BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BETÜL YÜRÜK - Kalkınma Bakanlığı Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi Başkanı İzzet Arı, 2030 yılına kadar yoksulluğu ortadan kaldırma, iklim değişikliği gibi BM üyesi 193 ülke tarafından 2015'te kabul edilen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi ile ilgili Türkiye'nin geçen yıl rapor sunan ilk 20 ülke arasında yer aldığını belirterek, "Türkiye, sürdürülebilir kalkınma hedefleri yol haritasını belirledi, mevcut durum analiz raporu ağustos ayında bitecek." dedi.
BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı için New York'ta bulunan Arı, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Sunulan raporun sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin nasıl ele alınacağına ve uygulanacağına dair kapsamlı bir metodoloji raporu olduğunu anlatan Arı, şunları söyledi:
"Türkiye olarak şu an mevcut durum analizi projesi yapıyoruz, geçtiğimiz şubat ayında başladık ve ağustos ayının sonunda bitecek. Bu çok önemli bir proje çünkü Türkiye'de bütün kalkınma planlarından tutun da program metinleri, stratejik sektörlerin kendi projeleri, eylem planları, mega projeler, sosyal projeler, bunların hepsini gözden geçiriyoruz. Belirlenen 17 hedefin ne kadarı var ne kadarı yok onları değerlendiriyoruz."
Geçen sene raporu sunarken Türkiye'de sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle şu an yürürlükte olan 10. Kalkınma Planı arasında çok yüksek oranlı bir tutarlılık olduğunu fark ettiklerini ifade eden Arı, şöyle devam etti:
"Politikalar arasında uyarlılığı sağlamamız da lazım ve burada da yoksullukla, iklim değişikliğiyle mücadele ederken, milli enerji kaynalarımızı kullanırken hepsinin içinde bir tutarlılık olması gerekiyor. Şimdi bu perspektifte baktığımız zaman sürdürülebilir kalkınma hedeflerini 11. Kalkınma Planına böyle entegre edeceğiz, yani 17 hedef arasındaki 169 başlıktan hangileri bizim için ve biz bunları nasıl plana entegre edelim ki daha uygulanabilir olsun şeklinde bir bakış açımız var."
- Türkiye, yol haritasını belirledi
Sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında, 1970'li yıllardaki gibi sadece çevre değil, ekonomik, sosyal, çevresel konular ve yönetişim gibi neredeyse bütün konuları ele aldıklarını söyleyen Arı, "Türkiye, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile ilgili geçen yıl rapor sunan ilk 20 ülkeden biri ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri yol haritasını belirledi, mevcut durum analiz raporu ağustos ayında bitecek." dedi.
Türkiye'nin bu hedefler doğrultusunda ne yapacağını bildiğini, politikalarını plana entegre edeceğini ve hedefler ve projeler arasında bir ilişki kurmaya çalıştığını anlatan Arı, "Bu anlamda yol haritamız kafamızda çok net." diye ekledi.
Arı, 11. Kalkınma Planı'nı 2018'de tamamlayacaklarını belirterek, 3. raporu da Cumhuriyet'in 100. yılında, 2023'te yapmak istediklerini ifade etti.
Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda küresel politikalarla uyumlu ve tutarlı olmaya çalıştıklarını belirten Arı, yoksullukla mücadelede eğitimde önemli mesafeler katedildiğini, cinsiyet eşitliği, enerji, sürdürülebilir şehirler konularında da mesafe katedilmesi gerektiğini vurguladı.
- "Özel sektör, akademik camia ve STK'ların desteği gerek"
Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirirken özel sektörün, akademik dünyanın ve sivil toplum örgütlerinin de çalışmalara dahil olması için uğraştıklarını ifade eden Arı, "Kamu bunu tek başına yapamaz, özel sektör, akademik camia ve STK'ların çalışmalara araştırmalarıyla destek vermesi gerekiyor." diye konuştu.
- "Türkiye, hedeflerin hayata geçirilmesi konusunda doğru yolda"
Türkiye'de ilk defa bir belediyenin, Esenler Belediyesinin, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile ilgili bir rapor hazırladığına da dikkati çeken Arı, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile ilgili tüm projelerin yer alacağı, projeleri kimin yaptığı ve hangi amaca hizmet ettiğine ilişkin Kalkınma Bakanlığının websitesinde bir portal hazırlandığını kaydetti.
Arı, Türkiye'nin 2012'den beri sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda çok aktif olduğunu belirterek, "Türkiye bu hedeflerin hayata geçirilmesi noktasında doğru yolda." dedi.
- Sürdürülebilir kalkınma hedefleri
Dünya liderlerinin 2030 yılına kadar başarmayı hedeflediği küresel 17 sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında, yoksulluğu ortadan kaldırmak, açlığa son vermek, nitelikli eğitim, sağlıklı bireyler, toplumsal cinsiyet eşitliği, temiz su ve sıhhi koşullar, erişilebilir ve temiz enerji, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, eşitsizliklerin azaltılması, sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları, sorumlu tüketim ve üretim, iklim değişikliği ile mücadele, sudaki yaşam, karasal yaşam, barış ve adalet ile hedefler için ortaklıklar yer alıyor.
AA