TZOB Başkanı Bayraktar, Konya’da mısır hasadına katıldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Gıda Günü'nde Konya'nın Meram ilçesinde düzenlenen mısır hasadına katıldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Gıda Günü kapsamında Konya'nın Meram ilçesinde gerçekleştirilen mısır hasat törenine katıldı. Törende Konya’daki Ziraat Odası başkanlarının da yer aldığı etkinlikte konuşan Bayraktar, mısırın stratejik ürünler arasında yer aldığını ve her parçasının ekonomik bir değer taşıdığını söyledi. Bayraktar, "Ülkemizde 75 ilde mısır üretimi yapılmakta. Başta Konya, Şanlıurfa, Adana, Mardin ve Karaman illerimiz olmak üzere toplam üretimin yüzde 58,1’i bu illerde gerçekleştiriliyor" dedi.

"Üretim Yüzde 5,6 Düşecek"

Mısır üretiminin bu yıl 8,5 milyon tona gerilemesinin beklendiğini ifade eden Bayraktar, "Geçen yıl üreticilerimiz fiyatlardan umduğunu bulamadığı için ekim alanlarını azalttı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2024 yılında mısır üretiminde yüzde 5,6 oranında bir düşüş bekleniyor" açıklamasını yaptı. Ayrıca, aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle verimde de düşüşler yaşandığını belirten Bayraktar, özellikle Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay'da yüzde 20-30 oranında verim kaybı olduğunu söyledi.

Gümrük Vergilerinin Düşürülmesi Üreticiyi Zor Duruma Sokuyor

Bayraktar, mısır fiyatlarındaki belirsizliklerin çiftçileri zor durumda bıraktığını vurguladı. 2023 yılında mısır alım fiyatlarının düşük kaldığını, serbest piyasada ise fiyatların ton başına 9 bin 500 liraya kadar çıktığını belirtti. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan kararla mısır ithalatında gümrük vergisinin yüzde 130’dan yüzde 5’e indirilmesinin, fiyatların tekrar düşmesine neden olduğunu belirten Bayraktar, "Üretici fiyatları yükseldiğinde acele hareket edilerek ithalat kapıları açılıyor. Fiyatlar düştüğünde neden aynı hızla müdahale edilmiyor?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Mısır Üretiminin Artırılması Gerekiyor

Bayraktar, Türkiye'de mısırın kullanım alanının çok geniş olduğunu ancak en çok hayvan yemi olarak tüketildiğini belirtti. 2023 yılında mısır üretiminin 9 milyon tona ulaşarak rekor kırdığını belirten Bayraktar, "Mısır üretimimiz artsa da tüketimi karşılamaya yetmiyor. Yeterlilik oranımız yüzde 85,8, bu da ihtiyacımızın yüzde 14,2’sini ithalat yoluyla karşıladığımız anlamına geliyor" dedi. Ayrıca mısır üretimine verilen prim desteğinin artırılması gerektiğini, 2024 yılında ton başına desteğin 100 liraya çıkarıldığını ancak bu miktarın her yıl güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Gıda İsrafı Büyük Sorun

Dünya Gıda Günü'ne de dikkat çeken Bayraktar, gıda israfının önlenmesinin sürdürülebilir bir gelecek için kritik önem taşıdığını vurguladı. "Ülkemizde her gün 12 milyon ekmek çöpe gidiyor, bu büyük bir israf. Gıda israfını önlemek için daha bilinçli hareket etmeli ve tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz" dedi.

"Çiftçilerimize Vefalı Olmalıyız"

Bayraktar, konuşmasının sonunda çiftçilerin üretimde kalmalarının sağlanmasının hayati önem taşıdığını belirtti. "Sabah, öğle ve akşam sofralarımızda yediğimiz gıdaların eksilmemesi için çiftçilerimizin üretimde kalması sağlanmalı. Gençleri tarıma yönlendirmek için destekler artırılmalı ve tarımın geleceği güvence altına alınmalıdır" dedi. Bayraktar, Dünya Gıda Günü’nü kutlayarak, gıda güvenliğinin önemine bir kez daha dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Turkcell 30. Yılını Büyük Çekiliş Kampanyasıyla Kutluyor
Mercedes-Benz V-Serisi Yenilenen Tasarımıyla Türkiye'de Satışa Sunuldu
Savunma sanayii fonu teklifi görüşmeleri ertelendi
Konya’daki kooperatiflere proje başvurusu çağrısı
Bakan Şimşek: Caydırıcılık Gücümüzü Artırmak Dışında Seçeneğimiz Yok