Türkiye'nin her yerinde enerji verimliliğini anlatacaklar

AÜ ve Eskişehir Kent Konseyi Enerji Verimliliği Çalışma Grubu, Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığını azaltmak, ekosistemi korumak amacıyla imzalanan protokol kapsamında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji, gönüllüler tarafından ülkenin her yeri

ESKİŞEHİR (AA)  - DENİZ AÇIK - Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Eskişehir Kent Konseyi Enerji Verimliliği Çalışma Grubu, Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığını azaltmak, ekosistemi korumak amacıyla imzalanan protokol kapsamında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji, gönüller tarafından ülkenin her yerinde aktarılacak.

AÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Prof. Dr. Alper Çabuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temel amaçlarını çevreye tehdit olmayan, çevrenin tehdit etmediği insan yerleşimlerini inşa etmek olduğunu kaydetti.

İnsanların çevreyi tehdit ettikçe afetlerin de insanlığı tehdit ettiğini vurgulayan Çabuk, şöyle konuştu:

"Son yıllarda giderek artan küresel iklim değişiklilerine bağlı afetler yaşanıyor. 21. yüzyılda insanları en çok tehdit edecek afet, küresel iklim değişiklilerine bağlı afetler olacak. Türkiye ciddi anlamda bir kuraklık ve tarımsal kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalabilir. Burada sorumluluk hepimize düşüyor. Yenilenebilir enerjiye ağırlık vermezsek küresel iklim değişiklerinin hayatımızda önemli yeri olacak. Biz çevreyi tehdit ettikçe çevre de bizi tehdit edecek. Bu gelecek hepimizin geleceğidir. Yenilenebilir enerjiyi kullanırsak Türkiye hem ekonomisi hem de ekolojisi daha güçlü bir ülke haline gelecek. Türkiye, bunun bilincine varmalıdır. Enerji verimliliği konusunda ortak çalışmalar yapmak için Eskişehir Kent Konseyi Enerji Verimliliği Çalışma Grubu ile üniversitemiz arasında bir protokol imzalandı. Üniversitemizin rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, bu konuya duyarlılık gösterdi. AÜ'deki gençlerimiz çevre ve enerji verimliliği gönüllüsü olarak Türkiye'nin her yerine bu bilinci taşıyacak."

 

-Enerji yönetimli okullar

 

Eskişehir Kent Konseyi Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı İbrahim Üremiş ise yaklaşık 5 yıl önce kurdukları grubun Eskişehir'de enerji verimliliği konusunda vatandaşları, öğrencileri bilinçlendirmek için çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Derneklere, okullara, bir çok sivil toplum kuruluşuna giderek enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiyi aktardıklarına değinen Üremiş, şunları söyledi:

"Yaklaşık 3 yıl öncesinde 'enerji yönetimli okullar' adı altında bir proje başlattık. Buna EYOCAN adını verdik. Okullarda, yenilenebilir enerji kulüplerinin kurulmasını sağladık. Eskişehir Valiliği ve Eskişehir İl Milli Müdürlüğü ile EYOCAN Projesi protokolü imzaladık. 14 ilçedeki 470 okulda yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulmasını sağladık. AÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü arasında enerji kaynakları, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması konularında, öğrenci, veli, öğretmen ve akademisyenlerle ortak izleme, bilinçlendirme ve uygulama çalışmalarını günümüz bilim ve teknolojik imkanlardan yararlanarak yapılması konusunda ortak çalışmalar yürütülmesine imkan sağlanması amacıyla bir protokol düzenlendik."

 

-Enerji verimliliği konusunda okulların ve üniversitelerin önemi

 

Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Üyesi Bülent Erkul da enerji verimliliğinin toplumun alt kesimlerine yaymak için okulları adeta bir kılcal damar gibi gördüklerini bunun için de üniversitelerin gözardı edilemeyeceğini anlattı.

Eskişehir Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu Başkanı Nihal Bağcı ise enerji verimliliği konusunda ilkokul öğrencileriyle hazırladıkları tiyatro oyununu farklı okullarda izlenime sunduklarını dile getirdi.

Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Üyesi Yılmaz Yörü de uzun zamandır okullarda enerji verimliliği konusunda çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Üyesi Canan Canbek ise bazı okulların geri dönüşümle ekonomilerine katkı sağladığını ve yenilenebilir enerjide geri dönüşümün önemli olduğunu söyledi.

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı