TYB Konya Şubesi geçtiğimiz ay 2008 yılı kültürel etkinlik takvimini açıkladı. Yoğun geçen bir dönemdi doğrusu bizim için. Bir yandan 2008 yılı takvim çalışmaları, bir yandan genel kurul çalışmaları, genel kurula yetiştirmeye çalıştığımız ve yetiştirdiğimiz “Konya’da Kültür ve Medeniyet” kitabı, son iki yılın faaliyetleri vd. derken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadık. TYB Konya olarak faaliyetleri nitelik ve nicelik olarak her geçen yıldan biraz daha ileriye, imkanlarımız elverdiği ölçüde, taşımayı istiyor, bunun için gayret gösteriyoruz. 2008 takvimini oluştururken de bu ilkeler çerçevesinde hareket etmeye çalıştık. Hatamız, kusurumuz olmamış mıdır? Muhakkak. Artık bir sonraki yıl çalışmalarını bir yıl önceden planlamaya çalışıyoruz. Yıl içerisinde bize iletilen, not alınan, bizim düşündüğümüz konu, kişi, ve konuşmacıları iki aylık bir süreç içerisinde değerlendirmeye alıp, uygun bir takvimi Konya’da kültür sanat dostlarının ilgisine sunuyor, bu takvim çerçevesinde programlar gerçekleştiriyoruz TYB olarak. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da elimizdeki listeye, konu ve konuşmacılara baktığımız zaman yıl boyunca program yapma gerekliliği ortaya çıkıyor. Bu da Maalesef fiziki imkânlardan dolayı pek mümkün görünmüyor. Meşhur TYB bahçesinde hava şartlarının elverdiği ölçüde yaklaşık altı yedi aya programları sıkıştırmak zorunda kalıyoruz.. Bundan dolayı unuttuğumuz, takvimin içine alamadığımız, takvimi müsait olmayan konu ve konuşmacılar oluyor. Biz bir gönül işi yaptığımız için kırgınlığa küskünlüğe mahal olmadığını, olmaması gerektiğine inanıyorum. Önceki yıllarda bakıyorum dinleyici koltuğunda oturan, programları takip eden kişileri bu yıl konuşmacı kürsüsünde görüyor olacağız. Bu da programların, konuşmacı ve dinleyici olarak, ne kadar seviyeli olduğunun bir göstergesi olsa gerek. Faaliyet takvimini edinememiş olanlar www.tybkonya.com adresinden veya kitapçılardan edinebilirler.
Ben aslında TYB yıllık program takvimi içerisinde yer almayan, başlı başına ayrı bir program, ikinci bir faaliyet takvimi olan “Şehir Okumaları” programından bahsedeceğim. Takvimi haziran ayında hazırlanacağı için ayrıntılı bir bilgiyi hazırlayıp veremedik. Bildiğiniz gibi Fikri öncülüğünü sevgili Hasan Arslan’ın yaptığı “Şehir Okumaları” programlarında geçtiğimiz yıllarda M.Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç’un eserlerini temmuz-ağustos ayları içerisinde okumuştuk. M.Akif Kuruçay’ın sesinden şiirleri ve yazıları dinlerken bu düşünürlerin eserleri çeşitli boyutlarıyla farklı konuşmacılar tarafından ele alınmıştı.
2008 yılında dördüncüsü yapılacak olan “Şehir Okumaları”nda bu yıl “Yahya Kemal Beyatlı”yı okuyacağız. SÜ Eğitim Fak. Değerli hocamız, geçtiğimiz yıllarda da çeşitli vesilelerle TYB Konya Şubesinde sohbetlerinden keyif alıp ufuk açtığımız Prof.Dr.Mehmet Tekin’in düzenleyiciliğinde gerçekleşecek şehir okumaları. Prof.Dr.Mehmet Tekin Yahya Kemal’in şiirlerini okuyup, şerh ederken, birbirinden değerli konuşmacılar da Yahya Kemal’in düşünce dünyasına, farklı yönlerine, yönelimlerine, eserlerine ışık tutacak. Kimler yok ki bu okumalarda. Yine geçtiğimiz yıllarda düşüncelerinden sık sık istifade ettiğimiz ve öğrencisi olmakla gurur duyduğum değerli hocam Prof.Dr.Muammer C. Muşta, Doç.Dr.Alim Gür, Doç.Dr.Kemal Kahramanoğlu gibi (hepsini yazmıyorum, takvimi bekleyin) konuşmacılar da her hafta farklı yönlerden Yahya Kemal’i ele alacaklar. Göründüğü üzre “Şehir Okumaları” da ikinci bir TYB Kültürel Etkinlik takvimi niteliğinde. Şehir Okumaları takvimini, konuşmacıları ve konuları da ayrıca bir kenara not almak için haziran ayını bekleyin.
Gerek 2008 takvimine gerekse “Şehir Okumaları” programlarının hazırlayıcılarına, konuşmacılarına, katılımcılarına ne bileyim emeği geçen herkese gönül dolusu teşekkür ediyorum şahsım adına. Şehrin ruhunu canlı tutmaya yarıyor bu. Kula teşekkür etmeyen Allah’a şükretmezmiş. Unutmadan bir teşekkür de KTO başkanı Hüseyin Üzülmez’e: Bize ev sahipliği yapıp, KTO toplantı salonunu bize açtıkları, kültür ve sanata bu yöndeki katkıları için. Vesselam."