Türkiye-Rusya zirvesine ekonomi damgası

Türkiye ile Rusya arasında tekrar ivme kazanan ekonomik iş birliği iki ülke liderinin 10 Ekim Pazartesi günü gerçekleştireceği görüşmenin de ana içeriğini oluşturacak- Dünya Enerji Kongresi dolayısıyla İstanbul'a gelecek olan Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan

MOSKOVA (AA) - EMRE GÜRKAN ABAY – Türkiye ve Rusya arasında tekrar ivme kazanan ekonomik iş birliği, iki ülke liderinin pazartesi günü gerçekleştireceği görüşmenin de ana içeriğini oluşturacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 Ekim'de Dünya Enerji Kongresi için geleceği İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelecek.

Görüşmede, Türk gıda ürünlerine ve Rusya’daki şirketlerin Türk vatandaşlarını istihdam etmesine yönelik uygulanmaya devam eden kısıtlamalar, Türkiye’nin öncelik verdiği konular arasında ön plana çıkıyor.

Rusya’nın tek taraflı yürürlüğe koyduğu vize uygulamasını ise, Türk iş adamlarını kapsayacak şekilde tekrar serbestleştirmesi ise gündemin önemli bir başka maddesi.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanlığından Türkiye ile iş sektörü için vizesiz rejim konusunda anlaşılmasını talep ettiklerini bildirmişti.

Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin’in yanı sıra, Enerji Bakanı Aleksander Novak ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev’in de önümüzdeki hafta İstanbul’a gelmesi beklenirken, Putin ve Novak, ayrıca İstanbul'da düzenlenecek Dünya Enerji Kongresi'ne katılacak.

İki lider arasındaki görüşmede ayrıca Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde de hükümetlerarası anlaşmaya da imza atılması ihtimal dahilinde.

Öte yandan, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin başlamasının ardından düzenlenecek ilk Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) da yine önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek.


- Türk Akımı'nın önemi


Kritik görüşmeyi AA muhabirine değerlendiren, St. Petersburg Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Bölümünden Dr. Tatiana Romanova, Türk Akımı projesinin görüşmelerde büyük öneme sahip olacağı görüşünde.

Rusya ve Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin, Suriye nedeniyle tekrar bozulmaya başladığına işaret eden Romanova, “Bu nedenle Türk Akımı projesinin geleceği hala karışık görünüyor.” dedi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin tekrar canlandırılacağını belirten Romanova, “Batının, Rusya’ya yönelik yaptırımları genişletmeyi düşündüğü bir dönemde bu iş birliği Moskova açısından ayrı bir önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.


- Ekonomi ana gündem maddesi


Rusya Dışişleri Bakanlığına bağlı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi Dünya Ekonomisi Departmanı Uzmanı Nigyar Masumova da, ekonomik ilişkilerin önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek görüşmelerde ana gündem maddesi olacağını belirtti.

Türk tarım ürünlerine yönelik kısıtlamaların, sonbahar sonuna doğru kaldırılmasını beklediğini anlatan Masumova, Türk vatandaşı istihdamına yönelik kısıtlamalara dair görüşmelerin tamamlanmadığını, önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelerde kaldırılmasını beklemediğini söyledi.

Masumova, Putin’in ziyaretinin, bölgedeki ve deniz aşırı yerlerde bulunan tüm ülkelere bir mesaj gönderdiğini belirterek, “Bu mesaj, Rusya ve Türkiye ilişkilerinin artık normale döndüğü ve iki ülkenin stratejik ortak olduğudur.” dedi.

AA

Ekonomi Haberleri

KONESOB’dan Esnafa Destek Mesajı
Esad Rejiminin Hurdaları İran’ın Çelik İhracatını Artırdı
Konya'da Gelir Adaletsizliği Azaldı: Gini Katsayısı 0,413'e Düştü
Müteahhitlikte Yeni Dönem: Küçük ve Orta Ölçekli Firmalara Ek Destek Şart
Sigaraya Zam Geliyor