Türkiye'de 21 bin 243 hasta böbrek nakli bekliyor

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Kahveci:

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Türkiye'de, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören 56 bin 678 hastadan 21 bin 243'ü, böbrek nakli bekleme listelerinde canlı bir vericisi olmadığından böbrek nakli ümidiyle beklediği, her yıl bu hastaların yüzde 10'unun hayatını kaybettiği bildirildi.

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci, böbrek sağlığının bozulmasının kronik böbrek hastalığıyla sonuçlanan ciddi bir süreç olduğunu, hem hasta hem de hasta yakınlarının yaşam kalitelerini düşürdüğünü söyledi. 

Kronik böbrek hastalığının tüm ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Kahveci, aynı durumun Türkiye için de geçerli olduğunu ifade etti.

Kahveci, yapılan çalışmaların kronik böbrek hastalığının erişkinlerde görülme oranının yaklaşık yüzde 15 olduğunu bildirerek, "Çalışmalar, ülkemizde 10 milyona yakın çeşitli evrelerde kronik böbrek hastasının bulunduğunu göstermektedir. Buna göre, toplumda her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

-"Sigara, hipertansiyon, obezite "böbrekleri vuruyor"

Kronik böbrek hastalığının erişkinlerde görülme nedenleri arasında önlenebilir etkenlerin de bulunduğunu aktaran Kahveci, şunları kaydetti:

"Yapılan çalışmalara göre, erişkinlerde en çok görülen sebepleri arasında yüzde 33 ile hipertansiyon, yüzde 12 ile şeker hastalığı, yüzde 32 ile obezite, yüzde 35 ile sigara gelmektedir. 

Bu nedenlerin her biri tek başına önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülmeli, orta ve uzun vadeli sağlık politikaları ve kronik hastalık önleme programları ile kontrol altına alınmalıdır."

Kahveci, özellikle sigara kullanımının ve obezitenin kişisel tedbirlerle ortadan kaldırılabileceğinin altını çizerek, merkezi Hollanda'da bulunan Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (IFKF), böbrek sağlığını korumak için 8 altın kural önerisinde bulunduğunu söyledi.

Düzenli egzersiz yapılması, kan şekeri seviyesinin kontrol altında tutulması, kan basıncının izlenmesi, sağlıklı beslenilmesi ve kilo kontrolünün sağlanması, yeterli sıvı alınması, sigara içilmemesi, böbrek hasarına neden olan ağrı kesicilerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Kahveci, hipertansiyon, diyabet, obezite veya ailede böbrek hastalığı öyküsü bulunanların yılda bir kez böbrek sağlığı kontrolünden geçmesi gerektiği uyarısında bulundu.

-Yaşam için organ bağışı çağrısı

Kronik böbrek yetmezliğinin ileri evresinin, kronik böbrek yetmezliği olduğunu ve böbreklerin tamamen iflasıyla sonuçlanan bu durumun, hastaların ancak diyaliz veya böbrek nakli ile yaşama tutunabildiklerini anlatan Kahveci, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla Türkiye'de 56 bin 678 hasta, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi görmektedir. Bu hastalardan 21 bin 243'ü, böbrek nakli bekleme listelerinde canlı bir vericisi olmadığından böbrek nakli ümidiyle beklemekte ve maalesef her yıl yüzde 10'u uygun bir böbrek bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir. 

Kadavradan organ bağışının sınırlı olduğu ülkemizde geçen yıl ancak 585 hastaya kadavradan temin edilen organlarla böbrek nakli yapılabilmiştir."

Kahveci, herkesin "bir gün bizim de ihtiyacımız olabilir" düşüncesinden hareketle organ bağışında bulunması gerektiğine işaret ederek, organ bağışının sağlıklı bir gelecek adına çok önem taşıdığına dikkati çekti.

 

Sağlık Haberleri

Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor