BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilay Şahin'in de aralarında bulunduğu 10 ülkeden 25 bilim insanının, son yıllarda Türkiye ve dünyada sık rastlanan "diz kireçlenmesi"nin kalıcı tedavisini araştırmak için yaptığı çalışmanın ilk etabı tamamlandı.
İngiltere'deki Keele Üniversitesinin koordinasyonunda bir araya gelen, "Diz Kireçlenmelerinde Alt Gruplar ve Hedef Egzersiz Tedavileri" çalışma grubu üyesi bilim insanları, şimdi araştırmanın ikinci aşamasıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
- "Gruptaki tek Türk bilim insanı benim"
Prof. Dr. Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye, İngiltere, Almanya, ABD gibi 10 ülkeden bilim insanlarının geçen yıl mart ayında bir aya geldiğini, yaklaşık bir yılın sonunda araştırmanın "meta analizi" kısmını, yani ilk etabını tamamladıklarını söyledi.
İlk buluşmayı gerçekleştirdikleri 7 Mart 2017'de bu konuda araştırma yapan 21 bilim insanının hazır bulunduğunu hatırlatan Şahin, şimdi sayılarının 25'e yükseldiğini belirtti.
Şahin, çalışmanın önemini vurgulayarak, "Bu araştırma grubu içindeki tek Türk bilim insanı benim. Aralık ayında tekrar bir araya geldik kalça ve diz kireçlenmeleri konusunda bir rapor hazırladık. Bu araştırmanın hazırlanmış ilk basamağı oldu, şimdi ikinci basamağıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.
- "Bu konuda yapılmış tüm çalışmalar bir araya getiriliyor"
Şu ana kadar yaptıkları ilk basamak çalışmaları, araştırmaları "meta analizi" olarak tanımlayabileceklerini anlatan Şahin, şöyle devam etti:
"Meta analizinde dünyada bu konuda yapılmış tüm çalışmalar bir araya getiriliyor. Bunlar inceleniyor ve en faydalı olan kısımları, bu konuda tecrübeli kişiler tarafından değerlendirerek çıkartılıyor ve rapor olarak hazırlanıyor. Meta analizi dediğimiz olay bu. Yani kalça ve diz kireçlenmelerindeki tüm çalışmaları ve bu konudaki tecrübelerimizi katarak böyle bir rapor hazırladık. Raporun içerisinde, 'Diz ve kalça kireçlenmelerinde egzersiz faydalı mıdır, faydaları nelerdir, ne tip egzersizleri yapmak daha faydalıdır, egzersizin kültürel farklılığı, kişisel farklılığı, ülkelere göre farklılığı var mıdır' bunları tartıştık."
- "Bizim çalışma grubunda kadın hakimiyeti var"
Şahin, tıp dünyasında alanlara göre kadın ve erkek eğiliminin farklılık gösterdiğine de değinerek, bazı bölümlerde kadınların daha çok uzmanlaştığını bazı bölümlerde ise erkek bilim adamlarının görülür bir hakimiyeti olduğunu belirtti.
Fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında kadınların daha çok olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
"Tıp dünyasına baktığınız zaman uğraştığınız alana göre kadın-erkek cinsiyeti bilim adamları arasında fark ediyor. Bazı konulara kadınlar daha meyilli iken bazı dallarda erkek bilim adamları ön plana çıkıyor. Cerrahi dünyasına baktığınız zaman erkekler daha ağırlıklı ama dahili alana baktığınız zaman kadın bilim insanları daha fazla. Egzersiz, fizik tedavide hem kadın hem erkek bu alanda çok. Bizim çalışma grubunda kadın hakimiyeti var."
Prof. Dr. Şahin, şu an çalışma grubunun ikinci aşama için araştırmalar yaptığını ve gerekli verilerin toplanmasının ardından yine İngiltere'nin Keele Üniversitesinde bir araya geleceklerini sözlerine ekledi.
AA