Suriye’de devam eden savaştan kaçan Suriyelilerin Türkiye’ye sığınmacı olarak kabul edilmelerine ilişkin kanaatleri` araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Optimar Araştırma ve Danışmanlık, `Suriye’de devam eden savaştan kaçan Suriyelilerin Türkiye’ye sığınmacı olarak kabul edilmelerine ilişkin kanaatleri` araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 4 yıldır devam eden iç savaşla mücadele eden Suriyelilerin dramına bir de IŞİD terörü eklenince, çareyi topraklarını terk ederek Türkiye’ye sığınmakta buluyor.
Sınır illerimizin yanısıra Türkiye’nin büyükşehirlerine akın eden Suriyeliler, Türkiye gündemindeki en önemli konularından biri haline geldi. Başta siyasi hareketlilikler ve güncel gelişmelerin halk üzerindeki etkileri konusunda yaptığı araştırmalardaki doğru ve gerçekçi tahminleri ile bilinen Optimar Araştırma ve Danışmanlık, “Türkiye’ye sığınan Suriyeliler” konusunu masaya yatırdı.
Adana, Hatay, Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa’nın yanısıra, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirde yaşayan 3000 kişi ile yapılan çalışmada 18 ve 55 yaş arasında, büyük çoğunluğu lise ve üniversite mezunu olan erkek ve kadınlara, “Suriye’de devam eden savaştan kaçan Suriyelilerin Türkiye’ye sığınmacı olarak kabul edilmelerine ilişkin kanaatleri” soruldu. Türkiye yardım etmek zorunda
Görüş bildirenlerin toplamda yüzde 51.2’si “Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye kabul edilmesi, ülkemizin tarihinden, coğrafyasından kaynaklanan bir zorunluluktur” derken, yüzde 40.4’ü buna katılmadığını ifade etti, yüzde 8.5’i de çekimser kaldı.
Araştırmada en dikkat çeken bulgu ise Suriyeli sığınmacılarla doğrudan sıcak temas halinde bulunan, Adana, Hatay, Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa halkının yüzde 47.5’inin bu zorunluluğa inanmadığı, yüzde 44.7’sinin Türkiye’nin yardım etmek zorunda olduğunu düşünmesi oldu.
Buna karşın bölge dışındaki illerde yaşayanların yüzde 52.4’ü ise bu durumu zorunluluk olarak nitelendirirken, yüzde 39.1’i de böyle bir zorunluluğumuz yoktur dedi.
Optimar, görüş bildiren kişilerin siyasi görüşlerine göre de bir çalışma yaptı. Buna göre Türkiye’yi yardım etmek zorunda görenlerin yüzde 59.9’u AK Parti, yüzde 44.3’ü MHP, yüzde 41.4’ü CHP, yüzde 77.7’si BDP/HDP seçmeni olması dikkat çekti.
Öte yandan Türkiye’nin yardım etmek zorunda olmadığını düşünenlerin yüzde 32.2’si AK Parti, yüzde 50.9’u CHP, yüzde 49’u MHP ve yüzde 17.1’i ise BDP/HDP seçmeni oldu.