"Türkiye'nin Sanayi 4.0 Dönüşümü" konferansı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Symes:- "Biz vakit kaybettikçe teknolojiler, insan kaynağı kalitesi birbirleriyle etkileşerek daha da gelişiyor"- "Sanayi 4.0 dönüşümü Türkiye'nin bugüne kadar gerçekleştiremediği atılımı gerçekleştirebilmesi için önemli bir

İSTANBUL (AA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, "Biz vakit kaybettikçe teknolojiler, insan kaynağı kalitesi birbirleriyle etkileşerek daha da gelişiyor. Sanayi 4.0 dönüşümü Türkiye'nin bugüne kadar gerçekleştiremediği atılımı gerçekleştirebilmesi için önemli bir fırsat" dedi.

TÜSİAD, dünyada iş alemindeki paradigmaları yeniden belirleyen Sanayi 4.0 konusunda hazırladığı "TÜSİAD Sanayi 4.0 Raporu"nu, "Türkiye'nin Sanayi 4.0 Dönüşümü" konferansıyla açıkladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla düzenlenen konferansta açılış konuşmasını yapan Symes, terör saldırılarının Türk toplumunu birbirine kenetlediğini belirterek, diyalog ve barış ortamı için siyasilerin tutumuna dikkati çekti.

Önceki gün Ankara'da siyasilerle bir araya gelerek toplumun ve iş dünyasının kaygılarını aktardıklarını ifade eden Symes, Kızılay saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Raporu, "Sanayi 4.0" konusundaki tartışmalara somut çerçeve kazandırmak için hazırladıklarını anlatan Symes, 2008 krizinin artçılarının hala hissedildiği günümüzde Türk girişimcilerinin hiç olmadığı kadar yenilikçi olması gerektiğini söyledi.

Big Data'nın artık kalkınma programlarının etki analizinin yapılması için, Drone'ların ise Amazon ormanlarındaki ağaçlandırma çalışmaları için kullanıldığını anımsatan Symes, teknolojideki gelişmelerin yönüne işaret etti.

Teknolojik dönüşümün birçok sektörün iş yapış şeklini değiştirdiğini ifade eden Symes, Sanayi 4.0'ın iş yapış şekillerini değiştiren yönüne dikkati çekerek, "Sanayi 4.0 hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için farklı fırsatlar sunuyor. Gelişmiş ülkeler Sanayi 4.0'ın sunduğu otomasyon esnekliğiyle verimliliklerini artırmayı hedefliyor. Bu şekilde sanayide azalan rekabet güçlerini yeniden kazanmayı öngörüyorlar. Yükselen ekonomiler ise Sanayi 4,0 ile daha daha yenilikçi ve katma değerli ürünler üreterek refah seviyelerini artırma fırsatlarını kovalıyorlar" diye konuştu.

- "Sadece konuşuyoruz"


"Sanayinin yeni çağı yanı başımızda evrilirken bizler neredeyiz" sorusunu soran Symes, "Hepimiz açıklanan verilerden biliyoruz ki Küresel Rekabetçilik Endeksi bize Türkiye'nin rekabet etme yeteneğini geliştiremediğini açıkça söylüyor" ifadelerini kullandı.

Üretim süreçlerinde yüksek teknoloji kullanımındaki zayıflıklara dikkati çeken Symes, şunları kaydetti:

"İhracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payı sadece yüzde 3,7. Oysa AB'de ileri teknoloji ürünlerin payı yüzde 15. Bizde üretimin yüzde 38'i düşük teknolojiyle gerçekleşiyor, girişimlerimizin yaklaşık yüzde 60'ı düşük teknolojiyle çalışıyor. Bu tespitlerin hemen ardından iki hedefi paylaşmak isterim.

İlki, orta ve yüksek teknoloji ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olmak ve ikincisi, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afroavrasya'nın tasarım ve üretim üssü olmak.

Bu ifadeler 2011 ve 2015'te yayınlanan sanayi stratejilerimizin vizyonlarını oluşturuyor. Bu perspektif son 5 yıldır aslında sanayi politikalarımızın merkezinde bulunuyor. Ancak buna rağmen maalesef yüksek teknolojili ürün üretimini artıramıyoruz, sadece konuşuyoruz. Demek ki yeni bir anlayış, yeni bir yol haritası olmalı…"


- "Sofistike üretimin ihtiyaç duyduğu yetkinlikler değişiyor"


Dönüşümün anlık bir gelişme değil, topyekun bir bakış açısı değişimi anlamına geldiğini vurgulayan Symes, başarı için geleceğin iş kültürünün benimsenmesi gerektiğini söyledi. KOBİ'lerin iş yapış biçimlerini geliştirememeleri halinde gelecekte işsiz kalacağını aktaran Symes, eğitim faaliyetlerinin önemine vurgu yaptı.

Sanayi 4.0'ın öncülüğünü iş dünyasının yapacağını belirten Cansen Başaran Symes, nitelikli iş gücüne talebin artacağını kaydetti. Sanayi 4.0'ın Türkiye'de istihdam dengelerini de yeniden belirleyeceğine dikkati çeken Symes, "Sanayi 4.0'ın istihdamda artışa neden olacağı hem Wold Economic Forum'un yayınlamış olduğu Future of Jobs raporunda hem de bizim raporumuzda ortaya konuyor. Elbette daha sofistike üretimin ihtiyaç duyduğu yetkinlikler değişiyor ve değişmeye de devam edecek. Biz de insanlarımızı geleceğe hazırlayacak bu yetkinliklerle donatmakla yükümlüyüz. Bu nedenle TÜSİAD olarak 'spen' alanındaki çalışmalarla bu alandaki ihtiyaca ayrıca işaret etmekteyiz" diye konuştu.

Ar-Ge Reform Paketinin sistemde oluşan aksaklıkları iyi belirlediğini anımsatan Symes, Bakan Işık'a istişare anlayışını önceleyen tutumundan ötürü teşekkür etti.

Konferans, rapora ilişkin sunumların ardından "Türkiye İçin Neden Sanayi 4.0 ve Nasıl Bir Yol Haritası" paneliyle devam etti.


AA

Ekonomi Haberleri

4 Yıl Önce Cizre'ye Devasa Fabrika Kuran Firma İflas Etti
Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası