Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ) tarafından gerçekleştirilen "Türkiye'de Kartlı Ödemeler 2023" araştırması, Türkiye'nin kartlı ödemelerde önemli bir büyüme yaşadığını ortaya koydu. 2023 yılında 397 milyon adet kartla toplamda 8,2 trilyon TL'lik kart harcaması yapıldı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 17'lik bir artışı temsil ediyor.
Araştırma sonuçlarına göre, kredi kartlarıyla gerçekleştirilen harcamaların yüzde 75'i peşin, yüzde 25'i taksitli olarak gerçekleşti. E-ticaretteki taksitli alışverişlerin payı ise yüzde 53'e yükselirken, kredi kartıyla yapılan e-ticaret harcamalarının yüzde 58'i peşin olarak gerçekleşti.
Kategori bazında incelendiğinde, 2023 yılında kredi kartlarının en fazla kullanıldığı alan yüzde 24 ile market oldu. Satış/servis/yedek parça sektöründe ise kartlı harcamalarda yüzde 157'lik bir artış görüldü.
Temassız ödemelerin giderek yaygınlaştığı belirlendi. 2023 yılında kartla yapılan yüz yüze işlemlerin içindeki temassız işlemlerin payı yüzde 63'e ulaştı. Bu da her 10 kartlı işlemin 6'sının temassız olarak gerçekleştiği anlamına geliyor.
E-ticaret harcamaları da dikkat çekici bir artış gösterdi. 2023 yılında e-ticaret sektöründe kredi kartıyla yapılan harcama hacmi 2 trilyon 61 milyar TL'ye ulaştı ve toplam kartlı harcamalar içindeki payı yüzde 31'e yaklaştı. Kuyum-mücevherat sektörü yüzde 208'lik bir artışla en fazla büyüyen sektör olurken, e-ticaret harcamalarının en yüksek paya sahip olduğu sektör yüzde 60 ile Elektrik-Elektronik Eşya/Bilgisayar oldu.
Bu veriler, Türkiye'de kartlı ödemelerin hızla evrildiğini ve özellikle temassız ödemelerin yaygınlaşarak tüketici alışkanlıklarını değiştirdiğini gösteriyor.