Türkiye küreyi çatlattı

ABD Başkanı Trump’ın Mayıs ayındaki ziyaretinin ardından Suudi Arabistan öncülüğünde 8 Körfez ülkesinin Katar’a uyguladığı abluka kumpası, Türkiye’nin adımlarıyla etkisini yitirmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar krizinde öncü bir rol alarak “küre”nin etrafında oluşan ve bölgede savaş söylemlerine yol açan oyunu bozan bir tutum sergiledi. Krizin ilk gününden itibaren sergilenen mekik diplomasisiyle tüm taraflarla görüşen Erdoğan, sorunun diyalogla çözümünü telkin etti. Mekik diplomasisi sonrasında ilk yumuşama sinyali ABD’den geldi.

ERDOĞAN DOKTRİNİ

Geçmişte bölgemizde yaşanan krizlerde Türkiye genelde ‘bekle-gör’ politikası izlerdi. Katar konusunda yaşanan gelişmelerle birlikte Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) dönem başkanı pozisyonunu da kullanarak inisiyatif aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, krizin çıktığı ilk günden itibaren öncü bir rol üstlenerek yoğun bir telefon diplomasisi yürüttü. İlk gün, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ertesi gün mekik diplomasiyi sürdürerek, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Malezya Başbakanı Necip Abdürrezzak ile görüşmeler yaptı. İran Dışişleri Bakanı Zarif ile de krizi konuştu.

DİYALOG ÇAĞRISI

Katar’a uygulanan yaptırım kararlarını doğru bulmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, mekik diplomasisi ile de bölgedeki meselelerin diyalog ve diplomasiyle çözülmesi gerektiğini hatırlattı. Katar’ı “terörizme destek vermekle” suçlamanın haksızlık olduğunu ifade eden Erdoğan, sorunla ilgili olarak “Katar’a karşı başlatılan yaptırımları doğru bulmadığımızı peşinen ifade etmek istiyorum” diyerek, haksızlığı yüksek sesle dünya kamuoyuna açıkladı.

İRAN’LA ORTAK TAVIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sorunun çözümü için öncü rol üstlenmesi sonrasında İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Türkiye’ye bir çalışma ziyareti yaptı. Zarif, Katar krizinin çözümü için iki ülkenin ortak hareket etmesinin önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin sorunun çözümü için gösterdiği çabanın bir diğer yansıması ise ABD’de yaşandı. Türkiye’nin diplomasi atağı, Katar’a yapılanların yanlışlığına vurgu yapılması, İranlı Bakan’ın Türkiye ziyareti, asker gönderme kararı ve Katar’a gıda yardımı sonrası ABD Başkanı Trump sürpriz bir şekilde Katar Emiri Al Sani’yi aradı. Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Yemen, “teröre destekle suçladıkları” Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıklamıştı.

STAR