TÜSİAD BusinessEurope Toplantısına katıldı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilecik:- "AB’nin yeni kurumsal yapılanma sürecinin etkileri AB sınırlarının ötesinde hissedilecek. Yapısal ve dijital dönüşüm tüm Avrupa’nın geleceği üzerinde belirleyici olacak"

İSTANBUL (AA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Başkanlar Konseyi Toplantısına katıldı.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’den TÜSİAD ve TİSK’in tam üye olduğu Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Başkanlar Konseyi Toplantısı AB Dönem Başkanlığı görevini yürüten Estonya’da gerçekleştirildi. Türkiye hakkında AB sürecinin koşulluluk ilkesi korunarak, tarafların Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecine odaklanması çağrısı yinelendi.

AB Dönem Başkanı Estonya’nın başkenti Tallinn’de gerçekleştirilen toplantıya TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, TİSK Başkanı Kudret Önen, TÜSİAD Üst Yöneticisi (CEO) ve BusinessEurope İcra Kurulu Üyesi Dr. Bahadır Kaleağası ve TÜSİAD-TİSK AB Temsilcisi Dilek Aydın katıldı.

Toplantı Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid ile BusinessEurope üye kurumları arasında dijitalleşme süreci üzerine görüş alışverişiyle başladı. AB’nin Geleceği, AB Ticaret Politikasının evrimi ve Brexit süreci öne çıkan gündem maddeleri arasında yer aldı. Ayrıca Dünya Ticaret örgütü (DTÖ) Buenos Aires Bakanlar Konferansı ele alındı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, AB’nin yeni kurumsal yapılanması sürecinin etkilerinin AB sınırlarının ötesinde hissedileceğini, yapısal ve dijital dönüşümün tüm Avrupa’nın geleceği üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.

Bilecik, AB-Türkiye ilişkilerinin Avrupa’nın geleceği ve 4. Sanayi Devrimi kapsamında yaşanan gelişmelerden bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirterek, Türkiye-AB üyelik müzakereleri çerçevesi temel alınarak gelecek dönemde entegrasyonun derinleştirilmesi gereken somut alanları,"Dijital ekonomi boyutu dahil olmak üzere AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, terörle mücadele ve göç politikaları dahil olmak üzere güvenlik politikaları ve enerji projeleri." olarak sıraladı.

BusinessEurope Avrupa’nın geleceği üzerine Eylül 2017’de yayımlanan ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile paylaşılan tutum belgesinde, Türkiye’nin AB sürecinin koşulluluk ilkesi korunarak, tarafların Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecine odaklanması gerektiğini kaydetti. Tutum belgesinde ayrıca, dijital ekonomi, güvenlik ve enerji alanlarında ilerlemenin altı çizildi. Belgede, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin önemi vurgulandı.

BusinessEurope'un Türkiye'nin AB süreci ve Gümrük Birliği’nin kapsamının genişlemesine verdiği destek BusinessEurope İcra Kurulu Üyesi, TÜSİAD CEO’su Dr. Bahadır Kaleağası ve AB Temsilcisi Dilek Aydın’ın Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn ile 22 Kasım'da Brüksel’de gerçekleştirdikleri toplantıda da gündeme gelmişti. Gümrük Birliği’nin yenilenmesi için hazırlıklara devam edilmesi, enerji, göçmen politikası, vize, dijital dönüşüm, sanayi 4.0 ve demokratik reformlar konularında görüş alışverişinde bulunulmuştu.

BusinessEurope 1995 yılında AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin oluşturulmasına, 1999 yılında Türkiye’nin AB Konseyi tarafından resmen “aday ülke” olarak tanınmasına, 2004 yılında AB üyelik müzakereleri sürecinin başlatılmasına, Türkiye’de demokratik reform sürecine ve Türkiye’nin Transatlantik ekonomiye dahil edilmesine destek vermişti.


AA

Gündem Haberleri

Palandöken'deki çığda hayatını kaybeden milli judocu için başsağlığı
Yeni yılın ilk günlerinde açılacak: Türkiye’de tek olacak
Yer kalmayınca çift katlı mezarlık dönemi de başladı
Belediyenin tesisinde meyveli tatlıdan kurt çıktı
Suriyeli Esnaflardan İndirim Kampanyası