Uludağ Ekonomi Zirvesi

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz:- "Sanayiyi yüzde 35'lere çıkartmazsak yüzde 27'lerdeki bir sanayi payının üzerine kurulacak yeni dünya, yeni Türkiye, bence güçlü olmayacak. Sanayiyi güçlendirmemiz, büyütmemiz, tabanda geliştirmemiz lazım"- Akkök Hold

BURSA (AA) - Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, sanayi sektörünün güçlendirilmesi ve büyütülmesi gerektiğini belirterek, "Sanayiyi yüzde 35'lere çıkartmazsak yüzde 27'lerdeki bir sanayi payının üzerine kurulacak yeni dünya, yeni Türkiye, bence güçlü olmayacak" dedi.

Yılmaz, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım moderatörlüğündeki "Sanayinin Geleceği ve Endüstri 4.0" oturumunda, en önemli rekabet kaynağının insan ve genç nüfus olduğunu söyledi.

Sanayici, girişimci, iş adamı potansiyelinin Türkiye'nin geleceğinin liderlik sorumluluğunu taşıdığını dile getiren Yılmaz, "Eskisi gibi krizlerden etkilenmiyoruz. Yapılandık, cüsselendik, bu çok önemli" diye konuştu.

Türkiye'de 2014'te ekonomi içinde sanayinin payının yüzde 27 seviyesinde olduğunu anlatan Yılmaz, "Bunun tehlikeli sınırı, büyümemizin, istihdam oluşturmamızın ve zenginleşmemizin gerektirdiği sınır, yüzde 29. Türkiye'nin karnesinde bu sınırın altına düşmesi nedeniyle bir sıkıntı oldu. Bunu sanayicilerimize mal etmiyorum. Türkiye'nin bu dönem içinde sanayisini ihmal ettiği kanaatindeyim. Başka sektörler ön plana çıktı. Bu sektörlerle de Türk ekonomisi, istihdam ve zenginlik oluşturdu" değerlendirmesinde bulundu.

Sanayinin ekonomi içindeki payının yüzde 35'lere çıkartılması gerektiğine işaret eden Yılmaz, "Tarım devrimini ıskaladık, sanayi devrimimiz tam oturmadı. Zenginliğin, sermaye birikiminin kaynağı olan tarımda yeteri kadar sermaye biriktiremedik. Sanayiyi yüzde 35'lere çıkartmazsak yüzde 27'lerdeki bir sanayi payının üzerine kurulacak yeni dünya, yeni Türkiye, bence güçlü olmayacak. Sanayiyi güçlendirmemiz, büyütmemiz, tabanda geliştirmemiz lazım. Dijital devrim, sanayicilerin öncülüğünde gerçekleştirilebilir" ifadelerini kullandı.

- "Yüksek teknolojiye dayalı ürünlerde rekabetçi değiliz"

Akkök Holding Üst Yöneticisi Ahmet Cemal Dördüncü de yüksek teknolojiye dayalı ürünlerde dışa bağımlı olunduğunu dile getirerek, "Yapmamız gereken şey, katma değeri, artı değeri yüksek ürünleri, teknolojileri buraya getirmek, burada üretmek ve ihracatın ithalata bağımlılığını düşürmek. Burada en önemli konu; 4. sanayi devriminin getirdiği yüksek eğitimli insanları yetiştiremezsek bu devrim, iş gücü oluşturmak yerine işsizliğe neden olacak. 4. sanayi deviminde sadece yüzde 1 verimliliğin artması, bizim gayri safi milli hasılamızı 150-200 milyar lira artıracaktır" diye konuştu.

- "Türkiye bölgede yüksek teknolojide merkez rolünü alabilir"

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Gelis ise Türkiye'nin markalarının çok değerli olduğuna değindi.

Dijital dönüşümde Türkiye'nin geç kalmadığını anlatan Gelis, "En önemli nokta, dijital üretimde bir strateji gerekiyor. Dijital dönem ve 4.0'da başarılı olmamız için 3.0'da bir altyapı olması gerekiyor. Bunda altyapı varsa 4.0'da da başarılı olabiliriz. Çok esnek bir iş gücü, esnek bir eğitim sistemi, global standartlar, normlar ve iş stratejisi, vizyon gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, yassı çelik üretimi için kurdukları tesiste yüksek teknolojileri kullanarak çalıştıklarını anlattı.

AA

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de sahte dolar alarmı: Peş peşe açıklamalar
Alesayi Holding'den Kutsal Şehir Mekke'de Lüks Konaklama Projesi
Konya, Sanayide Devrim Yaptı
Merkez'in enflasyon hedefi yüzde 25
Konya’da Konut Fiyatları Rekor Kırıyor: Danimarka’da Villa Almak Daha Ucuz!