AKSARAY (AA) - MURAT ÖNER TAŞ - Türkiye'nin ve Akdeniz havzasının en büyük flamingo kolonisine ev sahipliği yapan Tuz Gölü'nde binlerce flamingo yavrusu kuluçkadan çıktı.
Aksaray'ın Eskil ilçesi Belediye Başkanı Niyazi Alçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'da "allı turna" olarak da bilinen flamingolar için Akdeniz havzası ile Anadolu'daki en önemli yaşam ve kuluçka sahasının Tuz Gölü'nün güney bölgesi olduğunu söyledi.
Akdeniz havzasındaki flamingoların yaşam sahası konusunda çok seçici olduklarını belirten Alçay, "Flamingolar mevsimsel olarak besin bulmak ve kuluçkaya yatmak için Akdeniz havzası ve çevresine göç ederken özellikle tuzlu sulak alanlar en önemli yaşam bölgelerini oluşturuyor." dedi.
Flamingoların Tuz Gölü'nde insanlardan uzak bir bölgeyi yaşam ve kuluçka alanı olarak seçtiklerini ifade eden Alçay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tuz Gölü, flamingolar için adeta bir cennettir. Bu cennetin oluşması Tuz Gölü'nün insanlardan uzak güney bölgesindeki uygun yaşam koşullarından kaynaklanıyor. Flamingolar, gölde yaşayan 'artemia salina'lar ile besleniyor. Burada kuluçkaya yatarken, yakın çevredeki küçük göletlerden de besin buluyorlar. Burası aynı zamanda gölün en derin bölgesidir. Kışın göle gelen flamingolar, su seviyesine göre kuluçkaya yatarken, her yıl binlerce yavru flamingo, Tuz Gölü'nde gözlerini dünyaya açıyor. Gölde toplu halde yaşayan yavru flamingolar, uçacak olgunluğa eriştikten sonra uçuş eğitimlerine başlıyor, eylül ayından itibaren göç ediyorlar. Kuluçkadan çıkan binlerce yavru flamingo, Tuz Gölü'nü bir flamingo kreşine dönüştürdü."
Eskil Belediyesi olarak Tuz Gölü'nü yakından takip ettiklerini, flamingoları izlediklerini belirten Alçay, bu yıl da binlerce flamingonun kuluçkadan çıktığını tespit ettiklerini söyledi.
- Geçen yıl 21 bin flamingo dünyaya geldi
Doğa Derneği Gediz Deltası Proje Sorumlusu Burçin Feran da Türkiye'deki 305 Önemli Doğa Alanı'ndan biri olan Tuz Gölü'nün, Gediz Deltası ile Türkiye’de flamingoların ürediği iki önemli alandan biri olduğunu bildirdi.
Dernek olarak her yıl düzenli olarak Tuz Gölü'ndeki flamingoları saydıklarını ifade eden Feran, "Her yıl Tuz Gölü'nde kolonilerde bulunan flamingo sayısını ve gölün durumunu hava fotoğrafı çekimleriyle düzenli olarak belgeliyoruz. 2015 yılında Tuz Gölü'nde yaklaşık 21 bin flamingo kuluçkadan çıktı." diye konuştu.
Flamingoların üremesinin genellikle göldeki su seviyesiyle paralellik gösterdiğine işaret eden Feran, şöyle konuştu:
"Göldeki su seviyesinin düştüğü yıllarda kuluçkaya yatan flamingo sayısı düşerken, yağış ve su seviyesinin arttığı yıllarda kuluçkaya yatan flamingo sayısı artıyor. Geçmiş yılları incelediğimizde 2005'te 5 bin, 2007'de 4 bin, 2009'da 14 bin 644, 2011'de 18 bin 418, 2012'de 20 bin 275, 2013'te 22 bin ve 2014'te ise 2 bin 650 yavru flamingo kuluçkadan çıktı. Yağışlar kadar, Konya Kapalı Havzası'ndaki su kullanımı da Tuz Gölü'nü etkiliyor. Havzadaki yanlış su politikaları nedeniyle her yıl bir Tuz Gölü kadar su israf ediliyor."
Feran, Tuz Gölü'nün kurumasının, burada üreyen flamingolar ve yavruları için en ciddi tehdit olduğuna dikkati çekti.
AA