Türkiye'de en çok kronik hastalıklar ve kanser can alıyor

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Gümüş:- "Türkiye'deki ölümlerin önemli sebebi kronik hastalıklar, içerisinde de kanser. Kanserden yılda 100 binin üzerinde kişi vefat ediyor"- " 'İnsanlarımızı kanser olmadan nasıl yaşatabiliriz?' üzerinde çalışıyoruz.

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye'deki ölümlerin önemli bir sebebinin kronik hastalıklar ve kronik hastalıklar arasındaki kanser olduğunu belirterek, "Kanserden yılda 100 binin üzerinde kişi vefat ediyor." dedi.

Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kronik hastalıklarla birlikte kansere sebep olan en önemli unsurun beslenme bozukluğu olduğuna işaret ederek, bunu hareketsiz yaşam ve kanserojen maddelerin tüketilmesinin takip ettiğini anlattı.

Kanserojen madde tüketiminin başında da sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımının geldiğini vurgulayan Gümüş, Sağlık Bakanlığı olarak sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigaraya karşı yürüttükleri mücadelenin durmaksızın süreceğini aktardı.

Prof. Dr. Gümüş, bu kapsamda gelecek yıl için de plan ve çalışmaların yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Toplumu bilgilendirmek, beslenme, diyet poliklinikleri oluşturmak gibi çalışma ve projelerimiz sürüyor, bunu genişletmeye de devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı hareketli yaşama teşvik etmek, bu anlamda toplumda farkındalık oluşturmak için 1 milyon bisiklet dağıtımı yaptık. Bunun bir süreci önümüzdeki yılda da devam edecek. İlk okuldan başlayan bilinçlendirme kampanyaları yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız ile obeziteyle mücadelede, çocuklarımıza yönelik bir çalışma başlatıyoruz. Bu çalışmada, çocuklarımızın vücut kitle indekslerine bakılacak, sonuçlara göre çocuklarımızı programa alacağız. Aile hekimlerimize kendi gruplarını, takip ettikleri aileleri değerlendirmeleri için talimatlar veriyoruz. Sonuçta obeziteyle bir savaşa gireceğiz."

Kronik sorunların ve kanserin görülme oranının azaltılması için önemli bir diğer hususun da erken teşhis olduğuna dikkati çeken Gümüş, "Bununla ilgili kanserin erken tespit edilebilmesine olanak sağlayacak genetik laboratuvarlar kurmaya çalışıyoruz. Çünkü kanser ortaya çıkmadan önce kanda, dokuda belirti verebiliyor." dedi.

Gümüş, bu anlamda izleyecekleri üçüncü basamağın da tedavi merkezlerinin, ülkenin her bölgesine iyi şekilde dağılımını sağlamak olduğuna değinerek, Türkiye'de 29 sağlık bölgesi bulunduğunu, buralarda da kanser tedavi merkezlerinin güçlü altyapılarını oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti.

Türkiye'deki ölümlerin önemli bir sebebinin kronik hastalıklar, içerisinde de kanser olduğuna dikkati çeken Gümüş, şöyle devam etti:

"Kanserden yılda 100 binin üzerinde kişi vefat ediyor. Vefatların 30 bine yakını sadece kadın. Bu çalışmalar tabii değişik kanserlere göre değişiyor. Bölgelere göre analizler yapıyoruz ama sonuçta bu Türkiye'nin ve tüm dünyanın önünde duran bir sorun. Türkiye, Avrupa'dan daha az kanser görülen bir ülke. Avrupa ve Amerika'da daha fazla kanser vakası görülüyor. Ancak yine de bu konuda ciddi tedbir, önlem almamız gerekiyor. 'İnsanlarımızı kanser olmadan nasıl yaşatabiliriz?' üzerinde çalışıyoruz. Bu konudaki ikinci önemli unsur erken teşhis. Kanseri erken teşhis edip, tedavi edebilirsek yüzde 100'e yakın başarılar görülebiliyor. Üçüncüsü ise tedaviyi doğru yapmak. Bunu da tedaviden sonra rehabilitasyon merkezlerinin kurulması izliyor. Tüm bu dört basamakla ilgili Sağlık Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Kurumu ve Halk Sağlığı birlikte çalışmalar yapıyor."

Eyüp Gümüş, birinci planda koruyucu tedbirlerin yer aldığını belirterek, tedavi sonrası süreçte de ihtiyaç duyulan palyatif bakım ve evde bakım hizmetlerini sağlamayı da tüm süreçlerle beraber güçlendirdiklerini sözlerine ekledi.

AA

Gündem Haberleri

Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi
Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 34 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye Diyanet Vakfı’ndan makam aracı açıklaması
Su borusu patladı, vatandaş arabasını yıkadı