Türkiye’de Akıllı Teknolojiler Merkezi’ne Sahip Tek Üniversite

Konya Ticaret Odası Başkanı ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk ve Rektör Bayram Sade, üniversitenin son halini basın mensuplarına tanıtmak için gezi düzenlediler

KTO Karatay Üniversitesi, sahip olduğu güçlü insan kaynağı yapısı, fiziksel gelişimi, tüm birimlerinde gözettiği toplam kalite anlayışı, yürüttüğü politikaları ve yürütülen stratejik projelerle bir dünya üniversitesi olma hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Konya Ticaret Odası Başkanı ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk ve Rektör Bayram Sade, üniversitenin son halini basın mensuplarına tanıtmak için gezi düzenlediler. Toplantı sabah kahvaltısı ile sabah erken saatlerde başlayıp öğleden sonra da devam etti. İlk olarak sabahki programda üniversitenin dijital dönüşümde yapmış olduğu ve yapacağı proje ve çalışmalar tanıtıldı.

Merkez Kampüsünde başlayan program organize sanayi içerisindeki yerleşkede devam etti. Koronavirüs salgını nedeniyle üniversitelerde eğitime ara verilen dönemde, uzaktan eğitim kapasitesi konusunda oldukça güçlü bir altyapıya sahip olan KTO Karatay Üniversitesi, yıllardır faaliyette olan uzaktan öğretim süreci kapsamını genişletilerek, bir hafta gibi kısa bir zamanda uygulamaya geçmiştir.

Aynı zamanda 65 yaş altı tüm hocalar dersanelere gelip sınıfa gelen öğrencilere derslerini anlatmıştır. Hibrit bir çalışma örneği olarak oldukça da başarılı olunmuş.

KTO Karatay Üniversitesi, Dijital Çağın Dijital Üniversitesi mottosuna uygun olarak öğrencilerine, mezunlarına, üniversite adaylarına, anne ve babalar başta olmak üzere toplumun her kesimine yönelik sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemektedir. Bu kapsamda 2021 yılında liselilere, üniversitelilere ve Türkiye’nin her yerinden e-spor severlere yönelik 5 farklı ödüllü “E-Spor Turnuvası” düzenlenmiş ve bin sporcu turnuvalarda yarışmıştır.

Pandemi dolasıyla bu yıl online olarak 5.’si gerçekleşen ‘Dijital Soba Başı Sohbetleri’nde dijital platformlar üzerinden yaklaşık 2 milyon kişiye erişim sağlanmıştır. KTO Karataylıların kariyer gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 5-9 Nisan 2021 tarihlerinde dijital platformlar üzerinden ‘Dijital Paraşüt Kariyer Fuarı’ düzenlenmiş, fuara bin beşyüz üniversite ve bin lise öğrencisi katılım sağlamıştır. ‘Paraşütte Mevzu Mezun’ etkinliği ile de dijital platformlarda öğrencilerimiz ve mezunlarımız bir araya gelmiştir.

KTO Karatay Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü ticaret odalarından biri olan ve 26 binden fazla üyeye sahip Konya Ticaret Odası’nın gücüyle, iş dünyasının tam desteğini alarak, sanayi ve ticaret alt yapısı ile entegre bir eğitim sunmakta, iş dünyası ile gerçekleştirilen istişarelerden yola çıkarak bünyesine; yeni bölümler, uygulamalar ve stratejik projeler dahil etmektedir.

İslam İktisadı ve Finans, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik, Enerji Yönetimi, Pilotaj gibi bölümleri bünyesinde barındıran KTO Karatay Üniversitesi, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde İngilizce Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programı ile Optisyenlik ön lisans programına ilk kez öğrenci kabul edecektir.

2019 yılından itibaren öğrenci kabul eden KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü, genç yaşına rağmen havacılık eğitimi konusunda farkını ortaya koymaktadır. Kendi hava parkında, kendi planör ve uçaklarıyla, Türkiye’nin en deneyimli uçuş ve bakım ekibiyle pilot adayları yetiştiren KTO Karatay Üniversitesi, bu konudaki başarılarını çeşitli ödüllerle de taçlandırmaktadır.

Her yıl, Antalya Bilim Üniversitesi ile ELBA Havacılık Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Yılın Havacısı 2020” havacılık ödüllerinde, “Havacılık Eğitimi” dalında “Yılın Havacısı" ödülü KTO Karatay Üniversitesi’nin olmuştur. Yine Antalya Bilim Üniversitesi tarafından 19 Mayıs tarihinde büyük bir emekle düzenlenen ‘Üniversitelerarası Hassas İniş Yarışması’nda KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü öğrencileri, takım sıralaması ve bireysel sıralamada birincilik alarak, havacılıktaki başarısını bir kez daha göstermiştir.

1000x30 m çim pist, 1500x30 m asfalt pist, 1500x15m taksi yolu, uçak bakım hangarı, 3 adet eğitim uçağı ve 2 adet planörle Türkiye’nin en modern pilot yetiştirme tesislerinden birine sahip olan KTO Karatay Üniversitesi, pilot adaylarını planörle yetiştirerek önemli bir ilki gerçekleştirmektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde Pilotaj Bölümü, 5 öğrenci tam burslu, 28 öğrenci ücretli olmak üzere toplamda 33 öğrenci alacaktır.

Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK), temelini, AB tarafından yaklaşık 5 milyon Euro tutarında fonlanmaya hak kazanmış bir proje olan Smart Technologies Design, Development and Prototyping Centre (STEDEC)’ten almaktadır. Projenin temel hedefi, bölgedeki tarım makinesi üreticilerinin Tarım 4.0 ile uyumlu akıllı teknolojilerle donatılmış yenilikçi tarım makineleri üretebilme kapasitelerini geliştirerek, onları uluslararası arenada daha rekabetçi hale getirmektir.

Bu bağlamda merkezin temel faaliyetlerinden en önemlisi bölgedeki tarım makinesi üreticileriyle, akıllı tarım makineleri odaklı Ar-Ge projeleri geliştirmektir. Ayrıca inşaatı devam eden Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi-AKITEK binasının peyzaj ve çevre düzenleme işlemleri devam etmektedir.

Bu projelerde, ihtiyaç doğrultusunda, üniversitemizdeki Makine, Mekatronik, Elektrik- Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinde okuyan, konuya ilgi duyan ve belli bir başarıya sahip olan lisans son sınıf ve lisansüstü öğrencilerin yer alabilmesinde öncelik verilmekte, böylelikle öğrencilerin Ar-Ge tecrübesiyle mezun olmasına katkıda bulunulmaktadır. KTO Karatay Üniversitesi, Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021 Raporu’na göre Toplam Ar-Ge Harcamalarına Göre 68 Vakıf Üniversitesi arasında en fazla yatırım yapan 5’nci üniversite olarak yerini almıştır.

Türk sanayisinin özellikle de Konya sanayisinin dünya ile rekabet edebilmesi amacıyla kurulan, Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’nde yer alan Model Fabrika, gerçek bir ürünün üretim proseslerini, makine, kalıp ve aparatları ile buna ait kalite sistemlerini kısaca bir fabrika ortamında olan tüm unsurları uygulamalı olarak ele alan bir eğitim kurumudur. İş dünyasına destek veren Model Fabrika’da, KTO Karataylı Endüstri, Makine, Mekatronik Mühendisliği öğrencileri de uygulama yapma fırsatı yakalamaktadır.

Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021 Raporu’na göre Türkiye’nin Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan 5’nci, en fazla burs veren 7’nci, fiziki alan bakımından en büyük 9’ncu üniversitesi konumunda bulunan KTO Karatay Üniversitesi, çatısında kurduğu güneş enerji panelleriyle kendi sarf ettiği enerjinin yaklaşık yüzde 25’ini karşılarken, yağmur sulama toplama sistemleriyle de su tasarrufu sağlamaktadır.

Yine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Avrupa Birliği finansmanı ile yürütülen YEVDES Projesi ile KTO Karatay Üniversitesi’nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Kurumsal Karbon Ayak İzi Çalışmaları kapsamında üniversitenin bünyesinde gerçekleştirilen enerji tüketimleri, birincil ve ikincil ayak izinin yıl bazlı hesaplanarak düzenli olarak izlenmesi sağlanmaktadır. Düzenli olarak izlenen bu verilerin azaltılmasına ilişkin iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

“Dijital Çağın Dijital Üniversitesi” mottosuyla dijital platformlarda Türkiye’nin en aktif üniversiteleri arasında yer alan, özgün bir şekilde geliştirilen KaratayHibrit eğitim modeliyle yüz yüze ve uzaktan eğitimin başarılı bir şekilde yürütüldüğü KTO Karatay Üniversitesi, pandemi sürecinde belgelendirme çalışmaları ile de dikkat çekmektedir. Türkiye’de “Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgesi”ni alan ilk üniversite olan KTO Karatay Üniversitesi; vaka yönetimi, risk değerlendirmesi, acil durum eylem planı faaliyetlerini titizlikle yürüterek güvenli ve temiz alanların vazgeçilmez merkezi olmuştur.

KTO Karatay Üniversitesi son olarak kampüste sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması, enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması ve takibi için gerekli altyapı koşullarını sağlayarak “Güvenli Kampüs Belgesi” almaya hak kazanmıştır.

Pandemi sürecinde eğitime ara vermeden devam eden KTO Karatay Üniversitesi öğrencilerine farklı imkanlar sunmak amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. Ayrıca öğrencilerine 8 farklı yabancı dil, ERASMUS+, yurt dışı dil okulu bursu, IAESTE Staj Programı gibi sunduğu imkanların yanında uluslararası çalışma ve iş birliklerini de imzaladığı protokollerle genişletmektedir. KTO Karatay Üniversitesi son zamanlarda Somali Hormuud Üniversitesi, Uganda İslam Üniversitesi, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi, Azerbaycan Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerle iş birliği anlaşmaları yapmıştır. Bu anlaşmalarla KTO Karatay Üniversitesi, mevcut programlarını güçlendirmeyi, bilim, teknoloji, yenilik gibi alanlarda önemli atılımlar gerçekleştirmeyi ve bu alanda dikkat çeken üniversitelerin başında gelmeyi amaçlamaktadır. Eğitim programları ve kaynak geliştirme projelerine de kapı açan iş birlikleri, KTO Karataylı öğrencilerin öğrenimlerine uluslararası bir boyut ekleme fırsatı sağlamaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri

Karaman’da 21. Yüzyıl Becerilerine Uygun Çok Yönlü Eğitim Atölyeleri Açıldı
Üniversitedeki 'Torpil' Davasında Mahkemeden Önemli Karar
İşitme Engelliler İçin PVC Atölyesi Açıldı
Bakan Tekin'den Özgür Özel'e yanıt: Acıyorum
Karaman, Nevşehir, Kayseri ve Niğde’de Eğitime Kar Tatili