SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azer Kasımzade, farklı ülkelerden ve Türkiye'den katılan akademisyenler ile uzun dalgalı ve güçlü depremlerin etkilerini ve yeni yapı türlerini kongrede ele alacaklarını belirtti.
Samsun'da, OMÜ tarafından Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, farklı ülkelerden ve Türkiye'den yaklaşık 40 akademisyenin katıldığı "Uluslararası Depreme Dayanıklı Yapılar Kongresi" başladı.
Kongrenin başkanlığını yapan OMÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kasımzade, kongre öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada deprem mühendisliğine ilişkin konuların görüşüleceğini söyledi.
Uzun ve güçlü depremlerin yapılara verdiği zararların üzerinde durulacağını vurgulayan Kasımzade, "Meksika'da olan depremde 25 kilometre mesafedeki binalar yerle bir oldu. Bunun nedeni, uzun dalgalı depremlerde yapıların korunmasız olması. Bizim sunacağımız bu kongrede farklı ülkelerden ve Türkiye'den katılan akademisyenler ile uzun dalgalı ve güçlü depremlerin etkilerini ve yeni yapı türlerini ele alacağız." diye konuştu.
- "Depremi önceden bilen bir metot yok"
Bir gazetecinin "olası İstanbul depremi"ne ilişkin sorusuna Kasımzade, "Depremi önceden bilen bir metot günümüzde yoktur ama bir aralık söylenebilir. Ancak o da tahminidir. Kısacası depremin önceden bilinmesi mümkün değil." yanıtını verdi.
Japonya Depreme Dayanıklı Aktif Kontrollü Yapılar Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yoichi Mukai de depremin dünyanın her yerinde yaşanan bir olay olduğuna işaret etti. Mukai, "Deprem, Japonya'da sıkça karşılaştığımız bir problem. Biz yaptıklarımız ile yapacaklarımız arasındaki benzerliklere ve neler yapabileceğimize bakıyoruz. Özellikle altyapı, inşaat ve malzeme güvenilirliğini burada tartışacağız." dedi.
Kongre 4 gün sürecek.
AA