Türk’ün Türk’ten başka dostu yok mu ???

Esat Çoğal

93 Harbi. Osmanlı Devleti’nin tarihinde ilk defa düşman ordularının İstanbul kapılarına dayandığı savaş. 

Biz Trablusgarb ve Balkan savaşları sırasında Hindistan Müslümanları tarafından, "yaralı gazilere, şehit askerlerin yetimlerine harcanmak üzere" kaydıyla İstanbul'a Hilal-i Ahmer'e gönderilen yardımları kısmen biliriz, ama Afrika'nın en fakir bölgelerinden mesela daha önceki bir tarihte Etopya'dan (Habeşistan) gönderilen yardımlardan haberimiz yoktur. 

Aşağıdaki belge Etopya'nın tarihi şehri Harara'dan 1295 (1878) tarihinde Osmanlı-Rus savaşı (1877-1878) sırasında "Mücahid Osmanlı askerlerine yardım olarak" ibaresiyle  Kebir Bekir Muhammed tarafından  1 Riyal 18 kuruş( Bir Riyal Onsekiz kuruş )  nakdi yardımın alındı makbuzudur. 

Mühür Harar başkadısına aittir.  

Fotoğrafı çeken gazeteci arkadaşımız Abdullah Aytekin'in verdiği bilgiye göre de , belge TİKA marifetiyle koruma altına alınmış olup, T.C. Harar Konsolosluğun'da muhafaza edilmektedir. 

Bütün fakirliğine rağmen Osmanlı'ya karşı kendini sorumlu hissedip büyük ihtimal ki , bütün parası olan 1 riyal 18 kuruşunu makbuz karşılığında İstanbul'a gönderen bu insanları rahmetle anmamız icap eder. 

Bu makbuz aynı zamanda Türk'ün Türk'ten başka çoook dostu olduğunun da belgesidir.

 

Not: Hind Müslümanlarının Trablusgarb ve Balkan Savaşları sırasında gönderdiği yardımlar hakkında bilgi için Osmanlı Arşivi belgelerine dayalı olarak kaleme alınan şu makaleme bakılabilir: "Hindistan Müslümanlarının Osmanlı Devleti'ne Bağlılığının Sembolü: Trablusgarb ve Balkan Savaşları Sırasında Gönderilen Yardımlar"

 

Hoşça sağlıcakla kalın ama en önemlisi , iyilik ve yardımsever Türk vadandaşı olarak kalın...

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.