Türkiye yeni teknolojilerle tanışacak

Endüstri 4.0 dönüşümü kapsamında Türkiye'de birçok yenilikçi sektörel uygulama hayata geçirilecek- Bu kapsamda, beyaz eşya sanayisinde kullanıcı-makine performansının analiziyle verimlilik artışı sağlanacak- İmalat sektöründe operatör eğitimlerine ve arız

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Yeni Sanayi Devrimi'ni kaçırmak istemeyen Türkiye, Endüstri 4.0 dönüşümüne yönelik sanayinin çeşitli alanlarında yenilikçi uygulamalara gidecek.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanan "Yeni Sanayi Devrimi Akıllı Üretim Sistemleri Teknoloji Yol Haritası" taslağında ortaya konulan hedefler kapsamında, gelecek dönemde bazı kritik sektörlerde somut adımlar atılacak.

Buna göre, imalat sektöründe üretim hatlarının uzaktan bakımı, kontrolü ve güncellenmesine yönelik uygulama ve yazılımlar geliştirilecek.

Beyaz eşya ana ve yan sanayisinde üretimden gerçek zamanlı veri akışı sağlayan, analiz eden ve bakımı optimal şekilde yönlendiren sistemlere geçilecek.

Savunma, otomotiv ve kimya sektörlerinde verimliliği artıracak kestirimci bulut sistemlerinden yararlanılacak.

Otomotiv, beyaz eşya ve savunma sektörlerinde farklı lokasyonlardaki hatların tek merkezden yönetilmesi sağlanacak.

Beyaz eşya ana ve yan sanayisinde üretim ve montaj hatlarındaki uç cihazların birbirleriyle etkileşim içinde yönlendirilebilmeleri olanaklı kılınacak.

- Siber tehditlere gerçek zamanlı çözüm

Beyaz eşya sanayisinde makinelerin operatör yüz/parmak izi bilgilerinin kaydedilmesi ve kullanıcı-makine performansının analiz edilmesiyle verimlilik artışı sağlanacak.

Beyaz eşya ana ve yan sanayisinde mevcutta kullanılan cihazların dönüşümüne ve güvenliğine yönelik paket uygulamalar üretilecek.

İmalat sektöründe bulut platformların kullanılması sırasında oluşan siber tehditlerin gerçek zamanlı tanımlanması ve bertaraf edilmesine yönelik yazılımlar geliştirilecek.

İmalat sektöründe operatör eğitimlerine ve arıza gidermeye yönelik artırılmış gerçeklik uygulamaları ile güvenlik çözümlerinden yararlanılacak.

- Gıdada müşteri talebine göre üretim

Otomotiv ve elektronik sektöründe gerçek zamanlı analiz ve karar destek sistemleri kullanılacak.

Beyaz eşya ana ve yan sanayisinde uç nokta cihazların ve makinelerin kendi kendine konfigüre/entegre olmalarını sağlayan yapılar oluşturulacak.

İmalat sektöründe bulut platformların kullanılması sırasında oluşan siber tehditlerin gerçek zamanlı tanımlanması ve bertaraf edilmesine yönelik yazılımlar kullanılacak.

Gıda sektöründe müşteri taleplerine göre yönlendirilebilen üretim zincirleri oluşturulacak.

Makine imalat sektörüne yönelik kablosuz sensör ağlarıyla maliyet düşüşü sağlanacak

Otomotiv sektörüne yönelik üretim koşullarında (titreşim, yağ, kir ve benzeri) yüksek verimle çalışabilen sensörlerden yararlanılacak.

- Bakım ve arızalar öngörülecek

Otomotivde parça ayıklama, parça besleme ve boşaltma sistemlerinin tamamen robotik olarak yapılmasına imkan verecek algılama ve yönlendirme sistemleri kurulacak.

Yenilikçi yerli robotlar geliştirilecek (işbirlikçi/kolaboratif robotlar, maliyet etkin robotlar).

İmalat sektöründe öngörülü (Predictive) bakım/arıza tespit sistemleri kullanılacak.

Savunma, sağlık, havacılık ve uzay, kalıp, kuyumculuk, dental, otomotiv, elektronik sektörlerinde eklemeli imalat uygulamalarından faydalanılacak.

AA

Ekonomi Haberleri

Yatırımı Konya'ya Yapıp Çin'e Kafa Tutar mı?
Adana Baklavası, Türkiye'nin Lezzeti Olma Yolunda
Enerjide Devrim: MEDAŞ’tan Girişimcilere 1 Milyon TL Destek!
İŞKUR, 50 bine yakın vatandaşı işverenle buluşturdu
Memurlar için Vergi Düzenlemesi Talebi: Vergi Dilimi Yüzde 15'te Sabitlenmeli