Türkmenbeyi’nden 10 milyon euroluk yatırım daha…
“Şehr-i Konya”nın pancar üreticilerinin lideri Türkmenbeyi Recep Konuk, Konya’nın Cihanbeyli ilçesine 10 milyon euroluk yatırımla kurmaya başladığı pancarın verim ve şekere tat verip polarını artıracak Damla Sulama ve Sulama Sistemleri Fabrikası Ağustos ayı sonuna doğru üretime başlayacak.
Soy kökleri Bozkır’a ulaşan sayın Konuk ve ekibinin çalışmaları Konya Pankobirlik’i geçmişte sarmala dönen borç yüklerinden kurtarıp dev cirolara ulaşan bir holding haline getirmişti. Konya Şeker Fabrikası’nın sahibi olan Konya Pankobirlik, son yıllarda peş peşe dev yatırımlar gerçekleştirirken, çiçeği burnundaki Çumra Şeker Fabrikası, kısa süre içinde ilklere imza attı. Türkiye'nin en büyük ve modern tesisi bu fabrika, ülkede ilk kez sıvı şeker üretirken sektöre ismini altın harflerle yazdırdı. Meşrubat üreticilerinin kapısında kuyruk oluşturduğu bu örnek tesiste, coğrafyamızda ilk kez iki lezzetli bonbon üretilmeye başlandı. Fabrikada, çikolata ve biyobenzin (bioetanol) üretimi de yapılıyor. “Şehr-i Konya”ya bugüne kadar il nüfusu kadar ağaç diken ve hedeflerinin Türkiye’nin nüfusu kadar ağaç dikmek olduğunu açıklayan, şekerin tadını güzelleştiren Recep Konuk, kurmaylarıyla 24 saati 25 saat olarak çalışarak geçirmeye devam ediyor.
Dün, bir grup gazeteci arkadaşımla birlikte Konya Pankobirlik’in Müdürü Sefa Çağlayan’la Cihanbeyli ilçesi yakınlarında tamamlanmak üzere olan Damla Sulama ve Sulama Sitemleri Fabrikası’ndaki son çalışmaları yerinde gördük. Türkmenbeyi Recep Konuk’un sağlık sorunları nedeniyle aramıza katılamadığı gezimizde tesisin ilk bölümünün üç ay sonra hizmete açılacağını öğrendik. Burada üretilen ürünlerin kullanılmasıyla çiftçinin alacağını, çevreci borular üretileceğini, sulama suyunda tasarruf yapılacağını, pancar veriminin en az yüzde 40 artacağını öğrendik. Bir de, tesisin tam kapasite çalışmaya başlamasıyla birlikte sulama sitemleri için büyük ölçüde Yunanistan ve İsrail’e giden dövizlerimizin ülkemizde kalacağının müjdesini alırken; bir süre önce yazdığım “Şekerin tadı Recep Konuk’la güzelleşiyor” başlıklı yazımla gerçeklere ayna tutmanın sevincini yaşadım.
Bu yeni tesiste ise tarımsal sulamada suyun ekonomik ve bilinçli kullanımı sağlanacak, üretim maliyetleri düşürülecek, ürün kalitesi ve verimlilik artırılacak, toprağın çoraklaşması önlenecek. Cihanbeyli bölgesinde 4 bin 650’si kapalı, 13 bin 350 metrekaresi açık olmak üzere toplam 18 bin metrekarelik alanda kurulan tesiste yıllık 45 milyon metre yassı, 30 milyon metre yuvarlak ve 3 bin tonda kangal boru üretimi yapılacak. Böylece “Şehr-i Konya”nın tarım alanları kademe kademe damlama sulamayla buluşarak hububat üreticisinin elinde bulundurduğu “Sarı Petrol”den sonra “Tatlı Petrol” üretiminde de zirveye oturulacak.
Küçük, basit ve günü birlik hesap yapan bazı kalemşorlar takdir etse de, etmese de, güneş balçıkla sıvanmaz… Çünkü, “Şehr-i Konya”da pancar üreticisinin emekleri, Recep Konuk’la güzelleşti, güzelleşmeye de devam edecek…