İSTANBUL (AA) - MURAT TEMİZER - Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak, Türkiye'nin yüksek gelişme seviyesinde bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye gibi bir ülke için en önemlisi tüm enerji kaynaklarından, enerjinin her çeşitinden faydalanmak olmalıdır. Türkiye için uygulanabilecek en iyi strateji bu ve Türk hükümeti de bunu şu anda yapıyor." dedi.
Rusnak, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim sponsoru olduğu 22. Dünya Petrol Kongresi'nde enerji piyasasına ilişkin, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Dünya çapında çok farklı trendlerin ve çok hızlı teknolojik gelişmelerin yaşandığını aktaran Rusnak, "Bu konulara ilişkin tahmin yürütmek çok zor. Etkin kullanılan enerji kaynakları birkaç 10 yıl daha yaygın olacaktır. Dünya çok hızlı değişiyor. Birkaç yıl önce önerilen bir çözüm bugün çok kritik olabilir. Karbon yakalama ve depolama buna örnek olarak verilebilir." değerlendirmesinde bulundu.
- "Dar fikirli olmamalıyız"
Enerji dünyasında geleneksel olarak kömür, doğalgaz veya petrol sahibi olanların gerçek kazananlar olmayacağını vurgulayan Rusnak, "Gerçek kazananlar, kendilerini uygun fiyata sürdürülebilir enerji sağlayan benzersiz teknolojilere adapte edebilen ülkeler olacak. Bu benzersiz teknolojiler neler? İşte bunu söylemesi çok zor. Mevcut durumda en akılcı politika her alan çeşitlendirmeye gitmektir. Dar fikirli olmamalıyız. Tüm ülkeler birçok seçeneği düşünmeli. Türkiye gibi bir ülke için en önemlisi tüm enerji kaynaklarından, enerjinin her çeşitinden faydalanmak olmalıdır. Türkiye için uygulanabilecek en iyi strateji bu ve Türk hükümeti de bunu şu anda yapıyor." diye konuştu.
- Yenilenebilir enerjide akılcı çözüm
Rusnak, bazı ülkelerin coğrafi konum ve tüketim durumlarına bağlı olarak enerjide yüzde 100 yenilenebilir enerjiye yöneldiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Ben şahsen yenilenebilir enerjinin mevcut teknolojisinin endüstriyel ölçekte evrensel çözümler sağlayacak kadar etkili olduğunu düşünmüyorum. Gelecekte olabilir, ancak bunun gerçekleşmesi için iki önemli sorunu çözmek zorundayız. İlk olarak güneş panellerinin verimliliğini arttırmak zorundayız. İkincisi ise uygun fiyatlı depolama alanının sağlanması. Yenilenebilir enerji gerçekten çok verimli bir depolama teknolojisi ile birleştiğinde bu işin galibi olabilir. Sadece depolama değil, düşük fiyatlı güneş enerjisi de. Ancak bu gerçekleşirse enerji dünyasında ve toplumlarda her şey değişecektir. Bu değişimi iletişim alanında telefonlarda yaşadığımız değişime benzetebiliriz."
- LNG'de beklentiler
Rusnak, doğalgaz piyasasına da değinerek, gelecek yıllarda sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve küresel gaz ticaretinde resmin değişeceğini ve Katar'ın LNG'de lider olarak kalmayacağını söyledi.
Gelecek 1-2 yıl içinde Avustralya'nın en büyük LNG tedarikçisi olmasını beklediğini aktaran Rusnak, doğalgaz piyasasında bir fiyat savaşının başlayacağına dikkati çekti.
Rusnak, ABD'nin de birçok LNG terminali inşa ettiğini, ancak ülkenin kendi başına büyük bir üretici olmanın yanı sıra tüketici olduğunu da kaydetti.
Türkiye, 1994'de Lizbon'da imzaladığı Enerji Şartı Anlaşması'nı 2001'de onayladı. Enerji Şartı, AB üyesi olan ve olmayan 50'den fazla üyeye sahip. Enerji ticareti uyuşmazlıklarında tahkim görevi üstlenen anlaşma kapsamında, gönüllülük esası temel alınarak, üye ülkelerin enerji politikalarını iyileştirmek için ortak çaba gösteriliyor.
AA