Türkiye, "Yeşil Anahtar"lı 97 tesisle, dünyada 10'uncu oldu

Misafirlerine doğal gıda hizmeti sunan, yeşil alanlarını artıran, su ve enerji tasarrufuna dikkati ederek çevre dostu ünvanı ile "Yeşil Anahtar"la ödüllendirilen konaklama tesisi sayısı 97'ye yükseldi- 2012'den beri "Yeşil Anahtar" programını uygulayan Tü

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Misafirlerine doğal gıda hizmeti sunan, yeşil alanlarını artıran, su ve enerji tasarrufuna dikkati ederek çevre dostu ünvanı ile "Yeşil Anahtar"la ödüllendirilen konaklama tesisi sayısı Türkiye'de 97 oldu.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Murat Yiğitol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2012'de başlayan Yeşil Anahtar programının geldiği aşama ve bu kapsamdaki çalışmaları anlattı.

Programın Türkiye'deki yürütücüsü TÜRÇEV'in, yoğun bir çalışma ve hassasiyetle çalıştığını vurgulayan Yiğitol, Yeşil Anahtar programının bir eko etiket ve çevre eğitim programı olduğuna dikkati çekti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Türkiye'nin 2023 turizm hedefleri doğrultusunda tesislerin sertifikasyon almalarına ve Yeşil Anahtar programının önemine işaret ettiğini aktaran Yiğitol, gönüllülük esasına dayalı bu programın toplumda yaygınlaşmasını istediklerini söyledi.

- 7 yılda tesis sayısı 93 arttı

Tesislerin program kapsamında enerji, su, atık yönetimi, yeşil alanların korunması, misafir bilgilendirilmesi gibi 13 başlık altında 140 kriteri yerine getirmeleri durumunda Yeşil Anahtar ödülüne sahip olabildiklerine dikkati çeken Yiğitol, bu tesislerin girişinde yeşil bayrak dalgalandırdıklarını ifade etti.

Murat Yiğitol, şunları kaydetti:

"Programa 2012'de başladığımızda Yeşil Anahtar alan tesis sayısı 4'tü. 2019 yılı itibariyle bu sayı 97'ye yükseldi. Ülkemizde sadece oteller Yeşil Anahtar aldı. İstiyoruz ki, yurt dışındaki örnekleri gibi restoranlar, parklar da bu programa dahil olsun. Program için herhangi bir zorlama yapmıyoruz. Gönüllülük esasına dayalı bir program. Tesisler, programın şartlarını sağladıkça, misafirler ve çalışanların da olumlu etkisini gördükçe, programa gönülden bağlanıyorlar. Amacımız programı özendirerek güçlendirmek ve tesis sayısının artmasını sağlamak. Çok bilinen ve uluslararası zincir otelleri bu anahtarı almak için artık sıkı çalışıyor."

Ödül şartlarında, tesislerdeki temizlik ürünlerinin çevreye duyarlı olması ve tesis içerisinde kiralama yapan işletmelerin bilgilendirilmesi gibi önemli kriterlerin de bulunduğuna işaret eden Yiğitol, "Programın uluslararası boyutu çok önemli. Yabancı turistler yeşil anahtarlı tesislere çok dikkat ediyorlar. Dünya genelinde 66 ülkede 3 bin 100 tesiste Yeşil Anahtar bayrağı dalgalanıyor. Sadece otel değil, kültür kongre merkezleri, restoranlar, yeşil alan sahibi kamp yerleri de dahil bu sayıya. İstiyoruz ki ülkemizde de bu programa bilinç artsın ve tesis sayısı güçlensin." diye konuştu.

Program şartlarını sağlayan tesislere Yeşil Anahtar ödülü, plaket ve sertifika verildiğini aktaran Yiğitol, plaketin ve bayrağın tesis ziyaretçilerinin dikkatini çektiğini söyledi.

- Mart ayında Yeşil Anahtar ödülleri 2020 için verilecek

Yiğitol, ödülü alan tesisin gelecek sene Yeşil Anahtar bayrağını dalgalandırabilmesi için her sene başvuru şartlarını yerine getirmesi ve jüri tarafından seçilmesi gerektiğini bildirdi.

Başvuru sürecinin bir sonraki sene için kasım ayında başladığını dile getiren Murat Yiğitol, mart ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri ve ilgili STK'lerin katıldığı toplantıda, başvuranların koşullarının yer aldığı dosyaların incelenerek, ödülü almaya hak kazananların belirlendiği bilgisini verdi.

Yiğitol, jüri seçiminden önce ve sonra TÜRÇEV denetmenleri ve uzmanlarının programa başvuranların koşullarını yerinde inceleyerek denetim yaptıklarını ve raporlandırdıklarını kaydetti.

- 66 ülkeden birinci Fransa

Yeşil Anahtarın sudan enerjiye, çevre düzenlemesinden gıda malzemelerine kadar hayatın her alanına değen bir program olduğuna dikkati çeken Yiğitol, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yurt dışından gelen turist, tesislerin Yeşil Anahtar almaları konusunda talepkar. Yerli turisti de bu konuda bilinçlendirmek istiyoruz. 66 ülkede 3 bin 100 tesis, Yeşil Anahtar sahibi. Listenin başında Fransa var ve 644 tesisle yer alıyor. Onu 642 tesisle Hollanda, 368 tesisle Yunanistan izliyor. Türkiye, listenin 10'uncu sırasında. Bizi 44 tesisle Fas izliyor. Biz şu anda sadece otel üzerinden ilerliyoruz programda. Restoranlar ve konferans merkezlerimiz de dahil olursa programa bu sayı artacaktır. Programa katılan ülkeler bizden fikir alıyor, danışıyor. Yeşil Anahtar dünyada yaygınlaşıyor. Biz de TÜRÇEV olarak elimizden geleni yapıyoruz. Yıllardır yürütülen Mavi Bayrak programının kriterleri de Yeşil Anahtar'dan alınarak güncelleniyor ve onu destekleyen bir programa dönüştü. Bu durum bile programın ne kadar kapsamlı olduğunu gösteriyor."

Gündem Haberleri

Pistten çıkan AJet uçağı ile ilgili açıklama
Afyon’da müsabakalar gaziler için yapıldı
Türk Escobar Urfi Çetinkaya cezaevinde öldü
Seçil Erzan’ın Dolandırıcılık Davasında Yeni Gelişmeler
Bilinçaltı Mesajlarla Normalleştirilen Tehlike: Bilgisayar Oyunları ve Subliminal Mesajlar