Twitter neden ofis değil de reklam ajansıyla geldi

Twitter 10 milyona dayanan Türk kullanıcısı için neden Türkiye ofisi yerine reklam ajansıyla çalışmayı tercih etti

Kullanıcılarına 140 karakterle düşüncelerini ifade etme ortamı sağlayan dünyanın en büyük sosyal ağlarından Twitter, Türkiye'ye reklam satmak için geldi. 2014 yılında 1 milyar dolarlık gelir rakamıyla birlikte halka arza hazırlanan Twitter'ın bu hedefe ulaşmak için güvendiği gelişmekte olan pazarların başında gelen Türkiye'ye, resmi ofisi ile değil, yaptığı reklam satış anlaşması ile adım attı. Kaliforniya merkezli sosyal ağın, İstanbul merkezli Genart Medya ile işbirliğinin düzenlediği toplantı için ABD'den gelen Twitter Ajans ve Marka İlişkileri Başkanı Melissa Barnes, kendisine yöneltilen "Twitter'ın Türkiye'deki kullanıcı sayısı, geliri, büyüme hedefi, yasal konumu....vb " ile ilgili tüm soruları, "Şirket politikamız gereği ve halka arz olmamış bir şirket olduğumuz için özel bilgilerimizi paylaşamam" diyerek, yanıtsız bıraktı.

'ÇOK YOĞUNUM, TWEET ATAMIYORUM'

Şu ana kadar toplam 630 tweet atan ve 920 kişiyi takip edip, 1.900 kişi tarafından takip edilen Melissa Barnes, "Neden az takipçisiniz var?" sorusuna esprili bir şekilde şu yanıtı verdi: "Maalesef çok yoğun çalışıyorum. Tweet atmaya vaktim kalmıyor. Twitter kullanıcılarının da yüzde 40'ı 'tweet'lemiyor, sadece oradaki bilgilerden faydalanıyor."

FATURAYI GENART KESECEK

Yaptıkları anlaşmayla Twitter'ın Türkiye'deki reklam satış ofisi olduklarını belirten Genart Medya'nın Kurucu Ortağı Burak Yılmaz ise "Mesaj silme, içerik kaldırma gibi konular bizim alanımızda yer almayacak. Bu işi Twitter'ın merkez ofisi yapmaya devam edecek. Bizim işimiz Türkiye'deki markaların eğitilmesi ve reklam olacak" dedi. Hedeflerinin Türkiye'deki en büyük 100 markaya ulaşmak olduğunu aktaran Yılmaz, "Genart Medya'nın satışları üzerinden gelir vergisi ödeyeceğiz. Twitter'ın Türkiye'de ofis açıp açmayacağını bilmiyorum" diye konuştu.

NEDEN OFİS YERİNE AJANSLA GELDİ?

Aylık aktif 200 milyon kullanıcısı olan Twittter'ın 3 temel reklam geliri kalemi bulunuyor: Promoted Tweet, Promoted Trend ve Promoted Account (Hesap). Toplantıda verilen bilgiye göre Promoted Tweet ve Promoted Hesap'ların günlük ücreti 10 bin dolardan Promoted Trend'lerin ise 15 bin dolardan başlıyor. Bu 3 araç ile geçen yıl dünyada toplam yaklaşık 260 milyon dolarlık reklam geliri elde ettiği tahmin edilen Twitter, özellikle 10 milyona yakın kullanıcısı olan Türkiye gibi hızlı büyüdüğü ülkelerde daha fazla reklam geliri elde etmek istiyor. Bunun için yerel reklam ajanslarıyla çalışan şirket, hem vergi mevzuatıyla uğraşmayıp (sadece yerel reklam ajansının bildirdiği rakam vergilendiriliyor) net geliri ABD'ye transfer etmiş oluyor. Hem de o ülkede kurulu olmadığı (Türkiye'de Twitter, bir şirket kurmadığı) için yasal olarak yerel mevzuata tabi olmuyor.

REKLAMDAN KAÇIŞ İÇİN NE YAPMALI

Ücretsiz bir hizmet olarak sunulan Twitter'a üye olurken "kabul" (accept) tuşuna basıldığında veya her oturum açtığımızda (sign in) aslında bilgilerimize ve içeriklerimize dayanan reklamların da Twitter sayfamızda yayınlanabilmesine izin veriyoruz. Üstelik sosyal ağ hizmetinin reklam içerebileceği, Twitter'ın "Hizmet Şartları"nın hemen birinci maddesinde yer alıyor. Ancak yine de tamamen olmasa da reklama dayanan tweet'lerdan kaçınmak mümkün. Bunun için hesabınızın "Ayarlar" kısmındaki "Tweet'lerime konum bilgisi ekle" kutusundaki onay kaldırılmalı (konum bazlı reklamverenlerden kaçınmak için). Twitter hesabınıza erişim izni verdiğiniz uygulamaları sınırlayın (Akılı telefon uygulamalarının kişisel bilgileriniz üzerinden size sunduğu dijital reklamları azaltmak için).

 

 

Necdet Çalışkan/Haberturk

Teknoloji Haberleri

Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı