Selçuklu Belediyesi’nin, otizmli bireylerin eğitimi için Yazır Mahallesinde geçtiğimiz yıl Ağustos ayında hizmete giren Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi (SOBE), otizmli bireylere ve ailelerine umut ışığı oluyor. Türkiye’de ilk olan Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi, Konya ve çevre illerden büyük ilgi görüyor. SOBE merkezi aynı zamanda çevre illerden de büyük talepler alıyor. 40 adet otizmli öğrenciye spor eğitimleri, spor salonlarında, yüzme havuzlarında hidro terapi eğitimi ve binicilikte de hippo terapi eğitimi alanında uzman eğitmenler tarafından veriliyor. Derslerin bire bir yapıldığı eğitimlerde ailelerde bu sayede birbirleriyle tanışma fırsatı buluyor. Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi, aynı zamanda otizm alanında yapılan Türkiye’nin en kapsamlı eğitim merkezi durumunda bulunuyor. Otizmli bireylerin eğitimi yaz ayları da dahil yılın 12 ayında devam ediyor.
OTİZMLİLER BURAYI SEVİYOR
Selçuklu Belediyesi Türkiye’de ilk olarak yapılan otizmli çocuklar için rehabilitasyon merkezi olan SOBE merkezini otizmli çocuklar çok seviyor. Otizm konusunda dünyadaki gelişmeleri Türkiye’ye getiren ve diğer kurumlara öncü olan bir kurum olmak SOBE’de, Otizimli bireyler ve bu bireylerin ailelerine normal bir gündelik yaşam sürebilmelerini kolaylaştıracak hizmetler sunuluyor. Burada aynı zamanda otizmli çocuklar kendileri gibi otizmli yaşıtları ile birlikte oluyor. Bu yöntem çocukların rehabilitesinde de önemli bir adımı oluşturuyor.
TAM DONANIMLI TESİS
Türkiye’de bir ilk olan ve dünyadaki pek çok ülkeye örnek olan SOBE Merkezi projesinde 3 ana başlık altında planlandı. Merkezin birinci kısmında eğitim ve rehabilitasyon birimleri, ikinci kısmında sosyal hayata yönelik birimler ve son kısmanda ise spor ve binicilik tesisleri bulunuyor. Çocuklar için eğitim sınıfları, sosyal yaşam alanları, beceri sınıfları, sinema salonu, yüzme havuzları, spor alanları, binicilik, müzik alanları gibi çok amaçlı bölümler bulunuyor.
HER ŞEY ONLAR İÇİN
Otizmli çocukların eğitimi ve terapisi için yapılan SOBE Merkezinde oluşturulan solanlar öğrencilerin en iyi şekilde terapi alması için tasarlanmış. Her şeyin otizmli çocuklar için düşünüldüğü merkezde 14 adet 10 metrekare bireysel eğitim odaları bulunuyor. Bu odalarda, renkler, sayılar, kavramlar, şekiller, çizgi, yazı gibi çalışmaların bireysel olarak yapılıyor. Bunların yanında grup eğitim odaları bulunuyor. 15 metrekare olan bu odalarda her birey için 2,5 metrekare yer hesaplanarak odanın kontenjanı belirleniyor ve otizmde en fazla 4 kontenjan veriliyor. Bu odalarda ikili, üçlü, dörtlü grup çalışmaları yapılıyor. Her şeyin düşüldüğü SOBE Merkezinde psikolog odasına da yer verilmiş. Burada da tesisten faydalanan otizmli bireylerin ruhsal, sosyal ve diğer problemleri ile ilgilenmek, ailelere danışmanlık yapma, kaygılarını giderme, çocuğuna yeni teşhis konmuş ailelere rehberlik yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı 2 Şubat 2011 tarihli “özel öğretim kurumları standartlar yönergesi” ne göre hazırlanan bu merkezde Sağlık odası, aile bekleme salonu, berber, 330 kişilik konferans salonu, Otizmli çocukların en iyi şekilde yararlanması için tasarlanmış ‘Engelsiz kafeterya’, Otizmli çocukların yeteneklerini geliştirmesi için oluşturulmuş bir mutfak, Çamaşır yıkama ütü odaları bulunuyor.
SPOR VE ETKİNLİĞİN MERKEZİ
3-15 yaş arasındaki otizmli çocuklara eğitim ve rehabilitasyon hizmeti sunulan bu merkezde 15 yaş ve üzeri çocuklar da spor salonu, yüzme havuzu, ata binme, activite birimlerinden yararlanıyorlar. 4 adet çeşitli büyüklüklerde spor salonunun bulunduğu merkezde, Duyu algılamalarında farklılık olan otistik çocukların, doğru tepki verebilmeleri, kendilerini tanımaları, algılarını güçlendirmek için hazırlanan Duyu Bütünleme salonu, Küçük çocukların yüzme eğitimi için 80 santimetre derinlikte 25 metrekare yüzme havuzu, bay- bayan soyunma odaları, duş, bireysel soyunma odaları, öğretmen soyunma odası, müzik ve ritim odası, resim ve fotoğraf odası, 2 adet el sanatları odası, rahatlama odası, bilgisayar ve atari odası, uygulama evi bulunuyor. Bunların yanında merkezin bahçesinde ise,Futbol, basketbol, tenis, voleybol tek sahada düşünülerek yapılan açık spor alanı, tarım ve toprakla oynama alanı, kümes hayvanları barınağı, trafik eğitim pisti yer alıyor. Otizmli çocuklara burada bahçe terapisi, duyu bütünleme, ergo terapi, evcil hayvanların kullanıldığı terapi, görsel ve işitsel terapi, müzik terapi, yüzme terapisi uygulanıyor.
BİNİCİLİK EN GÜZEL FAALİYETLER ARASINDA
Otizmli çocuklara yapılan eğitim ve terapiler arasında en dikkat çeken Ata binme eğitim ve terapisi yani ‘Hippoterapi’, uygulanan en iyi terapiler arasında yer aldı. Atların terapide kullanılmasının en önemli sebeplerinden biri olduğunu anlatan terapi uzmanları, atın ritmik hareketlerinin, insanınkine çok yakın olmasından bu yöntemi kullandıklarını söylüyorlar.
Atla terapide, binicilikle, çocukların duygusal devinimlerini, konsantrasyonlarını, duruş, denge ve kas yapılarını geliştiren bir terapi yöntemi oluyor. Otistik çocuklar için duyusal katkılarla beraber atın çok boyutlu hareketlerinden faydalanılarak kas gerginliklerinin azaltılması ve duruş bozukluklarının giderilmesini sağlayan, denge fonksiyonlarını geliştiren destekleyici bir terapi yöntemi olduğu da uzmanlar tarafından söyleniyor.
BİNCİLİK, SELÇUKLU YAZ OKULUNDA
Konya'nın Selçuklu İlçe Belediyesi, ata sporu olan biniciliği yeni nesillere sevdirmek ve yaşatmak amacıyla yaz spor okullarında 80 öğrenci ile binicilik eğitimlerine başladı. Bu yıl binicilik branşının da eklendiği gelecek yıllarda öğrenci sayısının artırılması düşünülüyor.
Binicilik eğitimleri burada Pazartesi ve Perşembe günleri gerçekleştiriliyor. Binicilik ile tanışan 80 öğrenciye 4 adet pony cinsi at ile 1 baş antrenör, 1 yardımcı antrenör ve 4 tane de at lideri (öncü lider) eşliğinde eğitimler veriliyor. Binicilik sporunun amaçları, ekipmanları ve temel bilgilerinin anlatıldığı eğitimlerde binicilik sporu üzerine kendini geliştirmek isteyen öğrencilere temel eğitim sağlanıyor. Eğitimlerle ayrıca hayvanlarla yakından temas ve iletişim kurma fırsatı bulan çocukların hayvan sevgileri de pekişmiş oluyor.
Yaklaşık 1 saat süren eğitimin ilk 30 dakikasında at ile ilgili teorik eğitim verilirken ikinci 30 dakikada ata binme eğitimi gerçekleştiriliyor. 11 hafta sürecek at binme temel eğitimi ile öğrencilerin başlangıç seviyesi, vücut kontrolü, atla denge, uyum ve iletişim konularında eğitim sahibi olmaları sağlanıyor. Selçuklu Belediyesi Spor Kulübü binicilik eğitimi alan öğrencilerin dışında spor okullarında eğitim gören diğer sporcuların ata binme heyecanını yaşaması ve tüm sporcuların at ile temas kurmalarını sağlamak amacıyla eğitim günleri dışında da gruplar halinde ata binme fırsatı sunuluyor. Servet R. Çolak – Memleket