Türkiye'de koronavirüs vakalarını artıran sebep ne? İlk açıklandığında Türkiye'de hangi şehirde kaç vaka vardı?

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa zamanda tüm dünyaya yayılan koronavirüs nedeniyle dünya durma noktasına geldi. Amerika Çin'i erken uyarmaması ve önlem almamasıyla suçlarken Türkiye bu duruma en hazır ülke konumundaydı.

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüste vaka sayısı 2 milyon 700 bini geçmiş durumda. Dünya genelinde yaşamını yitiren kişi sayısı ise 193 bini geçti. İyileşen sayısı ise 760 bin bandında.

Geçtiğimiz günlerde ABD ve Çin arasında yaşanan tartışmada ABD ilk olarak Çin'in rakamlarını düşük tuttuğu yönünde bir iddia ortaya atmış ardından Çin hükümeti yayınladığı metinde ölüm sayılarını yüzde 50 artırdığı görülmüştü.

ABD'nin bu iddiaları ise bununla bitmedi. ABD, bir türlü çözüm bulamadığı koronavirüs salgınında işi gücü bırakıp Çin'e suçlamalarını sürdürerek geç önlem alması ve dünyayı geç bilgilendirmesiyle suçladı.

Bu gelişmeler yaşanırken Türkiye'de kafaların karışık olduğu görüldü.

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının çıktığı 10 Mart 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kamera karşısında canlı yayında açıklama yapmıştı.

Bakan Koca, acil tedbir gerektiren bir durum görülmediğini açıklamış ve süreç hızlı bir şekilde ilerlemişti.

Bu andan sonra yurtdışında yaşayan ve çeşitli sebeplerle yurtdışına çıkan Türk vatandaşları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla getirilmeye başlandı.

Bugüne kadar onbinlerce Türk vatandaşı Türkiye'ye getirilerek karantina altına alındı. Birçok vatandaşın da karantina süreci tamamlanarak evlerindeki 14 günlük sürecin başlaması sağlandı.

Yine çoğunlukla Avrupa'da, Amerika'da, Afrika ülkelerinde ve dünyanın farklı birçok ülkesinde yaşayan vatandaşların getirilmesine devam ediliyor.

UMRECİLERDEN Mİ BULAŞTI?

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'deki vakaların sebebinin umreciler mi?" diye soru soran bir gazeteciye "Böyle bir durum yok" cevabını vermişti.

Karantina sürecinde kontrolleri yapılan bazı umrecilerde koronavirüs tespit edilmiş ve tedavi sürecine başlanmıştı.

Bunun dışında açıklanmayan bilgiler ortadayken yurtdışından gelen vatandaşların sorgulanmaksızın evde karantina süreci olan 14 gün kuralını izlemeleri tavsiye edilmişti.

Dolaşımı durdurarak sosyal hareketliliği en aza indiren Türkiye, dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi başardı.

Ancak Türkiye'yi bu konuda öncü ve parmakla gösterilir olmasının ana nedeni ise salgın öncesinde alınan ilaç tedbirleri ve vaka tespitinde hastaya yapılan müdahale.

İYİ TANIMLANDI

Türkiye'nin öne çıkan önemli taraflarından birisi de ön tanımlamanın ve önlem kurallarının iyi belirlenmesi oldu.

Türkiye, ilk etapta 65 yaş üstü dezavantajlı grupları ve kronik hastalığı olanları toplumdan izole ederek İtalya gibi ülkelerin yaptığı hatalara düşmedi.

VAKA SAYISINI ARTIRAN SEBEP

Türkiye'de günlük 40 binden fazla test yapılabiliyor. Türkiye'de koronavirüs testleri ilk andan itibaren edinildi ve hastalık şüphesi olanlara acilen uygulandı. Bu da Türkiye'nin işini oldukça kolaylaştırdı.

Yurtdışında birçok ülkede paralı tedavi kuralı olduğu için ölüm sayıları hızla artıyor. Türkiye bu tedaviyi ücretsiz uyguluyor.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarına sahip çıkan Türkiye, 14 gün kuralına uymayı kabul eden tüm vatandaşlarını anavatana getireceğini ilan etmişti.

Ülkesine güvenen vatandaşlar da bu çağrıyı yanıtsız bırakmayarak anavatana geri döndüler ve virüs taşıyan vatandaşların tedavilerine hemen başlandı.

TÜRKİYE'DE NERELERDE KORONAVİRÜS VAKALARI VAR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yine basının karşısında canlı yayında yaptığı açıklamada Türkiye'de koronavirüs vakalarının hızla tespit edildiğini ve ellerine geçen verilerde 5 şehre dikkat çekmişti.

Yurtdışı sirkülasyonun çok olduğu İstanbul, İzmir, Ankara, Zonguldak, Kocaeli ve Konya listenin ilk sırasında olan şehirlerdi.

Örneğin Konya'da 601 vakanın olduğu söylenmiş ve tedbirlerin hızla alındığı bildirilmişti.

Bunun yanı sıra Türkiye'de Zonguldak'ın yanı sıra Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van  il sınırları içinde toplam 31 ilde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ise salgının hızını önemli oranda kesmiş görünüyor.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın ilan ettiği ilk haliyle şehirlerde vaka sayıları şu şekildeydi:

Türkiye Haberleri

Yollarda Tehlike Kol Geziyor! Kime Neden Ceza Yazıldı? İşte Cevabı
Ekmek Tüketiminde Dünya Şampiyonu: Türkiye!
Hakkari'de son depremler 7 büyüklüğünde depreme işaret ediyor