KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Konya'nın Karapınar ilçesindeki Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı'nda (YEKA) güneş modülü üretim fabrikası, Ar-Ge merkezi ve güneş enerjisi elektrik üretim tesisi kurulması için düzenlediği yarışmaya yönelik, birçok firmanın ön hazırlık yaptığı belirtildi.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Karapınar'daki YEKA için düzenlediği yarışmada son teklifleri 12 Aralık'ta alacak, yarışma ise 15 Aralık'ta yapılacak.
Bakanlığın Resmi Gazete'de yayımlanan yarışma ilanına göre, Karapınar'da bin megavat bağlantı kapasitesi için yurt içinde üretim karşılığı tahsis olarak, yılda 500 MWp kapasiteli FV güneş modülü üretim fabrikası ve Ar-Ge merkezi kurulacak.
Ayrıca, Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi ve toplam bin megavat kurulu gücünde güneş elektrik üretim tesisi de Karapınar YEKA'da kurularak devreye alınacak. Güneş modülü üretecek fabrika, serbest bölgeler hariç Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulacak.
- 600 binden fazla evin enerji ihtiyacını karşılayacak
Fabrika ve Ar-Ge merkezi kurulumu sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 18 ay, güneş enerjisi elektrik üretim tesisi ise fabrika kurulumunu takip eden 36 ay içerisinde bitirilecek.
Yaklaşık 2 bin 670 hektarlık alanda gerçekleşecek yatırımla 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Bin megavatlık kapasitesiyle dünyadaki en büyük güneş tarlalarından biri olacak Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), 600 binden fazla evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek.
- İlçede "güneş" bereketi
Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yarışmanın startının vermesiyle ilçede hareketliliğin yaşandığını söyledi.
İlçedeki tarıma elverişli olmayan arazinin enerji üretim merkezine dönüşeceğini vurgulayan Yaka, Karapınar'ın güneş enerjisi açısından verimli olduğunu, kışın bile güneşten enerji elde edileceğini aktardı.
Yaka, GES'in Karapınar'a, bölgeye ve Türkiye'ye faydalı olacağını ifade ederek, "İstihdam bakımından da büyük katkısı olacak. Tesislerin ve Ar-Ge merkezlerinin kurulumunda mühendislerin çalıştırılması gerekiyor. Türkiye'nin herhangi bir bölgesine kurulacak fotovoltaik fabrikasında işçi ve mühendis istihdamı olacak. Herkesin yararlanacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Yenilenebilir enerjinin dünyanın da gündeminde olduğuna işaret eden Yaka, şunları kaydetti:
"Karapınar GES'te 2 bin 670 hektar alanda enerji üretimi gerçekleşecek. YEKA bölgesi ilan edilen bu enerji ihtisas bölgesi tarıma elverişli değildir. Burası eğimi ile güneşin verimli düştüğü, Türkiye'nin ender bölgelerinden biridir. Tek parça olması da önemli bir avantajdır. Firmalar burayı değerlendirecektir. Verimli güneş, tek parça ve geniş arazi, deprem riskinin bulunmaması... Burası yatırımcıyı cezbediyor. Büyük firmalardan ilgilenenler var. İlçede bu hususta çalışmalar yapıp ön hazırlıklara başladılar. Aralık ayında ihale tamamlanacak ve ilgili firmalar, burayı güneş panelleriyle donatacak. Ülkemizin elektrik enerjisinin bir kısmını inşallah buradan sağlayacağız. Yatırımcılar ve yarışmaya ilişkin bazı firmalar bölgeye gelip ilgileniyor."
AA