TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilecik:

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin başarıya ulaşması halinde, Türkiye ekonomisi ve Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci üzerinde 20 yıl öncesine benzer bir olumlu etki yaratacaktır"- "Müzakerelerin siyasi gerginlikler nedeniyle beklemeye alınmam

İSTANBUL (AA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin ülke ekonomisi ve AB'ye üyelik sürecinde 20 yıl öncesine benzer olumlu bir etki yaratacağını belirterek, "Müzakerelerin siyasi gerginlikler nedeniyle beklemeye alınmaması, sekteye uğratılmaması gerekiyor." dedi.

TÜSİAD tarafından düzenlenen "Küresel Ticaret: Politikadan Eyleme" başlıklık konferans, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışında konuşan Bilecik, dünya ekonomisinin muazzam bir hızla yeni bir sanayi devrimini ve dijital dönüşümü yaşadığını belirterek, küreselleşmenin ve uluslararası ticaretin son yıllarda hiç olmadığı kadar sorgulandığı ve tehdit altında olduğu yılları yaşadıklarını söyledi.

Geçen yıl dünya ticaretinin 2008'deki küresel finansal krizden bu yana yüzde 1,3 ile en düşük büyüme oranını gerçekleştirdiğini ve 15 sene sonra ilk kez küresel büyümeden daha yavaş yükseldiğini anlatan Bilecik, "Ticarette bu yıl büyümenin olumlu olması ve önümüzdeki yıl da bu toparlanmanın devam etmesi bekleniyor." dedi.

Bilecik, geçen yıl ABD ve Avrupa ülkelerinde çok güçlü biçimde hissedilen popülizm rüzgarının şimdilik dinmiş gibi gözüktüğünü ancak belirsizliklerin ve risklerin sürdüğünü aktardı.


- "Katma değeri yüksek ürünler üretilmeli"


Bilecik, son yıllarda dünyadaki korumacılık trendinden ülke olarak Türkiye'nin de nasibini aldığını belirterek, özellikle ilave gümrük vergisi mekanizmasıyla birçok sektör ve ürün için ithalatı zorlaştırıcı tedbirler alındığını, uluslararası ticaret yaygınlaştıkça rekabetin arttığını ve ülke içindeki bazı sektörlerde gelir kaybı oluştuğunu anlattı.

"Kamunun bu sorunun çözümü için gerekli adımları atmasını olumlu buluyoruz." diyen Bilecik, korumacılık tedbirlerine sıklıkla başvurulması yerine daha verimli üretim yapmak ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelmek gerektiğini söyledi.

Bilecik, bu sayede rekabet gücünün artırılabileceğini, kalkınma hedeflerine ulaşmanın mümkün olacağını vurguladı.


- "Gümrük Birliği müzakereleri devam ediyor"


Bilecik, Gümrük Birliği'nin kendileri için gümrük tarifelerinin indirilmesinin çok daha ötesinde anlam taşıdığını belirterek, şöyle devam etti:

"Yürürlüğe girdikten sonraki 20 yılı aşkın sürede Gümrük Birliği, birçok sektörde önemli dönüşümler yaşanmasını sağladı. Türkiye ekonomisinin dışa açılma süreci ve küresel ekonomiye entegrasyonu hızlandı, AB'ye üyelik yolunda büyük bir adım atıldı. Bugün geldiğimiz noktada, en büyük ticari ortağımız olan Avrupa ile sadece malların değil, hizmetlerin ve tarım ürünlerinin de dahil olduğu daha kapsamlı ve daha modern bir anlaşma için müzakerelerimiz devam ediyor.

Üyesi olduğumuz Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope da Gümrük Birliği'nin güncellenmesine desteğini mayısta katıldığımız Malta'da yapılan Başkanlar Konseyi toplantısında açıkça ifade etti."


- "Küresel iyi ilişkiler ülke ekonomisine faydalı"


Bilecik, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi halinde ülke ekonomisi ve AB'ye üyelik sürecinde 20 yıl öncesine benzer bir olumlu etki görüleceğini söyledi.

Başkan Bilecik, "Bunun yanı sıra ülkenin dijitalleşme ile tetiklenen yeni ekonomik düzeni ve Dördüncü Sanayi Devrimini yakalamasına, Türkiye ekonomisinin 21. yüzyıl uluslararası ticaret sistemine ve küresel değer zincirlerine entegrasyonuna bir kaldıraç görevi görecektir." diye konuştu.

Bu nedenlerle müzakerelerin siyasi gerginlikler nedeniyle beklemeye alınmaması, sekteye uğratılmaması gerektiğini dile getiren Bilecik, ticareti salt kendi içinde değerlendirmenin doğru olmadığını aktardı

Bilecik, bölgesel ve küresel düzeyde kurulacak iyi ilişkilerin ülke ekonomisi için oldukça faydalı olacağını vurguladı.

Gümrük uygulamalarının uluslararası ticaretin önemli bir parçası ve tamamlayıcısı olduğunu kaydeden Bilecik, bu işlemlerde evraklardan kurtularak dijitalleşme yönünde atılacak adımların ticareti hızlandıracağını ve dış ticaretin maliyetini düşüreceğini söyledi.

Bilecik, "Küresel ekonomi ve uluslararası ticarette önemli değişimlerin yaşandığı ve daha fazlasının da beklendiği bu dönemde, Türkiye'nin ön plana çıkabilmesi için ciddi ve kapsamlı bir dış ticaret politikası oluşturulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Etkinlik kapsamında "Yeni Küresel Ticaret Sistemi - Zorluklar ve Fırsatlar" ve "Yeni Fırsatlar ve Zorluklar Karşısında AV ve Türkiye'nin Tutumları" başlıklı oturumlar da düzenlendi.

AA

Ekonomi Haberleri

4 Yıl Önce Cizre'ye Devasa Fabrika Kuran Firma İflas Etti
Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası