Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabrielile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Görüşmelerde Alman milletvekillerinin İncirlik’teki askeri üssü ziyaret etme taleplerinin de ele alındığını belirten Çavuşoğlu, konunun 24-25 Mayıs'ta Brüksel'de NATO Zirvesi'ndeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmesinde de gündeme geldiğini hatırlattı.
Çavuşoğlu, "Bizim Brüksel'de de Sayın Cumhurbaşkanımızla Şansölye Merkel görüşmesinde de yaptığımız önerimiz, şu anda Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Bununla başlamakta fayda var. Bunları da, İncirlik dahil, biz hepsini bugün değerlendirdik. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'daki NATO üssünü ziyaret mümkün. Daha önce de açıklamıştık, Konya'ya ziyaretin mümkün olduğunu ben bizzat açıklamıştım." diye konuştu.
"Katar ile ilgili mevcut tablodan üzüntü duyduk"
Bakan Çavuşoğlu, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin, "Her şartta diyaloğun devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Mevcut tablodan üzüntü duyduk. Durumun normalleşmesi için de elimizden gelen her türlü desteği veririz." dedi.
Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
İki ülkenin Avrupa için çok önemli iki ortak ve müttefik olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin her alanda daha iyi olması için Sigmar Gabriel ile çaba sarf ediyoruz. O nedenle bugünkü ziyaret çok önemli. Şunu da kabul etmemiz lazım ki ikili ilişkilerimizi hatta bölgesel iş birliğimizi olumsuz etkileyen atmosfer şu anda mevcut maalesef. Bu atmosferi değiştirebilmek için, ikili ilişkilerimize yeniden bir enerji kazandırmak için hangi adımları birlikte atabiliriz, hangi çalışmaları yapabiliriz bunları değerlendirme fırsatı bulduk." diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, Malta'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'ndan sonra yaptıkları görüşmede de ilişkileri daha iyiye götürmek için atılacak adımları ele aldıklarını belirterek "Almanya bize karşı olumlu bir adım atarsa biz her zaman iki adım atarız. Ama bazı mevcut durumları da göz ardı edemeyiz." ifadesini kullandı.
Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, Türkiye tarafından durumun nasıl görüldüğünü ve yaşanan sorunların özetlendiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bunlardan bir tanesi, genel anlamda, Almanya'daki Türkiye karşıtlığı. Bu Türkiye karşıtlığı ırkçılığa, yabancı düşmanlığına da yol açıyor ve aşırı partilere de hizmet ediyor. Nitekim son zamanlarda camilere ve orada yaşayan vatandaşlarımıza yönelik saldırı sayılarında ciddi artış var. Dostum Sigmar da bu artışı kabul ediyor. Bu, esasen Almanya'nın da bir sorunu, genel anlamda Avrupa'nın da bir sorunu." dedi.
İki ülke arasında ikili ticaret, yatırımlar gibi pozitif gündemlerin de olduğunu belirten Çavuşoğlu, mevkidaşıyla yapılan görüşmelerde negatif atmosferin dağıtılması için ilgili tüm konuları ele aldıklarını vurguladı.
"Her şartta diyaloğun devam etmesi lazım"
Bakan Çavuşoğlu, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin bir soruya, "Hepimizi üzen bir gelişme. Oysa biz bölgenin istikrarını, Körfez bölgesinin istikrarını, birliğini, beraberliğini kendi birliğimiz beraberliğimiz olarak görüyoruz, Türkiye olarak bunun için de katkı sağlıyoruz." yanıtını verdi.
Bölgenin terör, radikalizm, mezhepçilik, İslamofobi gibi birçok sorunla karşı karşıya bulunduğunu, bunlarla mücadelede ortak çalışma ve dayanışmanın önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Elbette sorunlar yaşayabilir ülkeler kendi arasında, görüş ayrılıkları olabilir. Ama her şartta diyaloğun devam etmesi lazım, temasın devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Şu andaki mevcut tablodan biz üzüntü duyduk ve bu durumun normalleşmesi için elbette elimizden gelen her türlü desteği veririz." diye konuştu.
