yıllarını kapsayan dönemde 190 milyon avro mali desteği aktörlerin kullanımına sunacak.

AA

Gündem Haberleri

Akdeniz'de deprem oldu, Konya sallandı
Güran ailesi çobanı sorguya çekmiş
Erdoğan'dan Gazze ve Lübnan mesajı
10 Kasım törenine katılmayan öğrencilerin velileri tepkili
Papa Francis, İznik Konsili’nin 1700. Yıl Dönümü İçin Türkiye'ye Geliyor