ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlıklı hayat için kişi başına düşen tuz tüketiminde gelişmiş ülkeler seviyesini hedefleyen Sağlık Bakanlığınca, gıdalardaki tuz miktarının azaltılması için ikinci düzenleme hazırlanıyor. Böylece gıdalardaki tuz oranı yüzde 20 azalacak.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kişi başı günlük tuz tüketimi 5 gramla sınırlarken, Türkiye'de bu oran 12 grama kadar çıkıyor.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fazla tuz tüketiminin yüksek kan basıncına yol açtığını ve bunun Türkiye'de ölümlerin nedeni olarak gösterilen kalp hastalıkları için birinci derecede risk faktörü taşıdığını söyledi.
Aşırı tuz tüketiminin, inmelerin de en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkati çeken Şencan, fazla tuzlu beslenmenin mide kanseri, osteoporoz (kemik erimesi), böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğunu ifade etti. Şencan, bu nedenlerle halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü yaklaşımla toplumda tuz tüketimin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için ulusal program oluşturulduğunu anlattı.
Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında, "Tuz Azaltma Programı"nın uygulamaya konulduğunu anımsatan Şencan, "Türkiye'de günlük tuz tüketimi, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tavsiye ettiği miktarın üç katıdır. Bunun düşürülebilmesi için yürütülen çalışmalarla tuz tüketimi kişi başına 15 gramdan 12 grama indirildi." dedi.
Bu alanda alınacak daha uzun bir yol olduğunu dile getiren Şencan, şu değerlendirmede bulundu:
"Yapılan düzenlemelerde, en büyük paydaşımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıdır. Biz, sağlık açısından ihtiyaçları ortaya koyarken, onlar hem sağlık hem de sürdürülebilirlik açısından tespitler yapıyor. Birlikte istişare yapıyoruz. Bu kapsamda, birçok gıda içeriğinin düzenlemesinde birlikte iyice yol aldık. Bu kapsamda, gıdaların içerdiği tuz oranını da azalttık. Ekmekte yüzde 25, zeytinde en fazla yüzde 8, peynirde çeşidine göre yüzde 35-61 azaltma sağladık. Salçada ve konservelerde de tuz oranı düşürüldü. Farkındalık ve davranış değişikliği sağlanabilmesi için yemek salonlarında masalardan tuzluklar kaldırıldı. Bu uygulama, tuza erişimin kısıtlanması değil sadece tuza kolay erişimin zorlaştırılmasıdır. Bu, alışkanlığı değiştirmek için bir fırsat."
Şencan, toplumda fazla tuz tüketiminin sağlığa zararlı olduğu bilincinin oturmaya başladığını, bu konuda eskiye göre daha duyarlı davranış biçimi geliştirildiğini ifade etti.
- Zeytin ve peynir başı çekiyor
Yeni yapılacak düzenlemelerle gıdalardaki tuz miktarının biraz daha azaltılacağına işaret eden Şencan, "Gıdaların bazılarında yüzde 20, bazılarında yüzde 15 azaltılacak. Toplamda alınan tuz, 15 gramdan 12 grama indi. Bunda yaklaşık yüzde 20'lik azalma var. Bunda da yine yüzde 20 daha azaltmayı hedefliyoruz. Gıdalardaki tuzu azaltmaya devam ediyoruz, çünkü hala yüksek." diye konuştu.
Şencan, daha önce yapılan düzenlemeyle bazı gıdalarda yapılan indirimlerin hala yeterli olmadığının altını çizerek, "Zeytindeki indirilen tuz miktarı yeterli değil ve daha da indirim yapılacak. Peynir de aynı şekilde indirilecek. Bunun gibi farklı gıdalarda ne kadarlık bir tuz azaltımına gidileceği belirlenecek." açıklamasında bulundu.
AA