ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, "Türklerin Anadolu'da asırlardan beri varlığını sürdürmelerindeki en önemli sır ahiliktir, ahilik anlayışı içindeki değerlere saygı gösterilmesidir. Bu anlayışa göre din, dil, ırk, farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmıştır." dedi.
Üniversitenin Nene Hatun Kültür Merkezi'nde, Gümrük Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü iş birliğinde "Ahilik" konulu panel düzenlendi.
Panelde konuşan Rektör Prof. Dr. Çomaklı, Türklerin binlerce yıldır tarih sahnesinde oluşunun en önemli sebebinin, kültürel değerlerini koruması olduğuna dikkati çekti. Bu değerlerin özünde, ahilik geleneğinin bulunduğunu ifade eden Çomaklı, "Tarihimizde ahilik kültürü 11. yüzyıldan sonra yeni bir anlayışla devam etmiştir. Bizler bu kültür değerleriyle çağın en yüksek medeniyetlerini kurmuşuz. Dünyada pek çok bilinen inançlarla karşılaşan milletimiz kendine en uygun gelen İslam dinini kabul etmiştir. Milletimiz bu dini seçerken hiçbir zorlama olmadan kendi istekleriyle yüce dine geçmiştir. İşte ahilik tüm bu değerleri kaynaştıran ve hayata geçirilmesinin sağlayan gelenektir." diye konuştu.
Çomaklı, ahilik anlayışının toplumda yaşayan fertleri bir birine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamak olduğunu aktardı.
Toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurun müşterek değerlerin korunmasıyla mümkün olacağını vurgulayan Çomaklı, şu ifadeleri kullandı:
"Türklerin Anadolu'da asırlardan beri varlığını sürdürmelerindeki en önemli sır ahiliktir, ahilik anlayışı içindeki değerlere saygı gösterilmesidir. Bu anlayışa göre din, dil, ırk, farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmıştır. Bir toplumda sosyal tabakalaşma, kimi zengin kimi fakir olabilir fakat bu ikisi arasındaki farkın fazla olmaması gerekir. Ahilik zenginliğe karşı olmak değildir."
Çomaklı, çalışıp üretmek ve alın teriyle kazanmanın ahilikte ahlak kuralı olduğunu belirterek, "Ahilik halkın sırtından geçinenlere, köşeye çekilip miskin miskin oturanlara karşıdır. Bu bakımdan ahiliğin eğitimcilere ışık tutacak önemli özellikleri vardır." dedi.
- "Amacımız ahiliği 365 gün boyunca yaşanılır değerler haline getirmek"
Gümrük Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal da ahiliği hatırlamak ve ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli'yi anmak üzere düzenlenen panele katılanlara teşekkür etti.
Altındal, her yıl eylül ayında bir hafta boyunca Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilde ahilik etkinliği düzenlediklerini, bu etkinlikleri yıla yaymak istediklerini ifade ederek, "Amacımız ahiliği 365 gün boyunca yaşanılır değerler haline getirmek. Bakanlığımızın aldığı kararla Türkiye'deki üniversitelerde ahilik panelleri düzenliyoruz. Bu programlara esnaf odalarının yanı sıra ticaret odaları, esnaf kefalet kooperatifi gibi birçok sivil toplum kuruluşları (STK) katılmakta ve sanatsal, sportif etkinlikler ile tiyatro gösterileri düzenlemektedir. " diye konuştu.
Ahilik geleneğini anlatmak için bakanlık koordinasyonunda sempozyum, çalıştay ve konferanslar düzenlendiğini de ifade eden Altındal, ilk sayısı eylül ayında piyasaya sunulan "Ahiname" isimli dergi çıkardıklarını da aktardı.
Konuşmaların ardından panel, Üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Turan Öndeş'in "İş ve Meslek Ahlakı'nda Ahilik" konulu, aynı fakültenin Lojistik ve Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Fehim Bakıcı da "Sosyo Ekonomik Açıdan Ahilik Teşkilatı" konulu konuşmalar yaptı.
Panele, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.
AA