Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan Tuz Gölü'nde, suların çekilmesiyle başlayan tuz hasadı sezonu devam ediyor.
İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Tuz Gölü, tahmini 250 milyon ton tuz rezervine sahip zengin mineral yapısıyla biliniyor.
Koyuncu Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner, Tuz Gölü'nde yılda 1.5 milyon ton ham tuz ürettiklerini ve bu tuzun büyük bir kısmını 60 ülkeye ihraç ettiklerini belirtti.
Üretilen ham tuzun 350 ile 370 bin tonu fabrikada işlenerek mamul madde haline getiriliyor. 2023 yılı sonunda ihracatın 200 bin tonu bulması bekleniyor.
Çetiner, ihracatın geniş bir yelpazede olduğunu vurgulayarak, "Amerika'dan Uzak Doğu'ya kadar birçok ülkede müşterilerimiz var. Gıda sanayi, kimya sanayi, yol tuzu gibi farklı sektörlerde taleplere uygun yüksek kaliteli tuz üreterek gönderiyoruz" dedi.
Üretilen tuzun sadece yüzde 10'unun gıda sanayisinde kullanıldığını ifade eden Çetiner, geri kalanın kar ve kışla mücadele tuzu, kimya sanayi ve deterjan sanayi gibi alanlarda kullanıldığını belirtti. Son zamanlarda deterjan sanayisinin önemli bir sektör haline geldiğini dile getiren Çetiner, en fazla ihracatın kimya ve deterjan sanayisine yapıldığını açıkladı.
Genel Müdür, fabrikalarının istihdam sağladığına dikkat çekerek, 2013 yılında 25 kişi ile başlayan çalışan sayısının 2023 sonunda 200'ü bulacağını ve 2024'te 240 civarına çıkacağını ifade etti.
Ancak, Şereflikoçhisar'da eleman bulmakta zorlandıklarını belirterek, bu durumun bölgedeki birçok şirketin ortak sorunu olduğunu vurguladı. Eleman sıkıntısı nedeniyle önlerindeki en büyük zorluk olarak gördüklerini dile getiren Çetiner, bölgedeki iş gücünün büyük illere göç etmiş olmasının bu durumu daha da zorlaştırdığını sözlerine ekledi.