Türkmen liderlerden Fırat Kalkanı Harekatı'na "destek"

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük milletvekili Salihi:"Türkmenler olarak Fırat Kalkanı'nı DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin bölgeden temizlenmesine yönelik gerçekleştirilen ciddi bir harekat olarak değerlendiriyor ve destekliyoruz" "Bölgenin istikrarı

KERKÜK(AA) - Irak'taki Türkmen liderler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'de yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı'na destek verdiklerini açıkladı.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAŞ başta olmak üzere bölgedeki terör gruplarına yönelik ciddi bir harekat olarak gördükleri Fırat Kalkanı'nın ilk günden itibaren olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

Salihi, ''Türkmenler olarak Fırat Kalkanı'nı DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin bölgeden temizlenmesine yönelik gerçekleştirilen ciddi bir harekat olarak değerlendiriyor ve destekliyoruz. Bu harekatın olumlu sonuçları daha ilk günden görünmeye başladı. Özellikle Halep ateşkesi bu harekatın bir sonucudur.'' dedi.

Hiç kimsenin bu harekattan rahatsız olmaması gerektiğini söyleyen Salihi şunları kaydetti:

"'Fırat Kalkanı'nın her şeyden önce bir güvenlik bölgesi oluşturulmasını sağladığı görünüyor. Bu olumlu gelişmelerden rahatsız olanlar olmasaydı, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov hiç kimse tarafından hedef alınmazdı. Tüm bu yaşanan gelişmeler DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin bölgenin bölünmesi ve Türkiye'de gerginliğin tırmandırılmasını isteyen taraflarca kullanılan elverişli bir alet olduğunu ortaya çıkarıyor."

- "Fırat Kalkanı'nın benzerini Irak'ta da görmek isteriz"

Fırat Kalkanı Harekatı'nın DEAŞ ile ortak mücadelenin bir parçası olduğunu ve bir benzerini de Irak'ta görmek istediklerini dile getiren Salihi, "Fırat Kalkanı, bölgenin istikrarı için son yıllarda yapılmış en önemli operasyondur. Bölgenin istikrarını sağlamaya yönelik yapılan bu operasyonun benzerini Irak'ta da görmek isteriz. Bölgenin olduğu gibi Irak'ın da istikrara ihtiyacı var.'' şeklinde konuştu.

Harekatın siyasi boyut anlamında Irak'a yansımaları olduğunu ve iki ülke arasındaki buzların erimeye başladığını belirten Salihi şunları söyledi:

''Bölge istikrarı için büyük çaba harcayan Türkiye, Irak ile ilişkilerinde de önemli adımlar atıyor. Operasyonun olumlu belirtileri ortaya çıkmaya başladı. Irak hükumetinin terör örgütü PKK'ya 'Musul kentine bağlı Sincar'dan çık' demesi ve Türkiye'nin Musul operasyonları sonrası bölgeyi terk edeceğine ilişkin açıklamaları operasyonun olumlu yankılarıdır. Türkiye'nin gerek Irak gerek Suriye topraklarında gözü olmadığı gerçeğinin anlaşılmasının ardından teröre karşı ortak mücadele edilmesi şansı olacaktır.''

Suriye'de güvenli bölge oluşturulmasının önemine de değinen Salihi, ''Bölgede artık bir güvenlik bölgesinin oluşturulması şarttır. Bu sayede milyonlarca Suriyeli göçmenin memleketlerine dönmesi Avrupa ve Türkiye'ye rahat bir nefes aldıracaktır. Terör olaylarından Fransa ve Almanya başta olmak üzere en çok Batılı ülkeler zarar görmüştür. Bu yüzden Türkiye'nin ilk başta talep ettiği ve oluşturmak istediği güvenli bölge gerçekleşmiş olsaydı Suriyeli göçmenler bugün Avrupa'da olmaz ve terör örgütlerince de suistimal edilmezdi. Terörle mücadele konusunda önemli bir faktör olan Amerika'nın da Türkiye ve Rusya'ya destek vermesi gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.

- "Suriye'nin parçalanmasını önlemek için başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'nı destekliyoruz"

Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hasan Turan da Fırat Kalkanı'na verdikleri desteği ifade etti. Turan şöyle konuştu:

"Fırat Kalkanı Harekatı oldukça başarılı olmuştur. Türkiye şu an bölgede Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile adeta terör örgütlerine karşı tek başına mücadele veriyor. Terör örgütleri Suriye'nin parçalanması için çalışırken, Türkiye ve komşu ülkeler ise Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana bir tavır sergiliyor. Terör örgütleri Suriye'de de Irak'ta yaşanan senaryonun bir benzerini uygulamak istiyor. Suriye'nin parçalanmasını önlemek için başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'nı destekliyoruz.''

Uluslararası koalisyon güçlerinin Türkiye'ye yeterince destek olmadığını kaydeden Turan, ''Bu önemli mücadelede ne yazık ki koalisyon güçleri Türkiye'ye gereken desteği vermemiştir. El Bab'a ulaşılması konusunda koalisyon güçlerinin hiçbir şekilde Türkiye'ye hava desteği vermemesi koalisyonun terörle mücadeledeki tutumları konusunda soru işaretleri oluşmasına neden olmuştur." dedi.

Fırat Kalkanı Harekatı'nda kaydedilen başarının Irak-Türkiye ilişkilerine olumlu yansımaları olduğuna dikkati çeken Turan, 'Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli gelişmeler var. Yakın tarihte Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'ın Irak'a yapacağı ziyaret oldukça önemli. DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelede her iki ülkenin olası bir mutabakat sağlaması halinde ciddi anlamda zaferler elde edilecektir.'' ifadelerini kullandı.

AA

Gündem Haberleri

Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok