TYB Konya Şubesi üyeleri olarak birkaç gün önce özel Fayda Kolejini ziyaret ettik.
Yazar arkadaşlarımız Hüzeyme Yeşim Koçak, Melahat Ürkmez, Fatma Şeref Polat, Bekir Biçer, Aziz Ayva, Sadık Gökçe, Duran Çetin’le birlikte Özel Fayda Koleji öğretmenleri ve öğrencileriyle planlanan tanışma programına katıldık.
Daha önce Özel Lale Lisesinde beraber çalıştığımız çok değerli kardeşim girişimci, eğitimci ve hep ilkleri gerçekleştiren matematik öğretmeni Ramazan Aksoy’la karşılaşmam benim için büyük bir sürpriz oldu. Okulun yöneticisi Ramazan Beyin rehberliğinde öğrencilerle kısa bir tanışma ve söyleşi yaptık. Öğrencilerin sorularını cevapladık ve kitap getiren arkadaşlarımız kitaplarını imzaladılar.
Özel Fayda Koleji eğitim kompleksi ve bahçesini gezdik. Semerkant Vakfının eğitim alanındaki hizmet kurumlarından biri bu okul ve Türkiye’de ilklerden. 87 öğrencinin eğitim öğretim gördüğü çifte vatandaş konumundaki kız öğrencilerin kendi ülkelerinde gurbette olmaları içimizi burktu.
Yurt dışında çalışan/yaşayan Türk vatandaşların yurt dışında doğup ilk eğitimlerini yurt dışında alan kız çocuklarının ortaokul ve lise eğitimlerini almalarını amaçlıyor.
Erkek öğrenciler ise Ankara-Sincan’daki Fayda Kolejinde eğitim alıyorlar.
2012-2013 Eğitim öğretim yılında mezun olan öğrencilerin tamamı üniversiteyi kazanmış. 2013-2014 Eğitim öğretim yılında ise yüzde seksen beşi üniversiteye yerleşmiş.
Türkiye’de dışlanan, Avrupa’da ise yabancı muamelesi gören bu yavrulara Millî Eğitimin müfredatına ek olarak kadim kültürümüz, millî ve manevî değerlerimiz, Kur’ân-ı Kerim, Hadis ve Siyer dersleri de veriliyor. Ayrıca mutat sohbetlerle öğrencilerin hem kültürümüzü öğrenmeleri hem de Türkçeyi daha iyi kullanmaları sağlanıyor. Yurt dışında Ezan’a hasret kalan öğrenciler okulda eğitim gördükleri saatlere rast gelen öğle ve ikindi vakitlerinde ezanı da dinliyorlar. Çünkü okulun binası Ankara yolunda ve şehre bir hayli uzak olduğu için yakınlarda ezanı duyabilecekleri bir cami bulunmuyor.
Ramazan Bey, misyonları; “bilimsel düşünen, özgüven ve özsaygısı yüksek, , insan haklarına saygılı, toplumsal ve evrensel sorunların farkında olan ve bu sorunlara çözüm üreten, entelektüel yönleri gelişmiş ahlâklı nesiller yetiştirmek” olarak açıklıyor.
Vizyonlarını ise “çok yönlü eğitim bireysel olarak yapan eğitici kadrosuyla iç disiplini yüksek öğrenciler yetiştirmeyi, öğrencilerle bire bir yapılan çalışmalara ahlâkî değerlerde kazanım sağlamayı ilke edinmiştir” ifadeleriyle dile getiriyor.
Sosyal etkinlik olarak Kulüp faaliyetleri, köy ziyaretleri, Türkiye gezileri, sportif turnuva ve yarışmalar, yüzme, tiyatro ve sinema etkinlikleri, kültürel geziler ve atölye çalışmaları, bilgi yarışmaları ve münazara etkinlikleri yapılıyor.
Öğrencilere derslerin dışındaki boş zamanlarında bahçe ekip dikme, turşu kurma, süt sağma, yumurta toplama, keçi besleme, yoğurt çalma, peynir yapma, yufka açma, halı dokuma gibi beceri sanatları da okul kampüsü içerisinde öğretiliyor.
Eğitiminin on iki yılını yatılı olarak yetiştirme yurdunda geçiren biri olarak bu öğrencilerin içinde bulundukları ruh halini en iyi anlayanlardan birisiydim.
Bu buluşma hem bizim hem de öz vatanında gurbetçi, doğduğu ülkede ise yabancı muamelesi gören bu yavrular açısından oldukça anlamlıydı. Onlar da çok mutlu oldular biz de… Önümüzdeki zamanlarda da tekrar buluşmak dileğiyle vedalaştık.
Bu pırıl pırıl çocuklar okuyup iyi yerlere geldiklerinde gerek bulundukları ülkelerde gerekse Türkiye’de yeni nesillerin daha iyi yetişmesine hiç şüphesiz büyük katkı sağlayacaklardır.
Bir insan yetiştirmek bir toplum yetiştirmek demektir. İyi yetişmiş bir insan bir milletin kaderini değiştirir. Bu hizmete el verenlere gönülden teşekkürler.
TYB Konya şubesinin bugün saat on birde Kültür parkta yapacağı Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği’ne çocuklarımızı anne ve babalarıyla birlikte bekliyoruz.
Allah (cc)'a kul, Peygamber (sav)’ine ümmet olalım inşaAllah...