İSTANBUL (AA) - YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, özel sektör tahvil (ÖST) alanında başarıya ulaştıklarını belirterek, "İkinci tahvilimiz Türkiye'de ilk defa yüzde 40'ını yabancı şirketin aldığı bir reel sektör tahvili oldu. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ilk defa avro cinsi dışında TL cinsinden bir Türk özel sektörü tahvili almış oldu." dedi.
Arslan, "Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi"nde düzenlenen "Sermaye Piyasasının Yıldız Ürünü: Özel Sektör Borçlanma Araçları" panelinde, tahvil ihracı alanında yaptıkları çalışmaları anlattı.
YDA olarak klasik bir inşaat firması olmadıklarını ifade eden Arslan, inşaat-taahhüt, gayrimenkul geliştirme, havalimanı işletmeciliği, sağlık, madencilik, enerji, sigortacılık ve tarım gibi birçok farklı sektörde faaliyet gösterdiklerini kaydetti.
İlk ÖST arzlarını 2014'te yaptıklarını anımsatan Arslan, arzı 2 yıl vadeli ve 100 milyon lira tutarında kurguladıklarını hatırlattı. YDA Group'un EBRD ile çok sayıda proje finansmanı anlaşması imzaladığını anımsatan Arslan, bu iş birliğini ÖST ihracında da değerlendirmeyi başardıklarını söyledi.
- "Övünerek söylüyorum çok yüksek bir rating aldık"
Halka açık bir şirket olmamalarına karşın şirketin şeffaflığı ve piyasaya güveni sayesinde tahvil ihraçlarında başarıya ulaştıklarını belirten Arslan, şunları kaydetti:
"Bizim çok daha büyük montanlarda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) iznimiz olmasına rağmen biz ilk tahvil ihracında 100 milyon lirayı test ettik. Hemen 6 ay içinde eksik gördüğümüz alanları düzeltecek birtakım adımlar attık. İnşaat firmalarında bu işe girmek ciddi cesaret isterken rating kuruluşundan rating aldık. Övünerek söylüyorum çok yüksek bir rating aldık. Buradan aldığımız güven ve sektörel tecrübemizle EBRD'ye gittik, sonunda ikna ettik.
İkinci tahvilimiz Türkiye'de ilk defa yüzde 40'ını yabancı şirketin aldığı bir reel sektör tahvili oldu. Bu tahvilimizle de aslında bir ilki geçekleştirdik. EBRD ilk defa avro cinsi dışında TL cinsinden bir Türk özel sektörü tahvili almış oldu."
EBRD'nin ilgisinin ardından tahvillere olan güvenin arttığını aktaran Arslan, Türk özel sektöründe iki büyük şirketin de EBRD ile ÖST çıkarma yoluna gittiğini anlattı.
Tahvil ihraçlarının ardından zorunlulukları bulunmadığı halde her ay yatırımcılara bilgilendirme maili attıklarını belirten Arslan, bunun yanında ratinglerini de güncellediklerini aktardı.
Arslan, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi, Standard & Poors'un (S&P) ülke notunu düşürmesi, OHAL ilan edilmesi, özel sektör tahvil piyasasında yaşanan ihraç iptalleri ve temerrütleri gibi peş peşe yaşanan olağanüstü koşullar nedeniyle morallerin bozulduğu bir dönemde YDA Group olarak, yüzde 40'ını küresel yatırımcıların aldığı başarılı tahvil ihracı ile ekonomi gündemine damga vurduklarını ifade etti.
- "Taslak bizden kaynaklanmayan sebeplerle gecikti"
SPK Ortaklıklar Finansman Dairesi Daire Başkan Yardımcısı Eser Şağar da 27 Kasım 2015'te Kurum Borçlanma Araçlarına İlişkin Tebliğ Taslağı'nın yayınlandığını anımsatarak, "Değişiklikler vardı orada. Yurt içi ihraçlarda derecelendirme zorunluluğu getirilir mi ve tahsisli satışlarda asgari değer getirilir mi yönünde merak vardı. Taslak bizden kaynaklanmayan sebeplerle ve sektörden gelen tepkileri değerlendirme nedeniyle gecikti ama çok kısa zamanda yürürlüğe gireceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.
Şağar, kurulun çıkaracağı tebliğlerde küçük ve kurumsal yatırımcıların tüm taleplerini dikkate alacağını söyledi.
Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler AŞ Sermaye Piyasaları Birim Başkanı Sadık Çulcuoğlu ise özel sektör tahvillerinin sermaye piyasalarının gelişimi ve bütüncül tasarruf için gerekliliğine dikkati çekerek, "Dolaşımdaki özel sektör tahvili 45 milyar lirayı aştı. Bunun kompozisyonu tabii önemli. Sonuç itibarıyla banka ve banka dışı finansal kurumlar burada çok ciddi yer elde ediyor. Ancak reel sektör de yaklaşık 8 milyar liralık bir dolaşım payına ulaştı." bilgilerini verdi.
- "Firmalarımız Türkiye'de kurulmuş derecelendirme firmalarından yardım alabilir"
Moderatörlüğünü Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Berra Doğaner'in yaptığı panelde söz alan Halk portföy Yönetimi AŞ Genel Müdürü Alim Telci de banka dışındaki ihraççıların çıkardıkları kağıtları geri alma hakkını olumlu karşıladığını söyledi.
Türk şirketlerin yerli rating şirketlerinden hizmet almasının mantıklı olduğuna işaret eden Telci, "Şirketlerimiz 3 kız kardeş diye adlandırılan büyük kredi derecelendirme kuruluşları yerine Türkiye'de kurulmuş derecelendirme firmalarından yardım alabilir." ifadelerini kullandı.
Piyasalardaki risk algısının yükselmesinin sermaye piyasası araçlarına olan ilgiyi azalttığını belirten Telci, "İlerleyen dönemde medyadan yardım alarak risk algısına ilişkin bilgilendirici çalışmalar yapmalıyız." dedi.
- Halka Açık Şirketlerde Yatırımcı İlişkileri Yönetimi Paneli
Kongre kapsamında düzenlenen Halka Açık Şirketlerde Yatırımcı İlişkileri Yönetimi Paneli'nde ise özel sektörün gündemindeki yatırımcı ilişkileri gündemi ele alındı.
Panelist TAV Yatırımcı İlişkileri Direktörü Nursel İlgen, halka açık şirketlerin zor zamanlarda yatırımcısının karşısına çıkıp bilgilendirmesinin yatırımcı güveni açısından önem taşıdığını söyledi.
Akbank Sürdürülebilirlik ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü Cenk Göksan, müşterilere kulak vermenin iş süreçlerinde yeni çözümlere kapı araladığını belirterek, "Akıllı yatırımcı bazen sizi kendisi yönlendirebiliyor. Proaktif davranmak burada gayet makul." değerlendirmesini yaptı.
Şirketlerin kendisini halka arz etmesi halinde topluma karşı daha sorumlu hale geldiğini aktaran Göksan, şirketlerin kendisine sorulan sorulara cevap verebilecek noktada bulunması gerektiğini söyledi.
Ford Otosan Yatırımcı İlişkileri Müdürü Aslı Selçuk, web sitelerini Türkçe ve İngilizce olarak güncel tuttuklarını belirterek, Android ve iOS uygulamalarla yatırımcı ilişkilerini canlı tuttuklarını ifade etti.
AA