TZOB'dan "afetzede çiftçiler" için çağrı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:- "Afet yaşayan çiftçilerimizin kredi borçları bir yıl ertelenmeli"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son dönemde üst üste yaşanan doğal afetler nedeniyle üretimlerini sürdüremez hale gelen çiftçilerin kredi borçlarının bir yıl ertelenmesini önerdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, artan doğal afetlerin tarımsal üretimi, çiftçileri ve üretici gelirlerini olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Son olarak 13 Kasım'da Antalya'nın Kumluca, Kaş, Finike, Demre ilçelerinde yaşanan şiddetli yağış, hortum ve dolunun seralarda, narenciye ve zeytin bahçelerinde büyük zarara yol açtığını hatırlatan Bayraktar, "Seracılık bu bölgede önemli bir geçim kaynağıdır. Son yıllarda iklim değişikliğinin etkisiyle üst üste yaşanan doğal afetler, çiftçimizi, üretimi sürdüremez hale getiriyor. Tarladan seraya geçiş sürecinin yaşandığı bu dönemde, ülkemizde serada üretilen sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan bölgede afet yaşanması zararın etkisini artırmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Zarar gören bölgelerdeki seralarda sigortalanma oranının düşük kaldığına işaret eden Bayraktar, bu nedenle özellikle sigorta kapsamına girmeyen seraların desteklenmesinin önemini vurguladı.

Türkiye'de 6,7 milyon tonu aşan sera üretiminin yarısının Antalya'da yapıldığını, ildeki sera üretiminin ise yüzde 38'inin afet gören ilçelerde gerçekleştirildiğini belirten Bayraktar, en fazla zarar gören ürünlerin domates ve biber olduğunu bildirdi.

- "Kredi borçları bir yıl ertelenmeli"

Bu yıl yaşanan afetlerden etkilenen tüm çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesine ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Afet yaşayan çiftçilerimizin kredi borçları bir yıl ertelenmelidir. Üst üste doğal afet yaşamış ve bu yüzden borçları ertelenmiş çiftçilerimiz, bu borçlarını bir defada ödeyemezler. Bu durumdaki çiftçilerimizin borçları, birkaç yıla yayılarak yapılandırılmalıdır. Afet yaşanan bölgedeki çiftçilerimizin SGK prim ödemeleri bir yıl ertelenmelidir."

Bayraktar, çiftçilerin seralardaki elektrik maliyetlerinin büyük olduğuna da dikkati çekerek, bu nedenle elektrik borçlarının ötelenmesi önerisinde bulundu.

AA

Ekonomi Haberleri

Benzine yeni, yine, yeniden zam
Konya 1893 Kişi Arıyor
Bakan Işıkhan'dan Asgari Ücret Açıklaması
Sanayide kış lastiği yoğunluğu: Fiyatlar 11 bin TL’den başlıyor
Hava muhalefeti hamsi fiyatını ikiye katladı