İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi M. Allama Sıddıki, Türkiye'nin Arakan'a karşı politikasını olumlu bulduklarını belirterek, ''Türkiye'nin Arakan politikasını memnuniyetle karşılıyor ve takdir ediyoruz.'' dedi.
Sıddıki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arakan Müslümanları konusunun yeni bir sorun olmadığını, Bangladeş'in son 40 yıldır Arakanlı mülteciler sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyledi.
Bangladeş sınırları içerisinde eskiden beri Myanmar'dan gelen Arakanlı sığınmacılar bulunduğunu ifade eden Sıddıki, şöyle konuştu:
''Bugünlerde sınırlarımız içine sığınan mültecilere gereken her türlü desteği vermeye çalışıyoruz ancak Bangladeş bu kişilerin Bangladeş topraklarında yaşamasını doğru bulmuyor. Kendi ülke topraklarına geri dönmesini istiyor. Bangladeş, bugünlerde oluşan sorunların Myanmar'ın kendi sorunu olarak görüyor. Şu anda tabii ki Bangladeş gereken yardımı ve gereken desteği verecek, insani görevlerini yerine getirecektir. Ama bir taraftan da Myanmar yetkilileriyle hem de diğer ülkelerle çözüm arayışı içerisindedir.''
Sıddıki, Türkiye'nin "Arakan'dan gelen mülteciler için kapıları açın, maliyeti neyse biz karşılarız." şeklinde bir teklifi olduğunu dile getirerek, ''Türk hükümetine böyle bir teklif getirdiği için çok saygı duyuyoruz ve takdir ediyoruz. Bu konu sadece parasal bir konu değil, aynı zamanda sosyal yapı, kültürel uzlaşım, ve güvenlik konusu. Bunun yanında çevre konularında maliyetler de devreye giriyor. Onun için yaşanan olaya çok yönden bakılması gerekiyor. Arakanlı Müslümanlar konusuna, doğru çözümün uygulanmasını arzu ediyoruz.'' şekline konuştu
Türkiye'nin Arakanlı Müslümanlar konusundaki yaklaşımını olumlu bulduklarını belirten Sıddıki, şöyle devam etti:
''Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan önderliğinde başlatılan çabalar ve daha sonra Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk heyetinin Bangladeş'e ziyaretleri bizleri çok memnun etmiştir. Bu konuda önemli ilerlemeler sağlanmasını ümit ediyoruz. Emine Hanım'ın ziyaretini dostane bir tavır olarak adlandırdık. Yaşanan konu sadece Myanmar mültecilerini kapsamıyor. Aynı zamanda o bölgede yaşayan binlerce Bangladeşli insanı etkileyen, uzun yıllardan beri çözüm bulunamayan bir sıkıntı var. Bu yüzden Emine Erdoğan Hanımefendi'nin devreye girerek bizi ziyaret etmesi bizi son derece memnun etti.''
- ''Myanmar'ın yaptığı zulüm durdurulmalı''
Sıddıki, Birleşmiş Milletlerin (BM) Myanmar'da yaşanan gelişmeleri kuvvetli şekilde kınamasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti.
Uluslararası örgütlere Myanmar konusunda ihtiyaçları olduğunu dile getiren Sıddıki, ''Onların bu konuda bizimle birlikte olmaları için çaba gösteriyoruz. Aynı zamanda İslam Birliği Teşkilatı Genel Sekreterinin Astana'da yaptığı görüşmeler bizi memnun etti. Tüm bu örgütlerin desteklerini memnuniyetle karşılıyoruz. Son birkaç gün içerisinde uluslararası medyanın bu konuya eğilimi de bizi memnun ediyor. Dünyanın her yerinden uluslararası medya kuruluşları bu konuyu gündemi getirmiş vaziyetteler. Myanmar'ın yaptığı zulüm denilebilecek olayların durdurulması gerekiyor. Tüm değişik ülkelerden 'dur' mesajları bizi mutlu ediyor.'' değerlendirmesinde bulundu.
- ''Myanmar, mültecilerin kendi vatandaşı olduğunu kabul etmeli"
Sıddıki, Myanmar topraklarına gelen insanların tekrar ülkelerini dönmesini gerektiğini vurguladı.
Ülkelerine dönen insanların da diğer Myanmar vatandaşlarıyla eşit şartlarda yaşaması gerektiğinin ifade eden Sıddıki, şunları kaydetti:
''Sağlık, eğitim ve diğer tüm açılardan aynı koşullarının sağlanması gerektiğine Bangladeş hükümeti inanıyor. Myanmar'ın, Arakan Müslümanlarının kendi ülkelerinin insanı olduğunu kabul etmesi ve diğer vatandaşları ile aynı hakları ve şartları sağlaması lazım. Biz kuvvetli şekilde bu yapılanları kınıyoruz. Bangladeş hükümeti, suçsuz insanların bir militanmış edasında zulüm edilerek, direk terörist olarak adlandırılarak öldürülmesine son derece olumsuz bakıyor ve kınıyor. Bangladeş hükümeti, sağlık, eğitim ve diğer tüm açılardan aynı koşulların sağlanması gerektiğine inanıyor.''
Sıddıki, Türkiye'nin Arakan'a karşı politikasını olumlu bulduklarını vurgulayarak, ''Türkiye'nin Arakan politikasını memnuniyetle karşılıyor ve takdir ediyoruz.'' dedi.
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın da Arakanlıların bulunduğu mülteci kampını ziyaret ettiğini ifade eden Sıddıki, ziyaretin hükümetin bu konuya ne derece ciddi baktığını, yardımların insani şartlarda oluşması için büyük çaba gösterdiğini gösteren örnek bir davranış olduğunu kaydetti.
- ''Bangladeş ile Türkiye iki kardeş ülke''
Sıddıki, Bangladeş ile Türkiye'nin ilişkilerinin, yüzyıllar öncesine dayandığını ve kardeş iki ülke olarak devam ettiğini dile getirdi.
Türkiye ile farklı birçok çalışmaları olduğunu anlatan Sıddıki, sözlerini şöyle tamamladı:
''Ticari, kültürel ve sosyal aktivitelerde iki ülke arasında ilişkilerin devamının daha sağlıklı hale gelmesi için uğraşıyoruz. Dakka'daki dostum Türkiye Büyükelçisi ile de bu konularda çalışmalarımız var. 2 Ekim'de bir konsey oluşturacağız ve toplantı yapacağız Toplantıda neler yapılması gerektiğine bakacağız. Kasım ayı içinde Bangladeş'ten gelen kültürel bir grupla Türkiye’de kültürel bir etkinlik yapmayı planlıyoruz. Ocak ayında turizm sektörünün önemli fuarı Emitt Fuarına katılıp Bangladeş'in Türkiye'de tanıtılmasına olanak sağlayacağız. İki ülke arasında kültürel ilişkileri güçleştirmeye çalışıyoruz.''
AA