"PKK hepimiz için tehdit"
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bir soru üzerine, Türkiye'de tutuklu bulunan Die Welt'in muhabiri Deniz Yücel ile ilgili suçlamaların gazetecilikle değil terörle ilgili olduğunu söyledi. Nasıl Almanya'da bağımsız yargı varsa Türkiye'de de bağımsız yargının soruşturma sürdürdüğünü dile getiren Çavuşoğlu, kendilerinin de Dışişleri Bakanlığı olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini ifade etti.
Son zamanlarda Avrupa'da gizli servislerin, Türkiye'de gazetecileri ajan olarak kullanmaya başladığını anlatan Çavuşoğlu, bu gazeteciler yakalandığında ise "Nasıl tutuklarsınız?” dendiğini belirtti. Çavuşoğlu, Deniz Yücel konusunu değerlendirdiklerini, Alman Dışişleri Bakanının bazı talepleri olduğunu, kendisinin de bu talepleri memnuniyetle muhataplarına ileteceğini kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu, terör örgütü PKK'nın Almanya'daki faaliyetleri konusunda Türkiye'nin taleplerinin sorulması üzerine, örgüt üyelerinin Almanya'daki Türk vatandaşlarından zorla para topladığını ve illegal faaliyetlerde bulunduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Ne kadar illegal suç varsa hepsinin içinde PKK var. Bunlara karşı tedbir alınması lazım. PKK bizim düşmanımız, PKK hepimize tehdit. Yarın bakın Almanya bunları önlemek için tedbirlere başlasın, Almanya'yı da karıştıracaklar. Bunu temenni etmeyiz ama böyle bir terör örgütüdür." diye konuştu.
Almanya'da PKK mensuplarına yönelik 4 bin 500 soruşturmanın uzun süredir devam ettiğini, sadece üç beş davadan karar çıktığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu soruşturmalardan karar çıkmasını beklediklerinin altını çizdi.
"Almanya düşmanlarımızın sığınma merkezi olmamalı"
Almanya'daki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının varlığına da değinen Çavuşoğlu, Almanya'nın FETÖ üyeleri için bir sığınma merkezi olmaması ve darbeye karışan kişilerin Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini ifade etti.
Çavuşoğlu, "Aramızda anlaşma var ve bu tür durumlarda iadeler mümkün. Başka ülkelerle Almanya'nın da var, bizim de var bu tür iş birliğimiz. Benim bakanlığımda çalışan diplomat, asker, savcılar, hakimler oraya sığınıyor. Dostumuz Almanya'nın düşmanlarımızın sığınma merkezi olmaması gerekiyor. Almanya'nın bu konularda daha ciddi adımlar atmasını bir dost ve müttefik olarak beklemek en doğal hakkımızdır." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Alman milletvekillerinin İncirlik talebine ilişkin herhangi bir isim listesi verilip verilmediğinin sorulması üzerine, herhangi bir liste verilmediğini söyledi. Çavuşoğlu, şu anda İncirlik'i ziyaret için şartların uygun olmadığını, gelecek süreçte şartların normalleşmesi halinde ortak bazı adımların atılabileceğini kaydetti.
Gabriel: FETÖ mensuplarının iadesi konusunda bir çözüm bulamadık
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ülkesine iltica talebinde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının Türkiye'ye iadesi konusunda bir çözüm bulamadıklarını söyledi.
Ortak basın toplantısında konuşan Gabriel, iki ülke ilişkilerinin sıkıntılı bir dönemden geçtiğine işaret etti.
Türkiye'nin FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Almanya'nın yeterince hızlı tepki vermediğini belirttiğini hatırlatan Gabriel, darbe girişiminin başarısız olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Gabriel, "Darbe girişimlerine tahammül edilemeyeceğini ifade etmek isterim." şeklinde konuşarak, hem Alman hükümetinin hem de halkının darbe girişimine karşı çıktığını ve Türkiye'nin yanında yer aldığının altını çizdi.
İki ülkenin NATO müttefiki olduğu ve teröre karşı birlikte mücadele ettiğini ifade eden Gabriel, teröre en fazla kaybı Türkiye'nin verdiğini vurguladı.
İki ülkenin ticari ilişkilerinin iyi durumda olduğunu belirten Gabriel, Almanya'nın Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi konusunda iradesi bulunduğunu aktardı.
Konuk bakan, mevkidaşı ile kültürel ilişkileri de öğrenci değişimleri ve kardeş şehir gibi projelerle geliştirebileceklerini ele aldıklarını anlattı.
Gabriel, vize serbestisi konusunda da AB düzeyinde bir gelişme olmadığı sürece bilim insanları ve iş adamları için düzenlemeleri karşılıklı olarak kolaylaştırabileceklerini kaydetti.
PKK'nın Almanya'daki faaliyetleri
PKK'nın sadece Türkiye'de değil, Almanya'da da haraç toplama, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi sebeplerle tehlikeli bir örgüt olduğu için yasaklandığını hatırlatan Gabriel, bu nedenle Türkiye'nin Almanya'ya PKK ile ilgili yönelttiği soruları anlayabildiğini söyledi. Gabriel, "Almanya'da PKK'ya imkan tanımamak adına, faaliyetlerini sürdürmemesi için bunlar değerlendirilecek." dedi.
Almanya'da PKK mensuplarına yönelik 4 bin 500 soruşturma ve Türkiye'nin bu konudaki taleplerine değinen Gabriel, Türkiye'nin bu konudaki tekrar inceleme talebini değerlendireceklerini aktardı. Gabriel, "Bu konuda hüküm giyen çok sayıda şahıs olmuştur. Geri döndüklerinde ülkelerinde alacakları ceza Almanya'da aldıklarından daha yüksek ise hükümlü olarak cezalarını Almanya'da çekmeleri gerekiyor. Dolayısıyla o zaman da onları iade edemeyiz." ifadelerini kullandı.
Almanya'ya iltica talebinde bulunan FETÖ mensupları
Gabriel, "Darbe girişimine katılmış olanlar veya böyle bir şüphe bulunanlar ile ilgili olarak çok net delillere bağlıyız. Aksi takdirde mahkeme önüne çıkaramayız." şeklinde konuştu.
Almanya'ya iltica talebinde bulunan FETÖ mensupları ile ilgili, bu konuda bağımsız bir kurumun ve mahkemelerin karar verdiğini belirten Gabriel, FETÖ konusunda her ipucu ve bilgiyi takip edeceklerinin aktararak, bu konuda Türkiye'den delillere ihtiyaç olduğunu söyledi. Gabriel, bunun Türkiye karşıtı bir tutum olarak algılanmaması gerektiğini belirtti.
Gabriel, "(Almanya'ya iltica talebinde bulunan FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesi) Bu konuda bir araya gelemedik, bir ortak çözüm bulamadık." diye konuştu.
İncirlik askeri üssü
Konya'daki NATO üssü ziyaretinin gündemde olduğunu aktaran Gabriel, bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
Almanya'nın İncirlik'teki askeri üssü ziyaret talebi konusunu sürekli gündeme getirip buradan bir çatışma çıkarmaya çalışmadığını ifade eden Gabriel, ziyaretin mümkün olmamasından ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Gabriel, "Alman ordusu dediğimiz zaman bir parlamento ordusundan bahsediyoruz. Bu nedenle de parlamenterlerin aslında her zaman ziyaret edebilmesi gerekiyor. Şuna çok önem veriyoruz ki bu kararın Türkiye ile Almanya arasındaki ilkesel ilişkilerle bir ilgisi yok. Yani bu konuda ordunun, birliklerin başka bir yere kaydırılması ilişkilerimizin kötüye gitmesi anlamına gelmez." dedi.
Açıklamalarının Alman birliklerinin İncirlik'ten ayrılması anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine Gabriel, bu konuda net bir plan veya sonuç olmadığını, duruma göre tekrar Türkiye ile görüşülerek durumun neticelendirileceğini belirtti. Gabriel, bu konuyu Türkiye ile barışçıl, dostane bir şekilde ve herhangi bir çatışma olmadan halletmek istediklerini vurguladı.
Türkiye'de tutuklu bulunan Die Welt'in muhabiri Deniz Yücel
Türkiye'de tutuklu bulunan Die Welt'in muhabiri Deniz Yücel ile ilgili de Gabriel, Bakan Çavuşoğlu'na bir takım önerilerde bulunduğunu ve mevkidaşının bu önerileri ilgili makamlara ileteceğini söylediğini aktardı.
Sigmar Gabriel, iki ülkenin ortak menfaatleri bulunduğuna işaret ederek, ilişkilerin daha iyi olduğu dönemlere tekrar dönülmesi temennisini dile getirdi.