Tuz ve şeker tüketimine dikkat!!

Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal;” Uzun zamandır ülkemizde Sağlık Bakanlığı tuz ve şeker tüketimi ile ilgili araştırmalar yapmaktadır.

En son verilere göre; günlük yeterli-dengeli beslenme kapsamında dünya sağlık örgütünün önerdiği tuz miktarı 5 gr/gün, şeker miktarı ise günlük kalori ihtiyacının %5 iken, Ülke olarak bizim tükettiğimiz miktarlar tuzda 18 gr/gün, şekerde de günlük alınması gereken miktarın yaklaşık 2–3 katı çıkmıştır. Bunun için Türkiye’deki tuz ve şeker tüketimine dikkat edilmesi gerekir. dedi

Konu hakkında yazılı bir açıklamada bulunan Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal” Dünyada ve Türkiye de en önemli sağlık sorunlarının başında gelen hastalıklar bulaşıcı olmayan hastalıklardır. Bu hastalıklar insanların yaşam kalitesini olumsuz etkilerken yeterli- dengeli beslenmeyle kolaylıkla da önlenebilirler.

Yeterli ve dengeli beslenme kapsamında ülkemizde sadece şeker ve tuz kısıtlaması yaparak da hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, kemik erimesi, diş çürükleri gibi birçok hastalığın görülme sıklığı azaltılabilir ve/veya hastalıklar ortadan kaldırabilir. Dünyada bu saydığımız bulaşıcı olamayan hastalıklar, önlenebilir ölüm nedenleri içinde birinci sırada yer almaktadır.

 Uzun zamandır ülkemizde Sağlık Bakanlığı tuz ve şeker tüketimi ile ilgili araştırmalar yapmaktadır.  En son verilere göre; günlük yeterli-dengeli beslenme kapsamında dünya sağlık örgütünün önerdiği tuz miktarı 5 gr/gün, şeker miktarı ise günlük kalori ihtiyacının %5 iken, Ülke olarak bizim tükettiğimiz miktarlar tuzda 18 gr/gün, şekerde de günlük alınması gereken miktarın yaklaşık 2–3 katı çıkmıştır.

Bu nedenle sağlık bakanlığımız halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde toplumuzdaki aşırı şeker ve tuz tüketiminin kademeli olarak istenilen seviyelere gelebilmesi için 29 Eylül 2010 tarihinde Başbakanlık genelgesi olarak ‘ Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ‘ ve ‘ Türkiye de aşırı tuz tüketiminin azaltılması’ programlarını yürütmektedir.

Bu programlar kapsamında; Ekmeğimize konulan tuz miktarı azaltılmıştır. Farklı gıda kategorilerine göre peynir, et ürünleri, işlenmiş tahıl ürünleri, kahvaltılık gevrek ve bisküvi gibi işlenmiş ürünlerin tuz miktarları da kademeli olarak düşürülecektir

Restorant, fast-food, lokanta gibi yerlerdeki menülerin incelenerek, tuz miktarındaki azaltma oranları saptanacak ve tuz oranı kademeli olarak düşürülecektir. Bu yerlerde masalardan tuzluklar kaldırılacak, bunun yerine 0.5-1 gr lık küçük poşetlerde iyotlu tuz bulundurulması sağlanacaktır Tuz miktarı %1’in üzerinde olan gıdalardaki tuz miktarının büyük puntolarla belirtilmesi sağlanacaktır.

Çay, kahve vb. gibi ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması istenmektedir.

 Bizde Sağlık-Sen Konya Şubesi olarak; Türkiye de her geçen gün obezite-diyabet-kalp hastalıkları görülme sıklığının artması ve gerçekleşen her 5 ölümden 4 ünün hipertansiyona bağlı olmasından dolayı; Sağlık bakanlığına yaptığı bu isabetli çalışmalarından dolayı hem teşekkür eder hem de toplumu bilgilendirmek ve  farkındalığı artırmak için elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.

 

 

 

 

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri