TYB Konya Başkanı Ahmet Köseoğlu'nun son kitabı 'Kendini Arayan Şehir' ruha dokunuyor

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu'nun ‘Kendini Arayan Şehir’ isimli kitabı büyük beğeni topluyor.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu'nun 11 şehir ve 3 ilçede; mahalle mahalle, cadde cadde, sokak sokak gezip, gördüğü şehirlerdeki önemli mekan ve tarihi yapılarla ilgili tuttuğu notları uzunca bir zaman derleyip, şehirleri farklı yönleri ile anlattığı “Kendini Arayan Şehir” eseri Çizgi Kitabevi yayınları arasından çıktı.

‘Kendini Arayan Şehir’ 3 bölümden oluşuyor.

‘Kendini Arayan Şehir' kitabının birinci bölümü olan Gökte Yapılan Şehirler bölümünde Kudüs, Konya, Şam, Şanlıurfa ve Bursa'dan bahsediliyor.

Kitabın ikinci bölümü 'Umran Şehir'de ise Üsküp, Kütahya, Aksaray, Tokat, Amasya, Balıkesir şehirleri anlatılıyor.

Kitabın son ve üçüncü bölümü olan 'Şehirden Uzakta Şehre Yakın'da ise İznik, Tuzgölü ve Ereğli ilçelerinden bahsediliyor. Kitapta anlatılan şehirlerden fotoğraflara da yer veriliyor.

Kendini Arayan Şehir eserinin tanıtım metninde ise şu ifadelere yer verilmiş:

“Bir şehre niye gidilir? Gezdiğimiz, gördüğümüz şehirlerde nedir aradığımız? Bazı şehirler kanımıza karışır, bir parçamız olur, kendimizi buluruz sokaklarında dolaşırken. "İnsan, aradığıdır." diyor Hz. Mevlânâ. Biz de gezdiğimiz şehirlerde kendi ruh şehrimizi arıyoruz belki de.

Gezdiğim şehirlerde o şehri bilen yol arkadaşlarım rehberlik etti bana. Şehrin künhüne vâkıf olabilmek için neyi arayacağımı ve nasıl görebileceğimi bilge yol arkadaşlarımdan öğrendim. Hani eskiler derlerdi ya "Evvel refik, bâdel tarik."

Büyük kâşiflerin yüreklerinde hissettikleri heyecanı hissettim her çıktığım yolculukta. Dilini, sesini, rengini, mazisini, efsanesini, tarihe tanıklığını, binlerce yıllık ruhaniyetini merak ettim o güzel şehirlerin. Taşlara sinmiş seslere kulak verdim, çeşmelerin sulara öğrettiği şarkıları dinledim. Yaz sıcağında bir mabedin serin gölgesinde aradım ruhumdaki şehrin kapılarını.

Kendini Arayan Şehir isimli şehir kitabında Türkiye'nin ve Konya'nın tanınmış fotoğraf sanatçıları İbrahim Dıvarcı, Mustafa Efe Baki, Ahmet Kuş, Güven Kemerkaya, Yunus Emre Altuntaş, Mehmet Kurtoğlu, Yasin Karakuş. Hüsrev Emin, Raşit Keskin ve Mustafa Cambaz'ın fotoğraflarına yerine verildi. Ayrıca Konya, Balıkesir, Aksaray, Kütahya, Ereğli Belediyelerinden de fotoğraflar kitapta kullanıldı. Kitapta ayrıca çeşitli minyatürlere de yer verildi.

"ŞEHİRLERİN HAFIZA MEKANLARINDA KENDİMİ ARADIM"

Her medeniyetin kendi özgü derin izlere sahip olduğuna dikkat çeken Ahmet Köseoğlu, "Medeniyet her şeyden evvel derin maziden gelen bir kültür yığılması, bir kültür toplanmasıdır. Bir yığılmanın başında şehir ve mimari eser gelir. Çünkü nesilleri asıl terbiye eden onlardır. Her mimarlık eseri bulunduğu şehrin hayatını bir ev tanrısı gibi farkına vardırmadan idare eder. Onların kalabalığı ruhumuzda öyle bir konser yapar ki, ömrümüzde bir kere olsun onu dinlemek fırsatını bulursak, bir daha kaybetmemek şartıyla kendimizi bulmuş oluruz. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şehirlere yüklediği bu derin kavramı kavrayabilmem için o şehirlerin terbiyesinden geçmem gerekiyordu. Ancak o zaman kendimi bulabilecektim. Ancak o zaman kendini arayan şehirlere duyurabilektim sesimi. Şehrin hafıza mekanlarını aradım seyahatlerimde. Şehrin hafızası ne kadar diriyse şehirlinin de hafızası o kadar canlıdır. Bilinmelidir ki şehirle şehirlinin ilişkisi mekanlardan vareste değildir. Şehrin dünüyle bugününü bir köprü gibi birleştiren mekanları korumanın toplumsal hafızayı korumakla eş değer olduğunu herkesin anlamasını isterim" diyor.

"Şehrin hafızası ne kadar diriyse şehirlinin hafızası da o kadar diridir" diyen Ahmet Köseoğlu, şunları söyledi:

Bilinmelidir ki; şehirle şehirlinin ilişkisi mekanlardan vareste değildir. Şehrin dünüyle bugününü bir köprü gibi birleştiren mekanları korumanın toplumsal hafızayı korumakla eş değer olduğunu herkesin anlamasını istedim.

Yukarıda anlattığım minval üzerine kılavuzlarımın işaretlerini referans alarak her seyahat dönüşünde gördüğüm şehirlere dair yazılar kaleme aldım.

Muhtelif dergilerde yayımladığım şehir yazılarımın kitaplaşması fikri yakın arkadaşlardan sıkça tekrar edilir oldu. Bilhassa Ali Işık, Mehmet Ali Köseoğlu ve yayıncımız Ömer Arlı'nın ısrarı üzerine bu yazıları iki kapak arasında toplamaya karar verdik.

Burhan Sakallı, İbrahim Demirci ve Raşit Keskin kitaba girecek metinleri okuyarak düşünceleri bildirdiler. Böylelikle kitap nihayete erişip kisve-i tab'a bürünmüş oldu. Şehirlerin ruhuna bir dokunuş olan bir önceki kitabımız 'Kendini Koruyan Şehir' de benzeri saiklerle çıkmıştı.

Bu çalışma 'işbu vücudum şehrine, birdem giresim gelir' nidasıyla bize ünleyen Yunus'ça içimde büyüttüğüm şehirlere, benim şehirlerime ve tabi ki 'Kendini Arayan Şehirler'e girebilmiş, arayış çığlığına sesimi ekleyebilmiş isem ve bu da naçizane bir vefa sadedinde görülebilirse kendimi mutlu hissedeceğim. Bu itibarlı şehirlere, bu kadim şehirlere, ışığını arayan bu kandil şehirlere dair ne kadar çok yazı yazılsa, övgüler yapılsa, şiirler dizilse, ağıtlar yakılsa, türküler söylense yeridir.

AHMET KÖSEOĞLU KİMDİR?

Ahmet Köseoğlu, 1967 yılında Konya'da dünyaya geldi. 1990 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun oldu. Çeşitli yerel yayın kuruluşlarında görev yaptı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Tarım Bakanlığı ve Niğde Belediyesi'nde çeşitli idari görevlerde bulundu. Türk Dünyası Vakfı yönetim kurulu üyeliği, Konya Tanıtım Vakfı mütevelli üyeliği (KOTEV), Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği ve Konya Şube Başkanlığını yürüttü.

Yazıları çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı. Yazarın telif ve edisyonuna katıldığı eserlerden bazıları şunlardır: Fotoğraflarla Geçmişte Konya (1996), Medeniyetlerin Kavşak Noktasında Konya (1997), Gönüllerin Başkenti Konya (1998), Minyatürlerle Nasrettin Hoca (1999). Konya'da Kültür ve Hayat (2004), Kendini Koruyan Şehir (2007), Eskimeyen Niğde (2011), Alem Dönüyor-Minyatürlerle Mevlevihaneler (A. Ülker Erke ile birlikte -2006/2019).

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Antalya'daki Köy, Dünyanın En İyisi Seçildi
Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu
Somuncu Baba Hazretleri, Vefatının 612. Yılında Aksaray'da Anılıyor
Yerli komedi filmi C Takımı 2'nin afişi yayınlandı
Ukraynalı Kadın Ressamların Gözünden Alanya