TÜSİAD Başkanı Bilecik, AA Finans Masası'na konuk oldu (1)

"2018'de yüzde 4-5 bandında bir büyüme beklentisi içindeyiz. Bunun da böylece daha dengeli ve daha ılımlı bir büyüme yüzdesi ile devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz"- "(YOİKK 2017-2018 Reformu) Fevkalade memnunuz. Tam destek veriyoruz"- "TÜSİAD içerisind

İSTANBUL (AA) - Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, 2018'de yüzde 4-5 bandında bir büyüme beklentisi içinde olduklarını belirterek, "Bunun da böylece daha dengeli ve daha ılımlı bir büyüme yüzdesi ile devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Bilecik, AA'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği ve finans piyasası profesyonelleri ile buluştuğu platformu AA Finans Masası'na konuk oldu.

Türkiye'nin 2017'de yüzde 7,4 büyümesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilecik, burada bütün meselenin 2018-2019 döneminde geçen yılki negatif rakamlardan kurtulmak olduğunu söyledi.

Bilecik, 2017'de KGF ve vergi konusunda yapılan düzenlemelere değinirken, "Yurt dışından borçlanarak büyümenin getirdiği muhtelif sancılar, özellikle dış borcun toplamının yüzde 53'e gelmesini sağladı ki bu çok uzun yıllardan sonra gelinen bir rakamdır. Yani büyüklük anlamında... 2001 yılında hatırlarsanız aşağı yukarı yüzde 56 idi. Böyle baktığımız zaman cari açıktaki oranımız da maalesef yüzde 5,5 oldu. Bunlar üzerine daha fazla gitmemiz gereken konular." ifadelerini kullandı.

Biraz borçlanarak ve tüketerek büyümenin gerçekleştiği bir tablonun bulunduğunu dile getiren Bilecik, bunları tekrar toparlama dönemine girdiklerini aktardı.

Bilecik, "Çok önemli bir nokta var. Bu rakamların içinde son derece sevindirici bir gelişme... İhracatın büyümeye olan payı... Yüzde 2,6... Bu 7,4'ü oluşturan fevkalade önemli bir şey... Burada keşke yabancı yatırımcı sayılarının gerek tutarsal gerek adetsel olarak da yükseldiği bir tablo olsa... İnanın bu ihracattaki rakamlarımız çok daha farklı olabilir. Ama bu rakamdan da memnunuz." diye konuştu.

Bundan sonra makine teçhizat payının artırılması konusuna daha fazla odaklanılması gerektiğini vurgulayan Bilecik, geçen yılın ikinci yarısında makine ve teçhizatın artık yükselen bir çizgiye kavuştuğunu, bunun sevindirici olduğunu dile getirdi.


- "(YOİKK 2017-2018 Reformu) Fevkalade memnunuz"


Erol Bilecik, 2018 büyüme beklentisine ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

"2018'de yüzde 4-5 bandında bir büyüme beklentisi içindeyiz. Bunun da böylece daha dengeli ve daha ılımlı bir büyüme yüzdesi ile devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. İç talebe fazla yüklenmeyen ama özellikle dış talep ve yatırım katkısının son derece yüksek olduğu bir büyüme beklentisi hem Türkiye'yi bu noktada eleştirilere kapatan bir noktaya getirir hem de gerçekten refah boyutundan bakıldığında sürdürülebilir ve kompozisyonu son derece dengeli olan ve emin adımlarla yürüyüşüne devam eden bir Türkiye konumuna geliriz."

Bilecik, dış talebin bol olduğu, ihracatın coştuğu, yatırım katkısının son derece yüksek olduğu büyümenin önemine işaret etti.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçen hafta açıklanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2017-2018 Reformu'na ilişkin Bilecik, ilk günden beri bu kurula katkı vermeye çalıştıklarını, bu çalışmanın içerisinde yer almaktan fevkalade memnun olduklarını dile getirdi. Bilecik, TÜSİAD'ın bu çalışmaya önemli görüş ve katkı sunduğunu belirterek, bu reformların hızla devam etmesi dileğinde bulundu.

"Bu anlamda fevkalade memnunuz. Tam destek veriyoruz" diyen Bilecik, TÜSİAD'ın her zaman yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları ile hükümetin ortak çalışmasını desteklediğini kaydetti.

Bilecik, her zaman önerilerini bıkmadan, usanmadan iletmeye devam ettiklerini, resme biraz daha geniş açıdan bakmaları gerektiğini, zaman zaman ilan edilen yeniliklerin sahada karşılığını bulmakta zorlandığını söyledi.

Bilecik, "Yeni dönemde şu an arkadaşlarımla birlikte TÜSİAD içerisinde, özellikle yatırım yapan, yatırım yapmak isteyen, hatta bu konuda geri dönüş yapıp da Türkiye'yi tekrardan yatırım gündemine alan birçok kuruluşla aşağı yukarı yoğun bir yüz yüze çalışmaların yapıldığı ve buradan derlenebilecek birtakım görüşleri de yine sayın siyasetçilerimizle paylaşıyor olacağız. Önümüzdeki günlerde böyle bir keyifli hazırlığın, çalışmaların içerisindeyiz." diye konuştu.


- "Reform paketlerinin açıklanmasında liderliği sayın Cumhurbaşkanı yapmalı"


TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilecik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı belirtilen süper teşvik paketine ilişkin de, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu tür çalışmalar özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın nezdinde son derece değerli. Hatta kendileri ile yaptığımız görüşmelerde, reform paketlerinin açıklanmasında liderliği mutlaka özellikle sayın Cumhurbaşkanının yapması gerektiğini bilfiil söyleyen insanlardanım. Kendisi ile bunu paylaştım. Çünkü nihayetinde son yıllarda açıklanan bazı reform paketlerine iş dünyasının biraz daha dikkatli baktığını gözledik. Acaba gerçekten saha çalışması yapılırken eksiklikler olacak mı vesaire... Bu bakımdan sayın Cumhurbaşkanının bilfiil liderliği yapması bu tür paketlerin tam karşılığını bulması açısından ve bütün iş dünyasının kayıtsız, koşulsuz meseleye bakması açısından önemli."

Açıklanan bütün bu teşviklerin sahaya yansımasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Bilecik, Türkiye'de açıklanan çok sayıda teşvik paketi bulunduğunu ancak bu paketler yapılırken yatırım ortamını oluşturacak koşulların oluşturulmasının da önemli olduğunu söyledi.

Yatırım iştahını kabartacak iklimin yaratılmasının önemine dikkati çeken Bilecik, kutuplaşmanın az olduğu, uzlaşmanın bulunduğu bakış açısının biraz daha yerleştiği bir ortamın oluşturulması gerektiğini kaydetti.


- "AB'ye yönelik mesajlar göğsümüzü kabarttı"


Erol Bilecik, "AB ile Türkiye ilişkilerinde bahar havası yaşanıyor. AB ilişkilerinin nasıl bir zeminde sürdürülmesi gerektiğini savunuyorsunuz? Adil ortaklık olur mu? Görüşleriniz nelerdir?" sorusu üzerine, son gelişmelerin iş dünyasında da olumlu bir hava oluşturduğunu ifade etti.

Son dönemdeki gelişmelere "bir bahar havası yaşanıyor" denildiği takdirde durumu analiz etmekten bir miktar geri kalabileceklerini belirten Bilecik, "Ben, Türkiye-AB arasında buzlar erimeye başladı ifadesini kullanırsak daha karşılığı olabilir diye düşünüyorum." dedi.

Bilecik, iki tarafın liderlerinin "ilişkilerde yapıcı bir döneme girilmesi gerektiği" konusundaki düşüncelerinin "paha biçilemez" olduğunu belirterek, "Türkiye'nin AB üyeliği sürecine bağlılık mesajlarının verilmesi özellikle iş dünyasının gerçekten göğsünü kabarttı, iş dünyasını rahatlattı." ifadesini kullandı.

Her iki tarafın da verdiği sözü tuttuğu sürece adil ortaklığın mümkün olduğunu kaydeden Bilecik, şu an yaşanılan teknik uyum sürecine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Bilecik, şu anda yaşanılan sürecin tamamen teknik olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

"Özellikle son dönemde Türkiye'de özgürlükleri sorgulayan, kısıtlamaları ortaya koyan birçok gelişme... Ülkemizin milli menfaatlerine zarar verdiğini düşünüyorum, görüyorum. Başta AB olmak üzere uluslararası ilişkilerimizde bir miktar etki alanımızı zayıflatma oluşturdu diye düşünüyorum. İki noktadan baksak hakikaten bambaşka iklimde buluşacağız diye düşünüyorum. Güvenle ilerleyen bir demokrasi süreci çok önemli. İkincisi Avrasyalı dinamizmine sahip bir ekonomimiz var.

Şu 4 konuyu özellikle AB üyelik süresinde masada sürekli tutmamızda ve çözüme ulaştırmakta fayda görüyorum. Vize serbesti süreci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, güvenlik ve göç alanlardaki iş birliğinin sürdürülmesi, son konu dijital ekonomi ve özellikle de enerji politikalarındaki uyumun artırılması..."

Bilecik, 17 Nisan'da AB Komisyonu tarafından Türkiye'yi ilgilendiren bir raporun açıklanacağını hatırlatarak, burada Türkiye'yi eleştiren noktalar olabileceğini, bu metni sabır ve akılcılıkla müzakere sürecine dönüştürmek gerektiğini söyledi.

(Sürecek)

AA

Ekonomi Haberleri

4 Yıl Önce Cizre'ye Devasa Fabrika Kuran Firma İflas Etti
Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası